Webfejlesztés

Saját vagy bérelt webáruház, melyiket válasszam?

Írta:
Csenge
Olvasási idő:
8
perc

Mindenki tudja, hogy az online értékesítés nagyon dinamikusan fejlődik, ennek eredményeként naponta több új online áruház is létrejön. Azt már kevesebben tudják, hogy közülük csak néhánynak sikerül tartósan megmaradni a piacon.

Saját vagy bérelt webáruház, melyiket válasszam?

Miért is van ez? A viszonylag alacsony befektetési igénynek köszönhetően az internetes kereskedelem csábító alternatíva. Ellentétben az offline kereskedelemmel, a webáruház megnyitáshoz nem kell nagy összegeket beruházni, ráadásul sokkal gyorsabban lehet létrehozni egy virtuális áruházat, ami hatalmas előny. Ugyanakkor számolni kell a webáruházak hatalmas számával is, ami azt jelenti, hogy nagyon erős a verseny, és bizony nehéz lesz talpon maradni.

Mit érdemes figyelembe venni a webshop platform kiválasztásakor?

Egy jól működő webáruházhoz sok minden szükséges,  a legalapvetőbb talán mind közül - amit ebben a cikkben tárgyalunk -  a webáruház platform típusa. Ha a neten keresgélünk, sokféle  weboldal készítés ajánlattal találkozhatunk. Így felmerül a dilemma: egy nyilvánosan elérhető szoftvert vagy inkább egy bérelhető webáruház rendszert használjunk webshopunk alapjául?

A választás előtt a következőket érdemes mérlegelni:

Mennyit tudsz költeni?

Bérelt webáruház rendszer

Szívesebben fizetnél egy rendszeres és jól kalkulálható havi díjat, vagy inkább most egy kisebb költéssel kezdenél, és az eredmények függvényében költenél a későbbiekben akár a nagyobb  fejlesztésekre is, amennyiben  szükséges lesz?

Milyen szintű webáruházra lesz szükséged?

Itt elsősorban azt érdemes mérlegelni, hogy mennyi terméket, hol szeretnél értékesíteni, itthon vagy külföldön, illetve milyen szállítási fizetési és készletkezelési megoldásokat vennél igénybe. A nyílt forráskódú webshop motorok általában magas szintre fejleszthetőek, de nem biztos, hogy szükséged lesz rá, másrészt, ha nem értesz a rendszerhez, akkor ez várhatóan sokba fog kerülni.

Várhatóan mennyi segítségre lesz szükséged?

És eljutottunk eddig az igen fontos szemponthoz, melyet hajlamosak vagyunk az elején kihagyni.  Mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy mennyi idő áll majd rendelkezésedre ahhoz, hogy megtanuld egy áruház működését és kezelését.

Igaz, hogy az ingyenes platformok is kezelhetőek programozói tudás nélkül is és nagyon sok lehetőséget rejtenek, de a létrehozásukhoz szükség lesz némi tudásra, mely elsajátítható ugyan, de időigényes folyamat. Ezzel szemben a bérelhető rendszerek eleve készen kínálnak sok megoldást, rengeteg időt és vesződséget megspórolva ezzel számodra.

Mekkora fejlődésre számítasz?

A kezdő vállalkozás számára az egyik legnehezebb feladat megjósolni, hogy idővel milyen szintre fejlődhet. Evidens, hogy egy kisebb vállalkozáshoz elég egy kisebb, és olcsóbb áruház is. De vajon tovább fog-e nőni arra a szintre, melyet már csak egy magasabb szintű áruház képes kiszolgálni? Ha a válasz  igen, akkor olyan megoldást kell választani, ami idővel folyamatosan fejleszthető, még akkor is ha eleve költségesebb.

Nyílt forráskódú webáruház rendszerek

Nyílt forráskódú webshop

A nyílt forráskódú webáruház szoftver -mint például a WooCommerce, Opencart vagy a Prestashop- ahogyan a nevük is utal rá, nyílt rendszerek. Ez azt jelenti, hogy az forráskódot nemcsak megnézheted, de szabadon módosíthatod is. Ehhez persze már haladó szintű programozói tudás szükséges. Bár a nyílt forráskódú webshop motorok általában ingyenesek, a bővítmények és a funkciók fizetősek lehetnek.

