PPC kampánykezelés

Mit hozhat az idei év a PPC területén?

Írta:
Tamás
Olvasási idő:
6
perc

Mind az ügyfeleinktől, mind a szakmában elhangzó kérdés minden egyes új év kezdetén (vagy egy adott év végén), hogy milyen új trendek várhatók. Lássuk, hogy mi mit látunk, mit várunk 2021-re.

Mit hozhat az idei év a PPC területén?

Nézd meg a múltat, tervezd meg a jövőt!

Az elmúlt évek, ha valamit, azt megtanították, hogy ahhoz, hogy minél pontosabban előre tudjuk vetíteni a jövőt, fontos megnéznünk a múltat. Nincs ez másként a PPC trendeket illetően sem.

Ez azért is egy fontos feladat, mert ha valaki valóban figyelmesen követte az elmúlt 2-3 év PPC-s változásait, nagy eséllyel meg tudja jósolni, hogy idén mi várható.

Lássuk, mik azok a trendek, amik az elmúlt évek alapján idén (is) fontosak lesznek.

Mobil, mobil, mobil

Évek óta hallhatjuk, hogy “idén lesz a mobil éve”. Van egy rossz hírünk, már évek óta a mobil éve van. Gondoljunk csak bele, hogy a Facebook és Instagram hirdetéskezelés során PPC-vel jelentős arányban mobil eszközön érjük el a felhasználókat! De azt se felejtsük el, hogy a felhasználók már nem csak kereséseket, de konkrét vásárlásokat is mobileszközön hozzák meg.

Amennyiben a saját honlapunk nem reszponzív, vagy nem elég gyors, az eddig “csak” a hirdetési költségeink növekedését (akár megtöbbszöröződését) jelentette. Az elmúlt években nem csak a Google Ads, de a Facebook is egyre inkább értékelni kezdte a landing oldalunk működését. 2020-ban a rossz landing oldal élmény, akár azt okozhatta, hogy hirdetéseink csak a lehetőségek töredékében jelent meg. Ez a trend 2021-ben sem fog változni. Sőt! Csak erősödése várható.

#m1-y#Tipp: vizsgáljuk meg a hirdetésekben használd landing oldalainkat mobilra optimalizáltság, sebesség és egyéb technikai paraméterek alapján. Erre a legjobb és legegyszerűbb megoldás a PageSpeed Insights.##

Google Ads Smart kampányok

A Smart kampányok (Smart Display, Smart Shopping) már évek óta a Google Ads rendszer részei. A kezdetekben nem túl jó eredményeket hozó kampányokon sokat dolgoztak a Google-nél, és nagyjából 1,5-2 éve már igen jól használható eszközökké váltak egy jó PPC szakember kezében. A COVID beköszöntével az eredményességük szintet (szinteket) ugrott. Mára több olyan ajánlatkérés fókuszú ügyfelünk is van, akiknél a Smart Display töredékáron és hasonló minőségű leadeket hoz, mint a keresőkampány.

Ebben a nagy ugrásban több tényező egymásra ható hatása látható. Egyrészt, a korábban kialakított kampányok elkezdtek jól működni. Másrészt, a COVID miatt sok felhasználó/vásárló nyitott az online tér felé, amivel még több adatot kaptak a rendszereink. Harmadrészt, a COVID miatt sok cég visszafogta a PPC költéseit, míg konkurenseik sok esetben kicsit sem csökkentettek a költéseiket, sőt sokan növelték is azt. Ezzel pedig az ő kiesett leadjeiket is be tudták hozni. Ez a három hatás hatalmas ugrást hozott több ügyfelünk esetében is: a COVID-hoz kicsit sem kötődő iparágakban is akár megtízszerezte az eredményeket.

#m1-y#Tipp: nézd meg a Smart kampányaid eredményességét, ha ügynökséggel dolgozol, akkor egyeztesd velük a lehetőségeket és a mostani eredményeiteket. Ha nem akarják használni, akkor keress másik csapatot!##

Attribúciós modellek és az ajánlattételi stratégiák

Az attribúciós modellek már évek óta részei a digitális marketing ökoszisztémának. Az elmúlt 2-3 évben nem csak egyre jobban kezdtek működni, de az igazán sikeres PPC kampányok elengedhetetlen része lett a megfelelő modell kiválasztása.

