PPC kampánykezelés

Webshop keresési kampányok és az ajánlattételi stratégiák

Írta:
Anna
Olvasási idő:
perc

Gyakran előfordul, hogy bár tervezzük shopping kampány indítását, hetekig, akár hónapokig is elhúzódik, többnyire technikai okok miatt. Erre az átmeneti időszakra javasoljuk az alábbi hirdetési módszereket. Cikkünk első részében Google Ads fiókunk felépítését és a kampánytípusokat vettük sorra. Most a keresési kampányok szerkezetéről, a bővítményekről és az ajánlattételi típusokról ejtünk pár szót.

Webshop kampányok Google Ads-ben: A keresési kampányok felépítéséről és az ajánlattételi stratégiákról

Keresési kampányok felépítése különböző szempontok alapján

Amennyiben webshopodban sokféle márkát forgalmazol, érdemes a nagyobb márkáknak teljesen külön kampányt készítened. Emellett a kisebb brandeket teheted egy közös nagy kampányba, de márkánként külön hirdetéscsoportokba.

Egy ismert márkánál, amennyiben azon belül széles termékspektrumot foglal magában a kínálatod, lehet egy külön csak márkanevet tartalmazó hirdetéscsoport csak a márkához kapcsolódó  kifejezéssel - vagyis pl. csak az “adidas” kulcsszóval. Így aki csak annyit ír be, hogy “adidas”, valószínű az is megtalálja, amit keres, ha szinte minden termékkategóriáját forgalmazod ennek a márkának. Hátránya, hogy a kulcsszó túl általános, erre csak általános adidas márkákat kínáló szöveget érdemes írni, és egy közös márka-kategória oldalra érkeztetni, már ha van ilyen az oldaladon. Éppen emiatt, vélhetőleg nem lesz magas a konverziós arány, hiszen a keresés nem túl direkt, így vélhetően a vásárlási szándék se túl kiforrott.

Készíthetsz külön hirdetéscsoportokat is márkanév+kategóriák (adidas futócipő) kulcsszavakkal. Nagy kínálatnál, amennyiben egy termékkategória sokféle terméket foglal magában, érdemes minden kategóriának külön hirdetéscsoportot készíteni, pl. egyet a cipőknek, egyet a nadrágoknak, külön a táskáknak, stb. Ezen belül persze lehet és valószínűleg érdemes is további, keresett alkategóriákra bontani, pl. női, férfi, gyerek. A külön kampányok és hirdetéscsoportok azért hasznosak, mert jobban át fogod látni, mire érdemes és mire kevésbé érdemes hirdetni,.

Amennyiben csak néhány, nem túl nagy, nem annyira ismert, kevesebb kategóriát tartalmazó márkát értékesít a webshopod, teheted egy kampányba ezeket a kisebb márkákat, mindegyiket külön hirdetéscsoportba. Itt is ki fog derülni, hogy mely márkákat keresik, és melyek azok, amiket nem érdemes hirdetni az alacsony keresési volumen miatt.

Megpróbálkozhatsz még egy külön kampányban az általánosabb kulcsszavakkal, pl. adidas cipő helyett csak cipő vagy csak futócipő, de ezekkel legyél óvatos, mert nagyon sok felesleges kattintást hozhatnak. Ennél a megoldásnál a cipő kifejezés valóban eléggé tág jelentésű, de a futócipőnek vagy pl. esküvői cipőnek már lehet létjogosultsága. Folyamatosan figyeld az eredményeket, és szükség esetén szüneteltesd a pénzégető kulcsszavakat.