Kezdő szinten csak annyit érdemes tudni, hogy a forráskód szerkeszthető ugyan, de nem érdemes, és nem is kell belepiszkálni.

A kinézetet úgynevezett sablonok segítségével tudod változtatni, a fejlesztéseket ingyenes vagy fizetős pluginok vagy másnéven modulok formájában lehet kiépíteni.

A sablon-választék ezekhez a rendszerekhez általában lenyűgöző és roppant vonzó is, azért senkit ne tévesszen meg ez a kínálat.  Telepítésükhöz és beállításukhoz ugyanis némi szaktudás szükséges, mellyel vagy megbízol egy szakembert, vagy pénzt és időt fektetsz saját képzésedbe.  

Ami a rendszerekhez illeszthető plugin vagy másnéven modul választékot illeti, az elérhető funkciók száma elképesztően nagy, segítségükkel szinte bármi megvalósítható, ami manapság elképzelhető egy online áruház esetében.

A nyílt forráskód lehetőséget ad arra is, hogy amennyiben mégsem lenne olyan plugin ami maradéktalanul teljesítené a megálmodott funkciót, lehetőség van az adott rendszerre tervezett új pluginok írására is, természetesen ennek már borsos ára van és meg kell találni a hozzáértő szakembert is.

#promobox-newsletter###

A nyílt forráskódú webáruház rendszerek, előnyei és hátrányai

Előnyök:

  • A webshop tulajdonosa Te magad leszel,  oda viszed fizikailag az áruházat, ahova csak szeretnéd.
  • Nincs rendszeres havi fizetési kötelezettség,  a webshop motornak nincs havi bérleti díja, és az értékesítés is csak rád tartozik, nincs jutalék, se egyéb rejtett költség.  Csak a tárhelyszolgáltatónak kell fizetni havi vagy akár negyedéves rendszerben  az elfoglalt tárhelyért cserébe.
  • Korlátlan fejlesztési lehetőségek. A programozó vagy akár Te is képes leszel a rendszer bővítésére és a megjelenés megváltoztatására az igényeinek megfelelően. A rendszerben számos ingyenes és fizetős kinézeti sablon, valamint funkciókat hozzáadó modul található, melyek segítségével teljesen testre szabhatod  az áruházat.  

Hátrányok:

  • A webáruház létrehozásának megkezdéséhez tárhelyet és domaint kell vásárolni. Ez önmagában nem tűnik nehéz feladatnak, de nem árt ismerni az egyes tárhely szolgáltatók által kínált lehetőségeket, mert nem biztos, hogy az olcsó tárhellyel járunk hosszabb távon a legjobban.
  • Az áruház tárhelyre való telepítése, valamint beállítása  is rád vár, mellyel nem egyszerű megbirkózni.
  • A sok lehetőséget úgy tudod kihasználni, ha már rendelkezel némi tapasztalattal, ismerettel. Kezdő felhasználók számára nehéz eligazodni a sok bővítmény között. Egy tetszetős kinézet vagy bővítmény telepítése és beállítása egyszerűnek tűnik, de a gyakorlatban sokszor egyáltalán nem az, számos technikai buktatóval kell számolni.
  • Elavulások és frissítések kezelése: Az áruház motor verziószáma és maguk a hozzá kapcsolódó modulok is idővel elavulnak és frissítésre szorulnak. Ez azonban nem magától frissül, hanem Neked kell frissíteni ami nem mindig zökkenőmentes és egyszerű folyamat.

Mikor válaszd a nyílt forráskódú áruházat?

Amennyiben nemcsak pár évre tervezel és hajlandó vagy az elején is több időt és pénzt rászánni, akkor érdemes a saját webshopban gondolkodni. Az áruház megtervezése és létrehozása is költségesebb lesz ugyan, de ha elkötelezetten csinálod a vállalkozást a ráfordítás hosszabb távon megtérül.  Nyílt kódú webshop motor segítségével olyan áruházat hozhatsz létre, mely nemcsak 100% -ban a sajátod, és az igényeidhez maximálisan alkalmazkodik, mind kinézetben, mind a funkciókat tekintve. Együtt nőhet a vállalkozásoddal, és kompromisszumok nélkül pénzt termel.

