PPC kampánykezelés

8 buktató a kulcsszókutatás során - többé ne dőlj be nekik!

Írta:
Dóri
Olvasási idő:
perc

Ha használtad már a Google Ads kulcsszótervező eszközét, valószínűleg ismerősek számodra a kulcsszókutatás lépései: ötletgyűjtés, csoportosítás, adatok lekérése és rendszerezése. Ne tévesszen meg azonban a látszat: a faék egyszerűségűnek tűnő eszköz számos buktatót rejt magában, amivel könnyedén elfuserálhatsz egy egyébként tökéletesen működőképes kampánytervet. 

Mutatjuk, mire érdemes odafigyelned a kulcsszókutatás során!

8 buktató a kulcsszókutatás során

Ötletelj!

Bár a kulcsszókutatás neve is sugallja, hogy többről van szó, mint puszta adat-lekérdezéséről, néhányan mégis kihagyják a legelső, legalapvetőbb lépést: a kiinduló kulcsszóötletek alapos összegyűjtését és bővítését a lekérdezés előtt.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb, vállalkozásod számára releváns kifejezést meg tudd vizsgálni, nem elegendő csak találomra összeírni öt-tíz szimpatikus kifejezést, majd ezekre lekérni a jelentést. A jó hír viszont az, hogy nem is kell az asztal felett görnyedve végtelen lajstromot írnod az összes lehetséges kifejezésről - ezt elvégzi helyetted a Google!

A kezdeti ötletelés során jó szolgálatot tehet két gyakran használt funkció: a Google autocomplete (keresési javaslatok) és related search (kapcsolódó keresések). Az előbbivel gyorsan áttekinthető, hogy kiinduló kifejezésünk milyen keresésekben jelenik meg a leggyakrabban, az utóbbival pedig további hasonló lekérdezéseket térképezhetünk fel - ezek lehetnek akár egy-egy új hirdetéscsoport alapjai is!

Érdemes megvizsgálni a jó organikus eléréssel rendelkező versenytársak oldalait is böngésző bővítményekkel, amelyekből láthatjuk, hogy azok milyen kulcsszavakra vannak optimalizálva.

A lehető legjobb áttekintést azonban a Google Ads kulcsszótervező eszköze biztosítja. A kulcsszótervező megnyitása után csupán annyi a teendőd, hogy a felugró lehetőség közül az új kulcsszavak keresését választod:

Google Ads kulcsszótervező

Ezután dönthetsz, hogy inkább kifejezésekkel, vagy inkább webhellyel kezdenéd az ötletgyűjtést. Ha nem vagy benne biztos, hogy melyek a számodra releváns kifejezések, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy, mit “lát” a Google a weboldaladon, érdemes kipróbálnod az utóbbi lehetőséget. 

Pro tipp: ezen a ponton akár azt is felmérheted, hogy versenytársaid weboldaláról milyen kifejezéseket húz be a Google!

Fontos: ne feledd, már ennél a lépésnél is számít, hogy milyen célhellyel és nyelvvel dolgozol. Ezeket a kulcsszavak vagy domain alatti mezőben tudod megadni:

új kulcsszavak keresése

Miután megtörtént az első lekérés, a Google további javaslatokat is ajánl a kutatásod kiszélesítésére - innen is bezsebelhetsz még egy-két jó ötletet:

kulcsszójavaslatok

A kulcsszórengeteg megszelídítése - szűrési módszerek

Ha jól dolgoztál, a kulcsszóötletek lekérése után akár több száz (vagy több ezer!) keresési kifejezéssel találhatod magad szemben. Aggodalomra semmi ok, ezeket sem neked kell egyesével átnézned! Lássuk, milyen lehetőségeid vannak a kulcsszólista szűkítésére.