#m1-y#Tipp: az utolsó kattintásos modell használatát mellőzd, válassz olyat, ami a leginkább illeszkedik az adott konverzióhoz! Ha az ügynökséged ragaszkodik a használatához, beszéljetek róla (és menekülj! :D )##

Az ajánlattételi stratégiák az attribúciós modellekhez hasonlóan évek óta részei a PPC kampányoknak. Ennek ellenére sokan a mai napig nem megfelelően, vagy semennyire nem használják. Ez olyan, mintha bekötött szemmel akarnánk fogócskázni. Az ajánlattételi stratégiák jelentős része a gépi tanulás előnyeit felhasználva dolgozik. Az egyes lehetőségekről itt olvashatsz bővebben.

#m1-y#Tipp: nézd meg, hogy az egyes kampányaid esetében milyen stratégiát használsz, és ha van rá lehetőséged, válaszd az okos megoldásokat.##

#promobox-newsletter###

A digitális marketingben egyetlen dolog biztos: a változás

Most hogy beszéltünk az elmúlt években történt és látható változásokról, beszéljünk azokról, amik idén fejtik ki a hatásukat. Ehhez a szerintem négy legfontosabb változást hoztuk el.

iOS14 hozta változások

Erről már 2020-ban értesültünk, és el is kezdtek jönni információk a megoldásáról, de a felkészülés még mindig tart a Facebook és a Google esetében is. A változásról részletesen itt lehet olvasni. A lényege nagyon egyszerűen annyi, hogy az egyes applikációk (pl. Facebook, Google Chrome) az engedélyed nélkül nem követhetik a viselkedésed. Ez felhasználóként akár egy üdvözölhető változás is lehet, de mint hirdetőnek igen sok fejtörést okoz(hat). Mindkét nagy PPC rendszer aktívan dolgozik olyan megoldáson, ami az Apple által kijelölt keretrendszeren belül marad, miközben a hirdetők sem veszítik el az iOS-es felhasználóktól érkező adatok 100%-át.

#m1-y#Tipp: aktívan figyeld és kövesd az ezzel kapcsolatos új információkat. Ha ügynökséggel dolgozol, egyeztess velük a várható hatásról és hogy milyen lépéseket tudtok tenni.##

Google Analytics 4

2020 végén jött a nagy hír: itt a Google Analytics 4 (a jelenleg használt Universal Analytics a Google Analytics 3). Méghozzá azonnal úgy, hogy nincs rajta béta jelzés. Az új verzió egy teljesen új rendszert hozott magával, ami a digitális analitika komplexitását próbálja lefedni az Universal Analytics és a Google Firebase rendszerekből ismert eszközökkel, mondhatni egyfajta univerzális megoldásként.

A rendszerből még jó pár funkció hiányzik, de már így is el lehet kezdeni használni. Ám fontos azt is fejben tartani, hogy idén számos fejlesztés és újdonság várható a rendszerben!

#m1-y#Tipp: a meglévő Universal Analytics mellé készítsd el a Google Analytics tulajdont. Gyűjtsd össze a most használt méréseket és, amit lehetsz, implementálj is. Készülj arra, hogy idén számos újdonság érkezik a rendszerbe. Ha ügynökséggel dolgozol, egyeztess velük a jelenlegi helyzetről és lehetőségekről, valamint a következő lépésekről.##

Facebook Pixel változások

A Facebook tavaly bejelentett egy komoly változást a mérésekben: csupán 8 konverzió mérése lesz lehetséges. Ez több cégnél is komoly változtatásokat igényel. Habár ez egy igen komoly változtatás, valamilyen szinten üdvözöljük, mert így így a Facebook hirdetéskezelőktől egy sokkal tudatosabb fióképítést vár el a rendszer. Ez pedig nagyon sok olyan dolgot megoldhat, amikkel az elmúlt években az átvett fiókok esetében küzdöttünk.