Bérelhető webáruház rendszerek

A bérelhető webáruházak elsősorban kis- és középvállalkozások igényeire szakosodtak. A legelterjedtebbek Magyarországon a Shoprenter, Unas,  Shopify webshopok de mellettük sok egyéb platform is jelen van a piacon. Mindegyik egy zárt rendszer, melyben a webáruház szoftverét és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat  tetszőleges időtartamra bérelhetjük. A szoftver kódját nincs lehetőség módosítani, így kárt tenni sem lehet benne, ugyanakkor nem szabható annyira személyre mint a nyílt kódolású webáruházak.

Bérelhető webáruház

A bérelhető rendszerű  webáruház rendszerek előnyei és hátrányai

Előnyök:

  • A bérelhető áruház rendszerek díjai kiszámíthatóak, általában előfizetéses rendszerűek, ami alacsonyabb induló költségeket eredményez. A szolgáltató kezeli a tárhelyet és az egész  informatikai hátteret, így kell külön tárhely szolgáltatót keresned és nem neked kell a tárhelyre telepíteni az áruházat sem.
  • Gyors telepítés és üzembe helyezés. A bérelhető webáruház már telepítve és konfigurálva van a tárhelyen. Míg egy nyílt forráskódú áruház telepítése és beállítása több hétig vagy akár hónapig is eltarthat, addig itt minimális idő ráfordítással már birtokba is veheted saját áruházadat, ráadásul nem várt és  idegörlő  technikai buktatók nélkül.
  • Felhasználóbarát platform áll rendelkezésre, ahol minden fajta előzetes ismeret nélkül is gyorsan készítheted el saját áruházadat.
  • A kész rendszer sokszor kínál minden igényt kielégítő tetszetős webáruház kinézetet készen kapott  arculat tervezéssel, illetve olyan egyszerű és könnyen kezelhető funkciókat, mellyel valóban gyerekjátéknak tűnik a webshop üzemeltetés. Rendelkezésedre áll sok bővítmény is, mellyel egész jól  testreszabhatod a felületet, és amelyekért általában nem kell külön fizetni.
  • Egyszerű szoftverfrissítés.  A különböző frissítéseket központilag kezelik, ily módon nem szükséges ezzel is foglalkozni, az áruház magától frissül.
  • Díjcsomagos  fizetési rendszer.  A többféle előfizetési lehetőséget és rugalmasságot kínálnak a webshop szükség szerinti módosítására . Ez nagyon hasznos, ha az üzlet folyamatosan bővül.

Hátrányok:

  • Kevésbé lesz testre szabható az áruház mint a nyílt forráskódú rendszerek esetében.
  • A díjcsomagos ajánlatok hátránya, hogy valószínűleg  több olyan funkcióért is fizetni fogsz, melyet nem kívánsz igénybe venni.
  • A többnyelvű webáruház lehetősége nem minden ilyen platform esetében alapvető, ezért nehezebb lehet a dolgod, ha külföldön is értékesítenél.
  • A bérelhető rendszerek esetén a webshop tulajdonosa általában bérbeadó. Ez sokszor azt jelenti, hogy nem fejlesztheted saját igényeid szerint,  minden változtatásért fizetni kell a bérbeadónak. Nem lesz egyszerű a dolgod akkor sem, amennyiben váltanál másik platformra, vagy csak elvinnéd az áruházat egy másik tárhelyre mert a bérbeadónak nem érdeke, hogy könnyen mozgatható legyen a webáruház.
  • Általad választott külső rendszerekkel (pl. futárcégek, számlázási vagy készletkezelési rendszerekkel), amennyiben nincs már eleve kiépített integráció, sok esetben nehezebb összekapcsolni a bérelhető platformokat.

Mikor válaszd a bérelhető webáruházat?