Szűrők

Gyorsan áttekinthetőbbé teheted a végtelennek tűnő kulcsszólistát szűrők alkalmazásával. Mi az alábbiakat ajánljuk:

  • Keresések/hó >= 10
  • Kulcsszó szövege tartalmazza/nem tartalmazza: …. 
  • A saját fiókban szereplő kulcsszavak kizárása - ha nem szeretnéd, hogy átfedésben legyen egy korábbi kampányod kulcsszavaival
  • A tervben szereplő kulcsszavak kizárása - ha már szerepelnek kulcsszavak a tervedben, de még szeretnéd bővíteni a listát további kifejezésekkel
a kulcsszavak finomítása

Kulcsszavak finomítása eszköz

Miután a szűrőkkel valamelyest megreguláztad a kulcsszólistát, elérkezett az idő, hogy bevess egy másik csodafegyvert: a kulcsszófinomító funkciót. Ugyan ez az eszköz csak nemrég került be a kulcsszótervezőbe, és egyelőre béta-verzióban fut,  már most nagyon precízen felméri, milyen attribútumok alapján lehet tovább szűrni a kulcsszólistát. Nincs is más dolgod, mint kipipálni, mi az, ami számodra releváns.

FONTOS: Mivel ez az eszköz egyelőre még béta-verzióban van, sajnos előfordulhatnak pontatlanságok, így nem árt egy szövegalapú szűrővel is biztosítani az irreleváns kifejezések kiszűrését.

#promobox-audit#Kiváncsi vagy, hogyan hozhatnál ki többet kampányaidból? Igényelj ingyenes auditot Google Ads fiókodra!##

Gondolkodj hirdetéscsoportokban!

Talán az egyik legnagyobb hiba, ami később sok fejfájáshoz vezet a kampánytervezés során, ha nem csoportosítod időben a számodra releváns kulcsszavakat. Mikor van az az “időben”? Mihelyst felveszed őket a tervedbe!

Erre két lehetőséged is van: 

Ha te magad szeretnéd kialakítani a hirdetéscsoportokat, a kulcsszavak hozzáadásakor, a megjelenő fejlécben válaszd az “Új hirdetéscsoport” lehetőséget, majd nevezd el a csoportot:

hirdetéscsoportok kialakítása
Kulcsszóterved elkészítése közben könnyedén és gyorsan kialakíthatsz új hirdetéscsoportokat.

Ennél valamivel kényelmesebb - és gyorsabb - megoldás, ha a ezen a ponton is a Google Ads-re támaszkodsz, és megnézed, mit ajánlj neked a “csoportosított ötletek” menü:

csoportosított ötletek
Spórolj időt és energiát a Google Ads által készített kulcsszócsoportokkal!

Itt lehetőséged nyílik kedvedre válogatni az előkészített hirdetéscsoport-alapok közül, miközben az egyes csoportok lenyitásával a benne szereplő kulcsszavakat is tovább szűrheted - így biztosan csak olyan kifejezés kerül a tervedbe, ami oda is való. A szimpatikus csoportokat kijelölve gyorsan, egyszerűen fel is veheted ezeket új hirdetéscsoportként.

#m1-y#Ha a fenti módszerek valamelyikével már az elején csoportosítod kulcsszavaidat, a későbbiekben lekért előrejelzésben már szerepelni fog a várható átlagos cpc hirdetéscsoportonként - ez pedig nagyban megkönnyíti a kampány költségkeretének tervezését!##

Ne feledkezz meg a fejlécben szereplő beállításokról sem!

Ha túlestél a kulcsszavakkal való szöszmötölésen, a kulcsszókutatás leginkább időigényes részét már magad mögött is tudhatod - gratulálunk! 

Ezen a ponton át is kattinthatsz a “Terv áttekintése” fülre, ahol máris konkrét számok, egyértelmű grafikonok és világos előrejelzések fogadnak…. vagy mégsem? 