Kulcsszóegyezés fajtája Előnyök Hátrányok
Általános egyezés jó lehet új kulcsszavak felfedezésére sokat költ, mert sok felesleges kattintást okoz
Általános egyezés módosító az általános egyezéshez képest növekszik az átkattintási és konverziós arány még mindig hozhat felesleges kattintásokat, kevésbé kontrollálható, mint a kfejezés- és a pontos egyezés
Kifejezésegyezés szinominára is megjelenik: a hasonló keresési szándék a fontos, de jobban kontrollálható, mint az általános egyezés csak az adott sorrendben jelenhetnek meg a kulcsszavak
Pontos egyezés a legjobban kontrollálható kulcsszó, de már a azonos jelentésű keresési kifejezésre is megjelenik a hirdetés drágább lehet, mint a többi, mert ezekre többen hirdethetnek, nagyobb a verseny

További lehetőség, amikor már pár hete vagy hónapja fut a kampányod, hogy a kulcsszavak teljesítménye alapján osztod fel a hirdetéscsoportokat, azaz kiemeled a jól konvertáló kulcsszavakat külön hirdetéscsoportba, külön hirdetésekkel, így jobban tudod szabályozni a költségeket, hiszen ezek jobban térülő hirdetéscsoportok lesznek, és külön ajánlatot tudsz tenni ezekre a kulcsszavakra.

Bővítmények használata

Google Ads hirdetéskezelés és Google Ads audit szolgáltatásaink keretében számos ügyfelünknél észleltük, hogy nem használnak bővítményeket. Azért érdemes ezeket használni, mert több információt nyújtanak a vállalkozásodról, és több átkattintást eredményeznek.

A bővítmények által láthatóbb, feltűnőbb lesz a hirdetésünk: több, különböző formátumban megjelenő, hasznos információ egészíti ki az alap hirdetésünket.

Fontos, hogy a bővítmények relevánsak legyenek, mert ezeket nagyobb valószínűséggel jeleníti meg a Google. Továbbá a Google Ads a megjelenítésnél figyelembe veszi a hirdetés rangsor szerinti helyét is az aukciós versenyben.

Használjuk ki a rendelkezésünkre álló számos bővítmény-típust, ne sajnáljuk az időt, a kampány kialakítása során a hirdetésszövegen kívül írjuk meg a bővítmények szövegeit is.

Belsőlink-bővítmények

Közvetlenül a webhely adott oldalaira irányíthatjuk a felhasználókat (például a nyitva tartásra vagy az azonnali rendelésre). Legalább 2 belsőlink-bővítmény szükséges ahhoz, hogy a belső linkek megjelenjenek a hirdetésben - de javasoljuk, hogy inkább minimum 4-et írj.

Belsőlink-bővítmény mobil nézetben

Hívásbővítmények

Telefonszám hozzáadásával arra ösztönözhetjük a felhasználókat, hogy felhívják a vállalkozást.

Hívásbővítmény és belsőlink-bővítmény

Kiemelő bővítmények

A hirdetéshez további szöveget, előnyös szolgáltatást is megadhatunk, például „ingyenes házhozszállítás” vagy „éjjel-nappali ügyfélszolgálat”. Akár 10 db kiemelő bővítmény is megjelenhet, de minimum 4 db-ot érdemes készíteni.

Kiemelő bővítmények

Strukturált kódrészletbővítmények

Felsorolhatjuk a kiemelt márkáinkat, szolgáltatás-típusainkat, pl. "angol szuperintenzív, német középhaladó, francia beszédcentrikus nyelvtanfolyamok.

Strukturált kódrészlet-bővítmény

Promóciós bővítmények

Ha a hirdetésekben akciókat és ajánlatokat szeretnénk megjeleníteni, ezzel a bővítménnyel kezdő és záró dátum megadásával tüntethetünk fel akciókat, és csak a megjelölt időpontokban fog látszódni a hirdetésünk. Pénzösszeg-kedvezményt vagy százalékos árengedményt szerepeltethetünk.

Promóciós bővítmények

Árbővítmények

Szolgáltatás- és termékkategóriáinkat bemutathatjuk az árakkal együtt. Forintban még nem elérhető a szolgáltatás, de pl. euróban már igen.