Természetesen azt is tudjuk, hogy ez több fejtörést is fog okozni, főleg a nagyvállalati vagy nemzetközi hirdetők esetében.

#m1-y#Tipp: kezdd el a fiókod átnézését, és átalakítását, hogy összesen 8 mért konverzió legyen benne.##

Átalakuló PPC menedzser szerepek

A végére hagytuk a legfontosabbat, ami sokkal inkább az ügynökségekre hat.

Már évek óta látható egy kétirányú trend. Egyrészt, a digitális szakembereknek egyre több területen kell rendelkezniük stabil tudással, másrészt, egyre nehezebb több területen is mély szakmai tudásra szert tenni.

Előbbi oka, hogy a digitális marketing is egyre komplexebbé válik, így egy-egy folyamat vagy kampány során több társterület is fontos szereplője a sikernek. Másrészt nem csak a teljes digitális ökoszisztéma, de az egyes megoldások is egyre komplexebbé váltak, és szinte állandósultak a változások. Gondoljunk csak bele, hogy a PPC területén az elmúlt 1-1,5 évben mennyi változás történt a célzások, a kampánytípusok, a mérések és a hirdetések lehetőségeiben. Nem csak bővülésről, de csökkenésről is beszélhetünk. Ez pedig megköveteli az állandó figyelmet; nem csak havi, de sokszor napi szinten. Közben pedig a kampányok menedzselésének fókusza a napi szintű feladatokról áttevődött a stratégiai szintű tervezésre és működésre.

Pont ezért gondoljuk azt, hogy az igazán sikeres PPC menedzserek azok lesznek, akik sokkal inkább egyfajta digitális tanácsadók, akik több területen is aktív tudással (pl.: PPC kampánykezelés, analitika, és riporting) és még több területen (pl.: email marketing, tartalommarketing, SEO, közösségi média menedzsment, CRO) további ismeretekkel is rendelkeznek.

Konklúzió

A PPC a digitális marketing egy olyan területe, amire aktívan hat a környezete, és a változásokat napi éves szinten, hanem napi vagy heti szinten figyelni kell a sikerhez.

Ennek ellenére a jövő minél pontosabb megjóslásához semmi más nem kell, mint a múlt változásai alapján megtenni a szükséges lépéseket és előkészületeket. Eközben pedig a megjelenő új változások alapján folyamatosan javítja, optimalizálja a PPC-s működését.

Mi így dolgozunk. Tudjuk és elfogadjuk, hogy a munkánk fontos része az állandó változás. Néha pont ez segít abban, hogy az ügyfeleink még nagyobb sikereket érhessenek el a digitális aktivitásukkal.

#promobox-szolg-ppc#Szeretnél felkészülni az évre egy tuti marketingstratégiával? Segítünk!##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Közösségi média trendek 2024-ben
Közösségi média menedzsment
Közösségi média trendek 2024-ben
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
Keresőoptimalizálás (SEO)
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
A YouTube hirdetés készítés alapjai
PPC kampánykezelés
A YouTube hirdetés készítés alapjai
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Keresőoptimalizálás (SEO)
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
 A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Keresőoptimalizálás (SEO)
A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Keresőoptimalizálás (SEO)
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Keresőoptimalizálás (SEO)
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Facebook oldal kezelése - milyen feladatokkal jár a létrehozás és a folyamatos kezelés?
Közösségi média menedzsment
Facebook oldal kezelése - milyen feladatokkal jár a létrehozás és a folyamatos kezelés?
Mivel foglalkozik egy PR ügynökség?
Ügynökség
Mivel foglalkozik egy PR ügynökség?
Online kérdőív készítés 2024-ben - a legjobb eszközök
Hatékonyság
Online kérdőív készítés 2024-ben - a legjobb eszközök
Minden, amit a Google büntetésekről tudni érdemes
Keresőoptimalizálás (SEO)
Minden, amit a Google büntetésekről tudni érdemes
A legfontosabb digitális marketing trendek 2024-ben - a Chat GPT szerint
Tudástár
A legfontosabb digitális marketing trendek 2024-ben - a Chat GPT szerint