Az első buktató az, ha nem véglegesíted a kutatásod pontos paramétereit. Ha szemfüles voltál, már az ötletelés elején rögzítetted a célhelyet és a nyelvet - ezen kívül azonban van még két fontos beállítás, amiről semmiképp sem érdemes elfeledkezned: 

  • Keresési hálózat - Google vagy a Google és keresési partneroldalai. Ha nem az ismertség növelése a cél, itt érdemes az előbbi lehetőséget választanod, a keresési partnerek oldalán való megjelenés ugyanis általában nagyon alacsony CTR-t és annál is alacsonyabb konverziós arányt produkál.
  • Előrejelzés dátuma: Alapértelmezetten itt a következő hónap szerepel. Ha azonban egyéni dátumtartományra szeretnél tervezni, például a következő negyedévre, ezt mindenképp módosítsd, mielőtt lekéred az előrejelzést! Pro tipp: ha éves előrejelzést kérsz, akkor láthatod a szezonális ingadozásokat is hónapokra bontva.

Biztos stimmel a kulcsszóegyezési típus?

Mikor hozzáadsz új kulcsszavakat, kulcsszócsoportokat a tervedhez, a Google Ads alapértelmezetten az általános egyezésű verzióval dolgozik - ezt azonban semmiképp nem javasolt így felejteni! Ha kifejezés- vagy általános egyezésű kulcsszavakkal dolgozol, nem tudhatod, pontosan milyen keresési kifejezéseket fed le a terved - ez pedig sok felesleges megjelenítéshez és kattintáshoz vezethet! A “catering cégek” kifejezés-egyezésű kulcsszó például megjeleníthet hirdetést esküvői, szülinapi, csapatépítő, vegán vagy paleo cateringre is - közel sem biztos azonban, hogy ezeket egy cateringgel foglalkozó cég mind le is fedi, így tehát a megjelenések jelentős része egyszerűen irreleváns lenne.

Helyette állítsd át kulcsszavaidat pontos egyezésűre, így tisztábban láthatod, hogy az adott kifejezésre pontosan mennyi keresés érkezett, illetve várhatóan mennyi fog érkezni a jövőben. 

Finomítsd tovább a terved kizáró kulcsszavakkal!

Már a kulcsszótervezőben felvehetsz a tervedbe kizáró kulcsszavakat, így még pontosabban láthatod, hogy az előrejelzett időszakban hány megjelenést, kattintást érhetsz el. Ha ezt a lépést kihagyod, és csak a kész kampányba veszed fel a kizáró kulcsszavaidat, könnyen lehet, hogy a valóságban jóval kevesebb alkalommal fognak megjelenni a hirdetéseid, mint amennyire a terved alapján számítottál. 

kizáró kulcsszavak hozzádása
Kizáró kulcsszavak hozzáadásával tervedet nemcsak könnyebben áttekinthetővé, de pontosabbá is teheted.

Előrejelzési görbe - ne higgy neki első ránézésre!

Az előrejelzési görbével tudod beállítani, ellenőrizni, hogy a megadott kulcsszavakból álló kampány milyen átlagos CPC mellett működne a leginkább költséghatékonyan a megadott időszakban. Alapértelmezetten általában 300 Ft maximum CPC szerepel a tervben - de könnyen előfordulhat, hogy ennél jóval alacsonyabb licit is elég, vagy épp sokkal magasabb, például egy nemzetközi kampány esetében, ahol akár 2000 Ft-ra is rúghat egy kattintás ára.

#m1-p#FONTOS: Ha túl alacsony a max CPC, a rendszer 0 (vagy ahhoz közeli) megjelenést fog előrejelezni - ezt érdemes ellenőrizni, mielőtt egy sikertelennek tűnő tervet  azonnal elvetnél!##

Érdemes tehát olyan licitet választani, ami nem korlátozza a megjelenések, kattintások és konverziók számát, de nem is annyira drága, hogy a terved költséghatékonysága bánja. A konkrét érték meghatározásában segít az előrejelzési görbe, ahol egy csúszka segítségével gyorsan áttekintheted, mi lenne számodra a leginkább optimális licit:

az ideális licit beállítása
Találd meg könnyedén a számodra leginkább ideális licitet!