A bérelhető webshop jó megoldás lehet, ha nincs időd az áruház létrehozásával, megtanulásával sokat foglalkozni, és azonnal el akarod kezdeni az online értékesítést. Ha szeretnél jó ár-érték alapú szolgáltatást kapni, ahol a pénzedért segítséget kapsz, amennyiben elakadnál valahol.  Jó eséllyel nem kell attól tartanod, hogy megoldhatatlan technikai kihívások elé kell nézned, így bár nagy tervekkel indultál, még sem lett belőle semmi.

Óriási segítség lehet, az is, hogy kész és jól működő megoldásokat kínálnak így a  legtöbb rendszerbe már alapból be van építve a futárokkal való integráció, az online kártyás fizetés vagy az árösszehasonlító oldalakhoz való csatlakozási lehetőség. Ha nincsenek különleges elvárásaid a webshop kinézetével kapcsolatban és nem is szeretnél túl sok időt az áruházad létrehozásával foglalkozni és belemélyedni egy-egy webshop motor rejtelmeibe akkor a bérelhető webshop nagyon jó megoldás lehet a számodra.

Összehasonlítás

Saját webshop

Előnyök Hátrányok
  • Saját tulajdon
  • Korlátlan fejlődési lehetőséggel
  • Mobilitás
  • Tesreszabhatóság
  • Nincs havi fix fizetési kötelezettség
  • Pénz és időigényes
  • Megfelelő tárhely kell hozzá
  • A telepítésről és a funkciókról is gondoskodni kell
  • Frissítések kezelése
Előnyök Hátrányok
  • Saját tulajdon
  • Korlátlan fejlődési lehetőséggel
  • Mobilitás
  • Tesreszabhatóság
  • Nincs havi fix fizetési kötelezettség
  • Pénz és időigényes
  • Megfelelő tárhely kell hozzá
  • A telepítésről és a funkciókról is gondoskodni kell
  • Frissítések kezelése

Bérelhető webshop

Előnyök Hátrányok
  • Nem kell tárhelyet bérelni és telepíteni
  • Több kész választható sablon és design
  • Ügyfélszolgálat
  • Jól használható beépített funkciók
  • Nem kell frissíteni a különböző szoftver verziókat
  • Kiszámítható költségek
  • Kevésbé testre szabható
  • Nehéz az oldalt más tárhelyre átvinni
  • Olyan funkciókért is fizetni kell, amit nem használsz
  • Választott külső rendszerekkel nehezebb összekapcsolni
Előnyök Hátrányok
  • Nem kell tárhelyet bérelni és telepíteni
  • Több kész választható sablon és design
  • Ügyfélszolgálat
  • Jól használható beépített funkciók
  • Nem kell frissíteni a különböző szoftver verziókat
  • Kiszámítható költségek
  • Kevésbé testre szabható
  • Nehéz az oldalt más tárhelyre átvinni
  • Olyan funkciókért is fizetni kell, amit nem használsz
  • Választott külső rendszerekkel nehezebb összekapcsolni

Egy működő és főként pénzt is termelő webáruház persze sokkal több munkát igényel, mint pusztán fizikailag létrehozni az üzletet. Mégis, ez az első és legfontosabb lépés, amit  érdemes alaposan átgondolni, mert ez lesz az alapja a későbbi sikernek, ráadásul a későbbiekben ezen lesz a legnehezebb változtatni.

Mind a saját mind a bérelhető webáruház jó megoldás lehet amennyiben körültekintően és az igényeidhez szabottan választasz és időt és energiát nem kímélve lépésről lépésre kész vagy felépíteni működő online vállalkozásodat.

#promobox#Továbbra is bizonytalan vagy a webshop kiválasztását illtően?##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média menedzsment
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média trendek 2024-ben
Közösségi média menedzsment
Közösségi média trendek 2024-ben
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
Keresőoptimalizálás (SEO)
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
A YouTube hirdetés készítés alapjai
PPC kampánykezelés
A YouTube hirdetés készítés alapjai
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Keresőoptimalizálás (SEO)
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
 A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Keresőoptimalizálás (SEO)
A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Keresőoptimalizálás (SEO)
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Keresőoptimalizálás (SEO)
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Facebook oldal kezelése - milyen feladatokkal jár a létrehozás és a folyamatos kezelés?
Közösségi média menedzsment
Facebook oldal kezelése - milyen feladatokkal jár a létrehozás és a folyamatos kezelés?