Árbővítmények

Ajánlattételi stratégiák értékesítés célú webshop kampányokhoz

Kézi CPC ajánlattétel

A kézi CPC ajánlattételnél te adhatod meg azt a maximális árat, amelyet a hirdetésekre leadott kattintásokért fizetni szeretnél. Csak akkor kell fizetned, ha a látogató rákattint hirdetésedre. Előnye, hogy teljesen te szabhatod meg az árakat, a te kezedben van az irányítás, jobban kontrollálhatod a költségeidet, különösen, ha nagyon kicsi kerettel rendelkezel. Hátránya, hogy folyamatosan manuálisan kell állítgatnod, optimalizálnod az ajánlataidat, és nem feltétlenül hozod ki a maximumot a kampányodból. Óvatos hirdetőknek kicsi büdzsével lehet ez az indító ajánlattétel, amennyiben van idő a heti minimum egy fiókellenőrzésre.

Konverziók maximalizálása

Ez az ajánlattétel már a gépi tanulást használja. A rendelkezésre álló adatok alapján a lehető legtöbb konverziót igyekszik elérni a kampányban. Előnye, hogy fel tudjuk belőle pörgetni a konverziószámot, ha elegendő adat áll rendelkezésre. Bár most már a Google azt kommunikálja, hogy ezt egy teljesen új kampánynál, nulla konverzióval is megpróbálhatjuk, a gyakorlat azt mutatja, hogy bizonyos számú konverzió elérése után tudunk látványos eredményt elérni (minimum 15 db az elmúlt 30 napban). Hátránya, hogy nem szempont a konverziónkénti költség szinten tartása, el tud szállni a büdzsé, túlköltést eredményezhet. Ha nagyobb a mozgásterünk büdzsé szempontjából és rá tudunk nézni gyakran a kampányra, akkor próbáljuk ki.

Cél CPA ajánlattétel

A CPA az egy konverzióért fizetett összeget jelenti, vagyis a konverziónkénti költséget. Ha tudjuk, hány forintot ér meg nekünk egy online konverzió, akkor ez az összeg lehet a cél CPA, amit beállítunk a kampánynál, és az ezen a szinten tartja a konverziónkénti költséget. Ebből következik, hogy ez is automatikus ajánlattétel. Előnye, hogy kordában tartja a költségeinket. Hátránya, hogy ha nem tudja hozni a kampány a cél CPA-t, vagyis csak drágábban tudna konvertálni, leáll, nem jelennek meg a hirdetéseink. Fontos tudni, hogy a Google-féle hivatalos álláspont szerint az az ideális, ha a napi költségkeretünk a CPA 10-szerese minimum, vagyis 2000 Ft-os CPA-nál minimum 20.000 Ft. Ezt a gyakorlatban ritkán tudjuk megvalósítani, de ettől még a sokkal kisebb költségkeretű kampányainknál is sikeresen futhat ez az ajánlattétel.

Cél ROAS ajánlattétel

A ROAS (Return On Advertising Spend), vagyis a hirdetési kiadások célzott megtérülése. Ennek az ajánlattételnek akkor van létjogosultsága, ha ismerjük a konverzió értékét, vagyis webshop esetén be van állítva az e-commerce mérés, ami behúzza a termékárakat is az adatok közé. Ez alapján számolja ki a rendszer, hogy megtérülnek-e, és ha igen, mennyivel a kampányaink. Ha ismerjük a termékkategóriánkénti profitot, ezt a cél ROAS-t külön beállíthatjuk aszerint, hogy mekkora árrés van a termékeinken. Ha például a cél-ROAS megadott értéke 500%, akkor a Google Ads automatikusan úgy módosítja az ajánlatokat, hogy a konverziós érték maximális legyen, és a megadott cél-ROAS-értéket is sikerüljön tartani. Ez az intelligens ajánlattétel már az optimalizálás haladó szintje, de webshopnál mindenképpen érdemes kipróbálni.