A terv hirdetési költésének helyes becslése

A kulcsszókutatás nemcsak a számodra releváns kifejezések megismeréséhez elengedhetetlen, hanem ahhoz is, hogy a lehető legprecízebben tudd megbecsülni a kampány ajánlott költségkeretét. 

#m1-y#Sokan nem veszik észre, hogy nemcsak az előrejelzési görbe segítségével megadott maximum CPC-vel és a hirdetéscsoportok átlag CPC-jével kell számolni, hanem a Google által javasolt napi kerettel is.##

költségekeret-becslés
Ne kapkodd el a költségkeret-becslést, vedd figyelembe az ajánlott napi keretet is!

Fenti példánkban egy kis számolás után már látszik is a markáns különbség: míg a tervben az előrejelzett időszakra (példánkban szeptember 1-30.) 7500 Ft becsült költség szerepel, a megfelelő megjelenítéshez javasolt napi keretet 30-cal felszorozva már 11 282 Ft-ot kapunk.

#promobox-audit-googleads#Ha úgy érzed, elvesztél a kulcsszókutatás sűrűjében, bízd biztos kezekre kampányaid tervezését!##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Nem az évvége a kiemelt szezonod? Erre figyelj hirdetési büdzséd kezelésekor!
PPC kampánykezelés
Nem az évvége a kiemelt szezonod? Erre figyelj hirdetési büdzséd kezelésekor!
Így helyezz el Facebook pixel, Google Analytics és Google Tag Manager követőkódot WordPress oldaladon
Webanalitika
Így helyezz el Facebook pixel, Google Analytics és Google Tag Manager követőkódot WordPress oldaladon
YouTube Shorts SEO: minden, amit tudnod kell!
Keresőoptimalizálás (SEO)
YouTube Shorts SEO: minden, amit tudnod kell!
A hatékony ClickUp workspace kialakítása: tervezéstől a bevezetésig
Hatékonyság
A hatékony ClickUp workspace kialakítása: tervezéstől a bevezetésig
2+4 kihagyhatatlan Google eszköz Wordpress alapú weboldalak számára
Webfejlesztés
2+4 kihagyhatatlan Google eszköz Wordpress alapú weboldalak számára
Így alkosd meg a márkaidentitásod!
Közösségi média menedzsment
Így alkosd meg a márkaidentitásod!
A tartalommarketing és a linképítés kéz a kézben járnak: így használd őket együtt
Keresőoptimalizálás (SEO)
A tartalommarketing és a linképítés kéz a kézben járnak: így használd őket együtt
Miért éri meg jobban, ha ügynökségre bízod a hirdetéskezelést?
Ügynökség
Miért éri meg jobban, ha ügynökségre bízod a hirdetéskezelést?
Mi az az employer branding, és hogyan teheti sikeressé a Te cégedet is?
Tudástár
Mi az az employer branding, és hogyan teheti sikeressé a Te cégedet is?
TikTok SEO - Így kerülj előre a keresési találatok listáján!
Keresőoptimalizálás (SEO)
TikTok SEO - Így kerülj előre a keresési találatok listáján!
Keresletfokozó kampányok - ezt kell tudnod a Discovery-kampányok utódjáról
PPC kampánykezelés
Keresletfokozó kampányok - ezt kell tudnod a Discovery-kampányok utódjáról
Így növelheti bevételeidet egy jó webdesigner
Webfejlesztés
Így növelheti bevételeidet egy jó webdesigner
Helyettesítheti a ChatGPT a szövegírókat?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Helyettesítheti a ChatGPT a szövegírókat?
GA4 (Google Analytics 4) - újdonságok és az Analytics átállás 2023-ban
Webanalitika
GA4 (Google Analytics 4) - újdonságok és az Analytics átállás 2023-ban
Kreatív ügynökség vagy marketing ügynökség?  Melyiket válasszam?
Ügynökség
Kreatív ügynökség vagy marketing ügynökség? Melyiket válasszam?