A „Konverziós érték maximalizálása” ajánlattétel

Ha a konverziós értéket, vagyis a kosárértéket szeretnéd megnövelni, azonban egy megadott ROAS megcélzása helyett a cél a teljes költségkeret elköltése, akkor a Konverziós érték maximalizálása beállítást érdemes használni. Ez is “büdzséégető” ajánlattétel lehet, mert felhasználja a teljes költségkeretet, ezért óvatosan bánjunk vele.

Összegzés

Láthatod, hogy nem szabad megijedni attól, hogy egyelőre nem tudsz shopping kampányt indítani, ugyanolyan hatékony hirdetéseket készíthetsz más típusú kampányok segítségével is. A fent felsorolt szempontokat érdemes átgondolni: Google Ads-ben a jól kialakított stratégia meghozza a gyümölcsét és addig is sikerrel alkalmazhatod ameddig a google shopping kappánykezelés elindul. Inkább szánj rá kicsit több időt, utánaolvasást, felkészülést, és meglátod, az eredmények magukért fognak beszélni!

#promobox-szolg-ppc#Szakmai támogatásra lenne szükséged a Google Ads kampányaid menedzselésében?##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Nem az évvége a kiemelt szezonod? Erre figyelj hirdetési büdzséd kezelésekor!
PPC kampánykezelés
Nem az évvége a kiemelt szezonod? Erre figyelj hirdetési büdzséd kezelésekor!
Így helyezz el Facebook pixel, Google Analytics és Google Tag Manager követőkódot WordPress oldaladon
Webanalitika
Így helyezz el Facebook pixel, Google Analytics és Google Tag Manager követőkódot WordPress oldaladon
YouTube Shorts SEO: minden, amit tudnod kell!
Keresőoptimalizálás (SEO)
YouTube Shorts SEO: minden, amit tudnod kell!
A hatékony ClickUp workspace kialakítása: tervezéstől a bevezetésig
Hatékonyság
A hatékony ClickUp workspace kialakítása: tervezéstől a bevezetésig
2+4 kihagyhatatlan Google eszköz Wordpress alapú weboldalak számára
Webfejlesztés
2+4 kihagyhatatlan Google eszköz Wordpress alapú weboldalak számára
Így alkosd meg a márkaidentitásod!
Közösségi média menedzsment
Így alkosd meg a márkaidentitásod!
A tartalommarketing és a linképítés kéz a kézben járnak: így használd őket együtt
Keresőoptimalizálás (SEO)
A tartalommarketing és a linképítés kéz a kézben járnak: így használd őket együtt
Miért éri meg jobban, ha ügynökségre bízod a hirdetéskezelést?
Ügynökség
Miért éri meg jobban, ha ügynökségre bízod a hirdetéskezelést?
Mi az az employer branding, és hogyan teheti sikeressé a Te cégedet is?
Tudástár
Mi az az employer branding, és hogyan teheti sikeressé a Te cégedet is?
TikTok SEO - Így kerülj előre a keresési találatok listáján!
Keresőoptimalizálás (SEO)
TikTok SEO - Így kerülj előre a keresési találatok listáján!
Keresletfokozó kampányok - ezt kell tudnod a Discovery-kampányok utódjáról
PPC kampánykezelés
Keresletfokozó kampányok - ezt kell tudnod a Discovery-kampányok utódjáról
Így növelheti bevételeidet egy jó webdesigner
Webfejlesztés
Így növelheti bevételeidet egy jó webdesigner
Helyettesítheti a ChatGPT a szövegírókat?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Helyettesítheti a ChatGPT a szövegírókat?
GA4 (Google Analytics 4) - újdonságok és az Analytics átállás 2023-ban
Webanalitika
GA4 (Google Analytics 4) - újdonságok és az Analytics átállás 2023-ban
Kreatív ügynökség vagy marketing ügynökség?  Melyiket válasszam?
Ügynökség
Kreatív ügynökség vagy marketing ügynökség? Melyiket válasszam?