Közösségi média menedzsment

Videómarketing 2022-ben

Írta:
Csordás Marcell
Olvasási idő:
5
perc

Korábban a videós marketing anyagok és a reklámfilmek kizárólag a nagyszabású és nagy költségvetésű kampányok részét képezték. A technológia és a felhasználók azonban megváltoztak. Új platformok és eszközök jelentek meg, melyek lehetővé tették, hogy akár egyetlen mobiltelefon segítségével bárki tartalmat rögzítsen és tegyen közzé a social media platformok bármelyikén. A felhasználók pedig egyre több valódi, retusálatlan és utómunkamentes tartalomra vágynak. Valódi poénokat, élethelyzeteket és hiteles karaktereket szeretnének látni.

Ez azt jelenti, hogy a hagyományos reklámok márkaépítő szerepe leáldozóban van, és a legnagyobb brandek is telefonnal fogják forgatni legújabb filmjeiket? Aligha!

Mi abban próbálunk segíteni neked, hogy mikor és melyik eszköz segítségét vedd igénybe, ha videós marketingen töröd a fejed.

Reklámfilmek

Induljunk időben legrégebbről. A reklámok rövid, figyelemfelkeltő videók, melyek dinamikus jelenetekkel, gyönyörű képekkel vagy izgalmas funkciók összefoglalásával emelik ki a termékek vagy a vállalat legjobb tulajdonságait. Egyértelmű cselekvésre ösztönzéssel zárulnak. Nyilvánvaló céljuk az eladásösztönzés, illetve valamiről meggyőzni a videó nézőjét.

Gyakran találkozhatsz ilyen tartalmakkal a televízióban, a Youtube vagy egyéb hagyományos videómegosztó portálok felületén. Az elsődleges céljuk a fogyasztók lenyűgözése és a termék különlegességének, egyediségének bemutatása.

A reklámok általában rövid, 30 másodperces tartalmak, amelyek fizetett hirdetések segítségével jutnak el a potenciális fogyasztókhoz - legyen szó televíziós vagy Youtube hirdetésekről.

Ahhoz, hogy reklámfilmet forgass, mindenképpen szükséged lesz marketing ügynökség vagy videógyártó csapat segítségére. A videós szakemberek profi tartalmakat tudnak készíteni, és biztos lehetsz abban, hogy tisztában vannak a legfrissebb technikai megoldásokkal. Ha marketing ügynökséget keresel meg a feladattal, akkor nem csupán egy profi videót kapsz, hanem a reklámfilm biztosan egy kampány vagy kommunikációs stratégia részét is képezi majd.

Rövid álló formátumú videók

TikTok, Instagram Reels és Youtube shorts. Csak néhány azokból a platformokból, ahol tarolhatsz az álló formátumú, mobillal készített videókkal. Ezek közül ebben a formátumban a legismertebb és a legsikeresebb egyértelműen a TikTok. Az applikációnak az e-commerc-nation.com felmérése alapján 2022-ben eddig több mint 3 milliárd letöltése volt, és a felhasználók 60%-a 16 és 24 év közé esik. A nemek aránya pedig 60% a nők javára.

Ez alapján a legfontosabb kérdést már valószínüleg meg is válaszoltad a márkád építése szempontjából:rdemes-e TikTokon kommunikálnod célpiacod szempontjából, vagy sem? Természetesen vannak olyan piaci szegmensek, akiknek teljesen felesleges jelen lenniük egy ennyire fiatalos platformon. Azonban manapság a cégek többségének nem csupán az eladások ösztönzése, hanem a munkaerőhiány is fejtörést okoz. Tudtad, hogy a leendő munkavállalóidat legalább annyira le kell nyűgöznöd, mint a vevőidet? Igen, ez patthelyzetnek hangozhat, de próbáltad már a márkaépítést és a célzott tartalmakat TikTokon?

Ha még idegenkedsz a platformtól, és csak egy TikTok videót nézel meg ma, akkor az legyen a Bamba Marha Burger Bár csapatának employer branding videója ITT. A videó néhány hónap alatt 600 ezer megtekintést ért el teljesen organikusan.

Akár eladni szeretnél, akár munkavállalókat keresel, akár márkát építesz, nem mehetsz el szó nélkül a fent említett platform teljesítménye mellett.

A TikTok lényege a lazaság. Legyél könnyed, alkoss trendeket, vegyél részt kihívásokban, nevess magadon.

Vlogok

Sokan a blog utódjának nevezik a vlogolást. A szó keletkezése nagyon egyszerű, a videó-blogolás kifejezésből jött létre, és a blogírással ellentétben itt a tartartalomgyártó az írásos tartalom helyett videós tartalmat készít.

Mindamellett, hogy az egyik legnépszerűbb tartalomtípus a vlog, óriási marketingerővel bír. Ha sikerül kiépíteni egy tábort magad és a márkád köré, valamint feliratkozásra bírni emberek sokaságát, akkor valószínűleg jóval a konkurenciád elé sikerül kerülnöd.

Az a jó vlogban, hogy szabadon értelmezhető. Sokan mobiltelefonnal kezdik készíteni a tartalmakat és valóságshow-szerűen dokumentálják az életüket. Az alapvető platform ebben az esetben általában a youtube, de a részleteket, legjobb pillanatokat promó céllal gyakran megosztják a vloggerek további social felületeiken is.

A legtöbb sikeres videógyártó egy téma köré építi fel a csatornáját. Egy idő után persze nehéz megújulni, de ha már sikerült tábort építeni és elegen követnek, akkor belefér egy-egy új téma is a portfólióba.

Vlog_Selector

Fontos, hogy természetesen viselkedj a videóidban, és persze rengeteget számít az is, hol veszed fel azokat. A téma sok mindent meghatároz. Ha edukálni szeretnél, akkor érdemes akár tematikus díszletben gondolkodnod, autentikus háttérrel. Ha hétköznapi témákat érintesz - mint például a szépség vagy a divat -, akkor a nappalid is bőven megteszi.

Ha telefonnal kezdted a vlogger pályafutásod, hamar úgy fogod érezni, hogy technikailag hátrányban vagy a konkurenciádhoz képest. Az első kiegészítő, amire szükséged lehet, az egy mikrofon. Ha a kép rossz minőségű, az kisebb probléma, mint ha valakit egyáltalán nem lehet hallani. Ha a telefonod mikrofonját használod, vagy a füllhalgatódét, akkor legyél közel a mikrofonhoz. Persze ne annyira közel, hogy hallani lehessen a lélegzetvételeidet, épp csak annyira, hogy tisztán érthető legyen a hangod.

Természetesen sok mindent befolyásol az expozíció, a fények és a háttér elrendezése is. A megfelelő hatás eléréséhez még az sem feltétlenül mindegy, hogy milyen színű pólót viselsz. Ha maximalista vagy és tökéletes videót szeretnél, mindenképp kérd ki szakember vagy ügynökség véleményét.

#promobox-newsletter###

Videóinterjúk

Ha úgy érzed, hogy a vlog neked túl laza formátum, akkor a te márkád számára találták ki az úgynevezett “interjú jellegű” videókat. Első ránézésre annyi a különbség a sima vloghoz képest, hogy itt más szögből látod a beszélőt. Majd amikor jobban és jobban megvizsgálod a videót, rájössz hogy mások a fények, a hang, és valahogy az egész összhatás jobb minőségű. Ilyen jellegű videókat profi videós stábok és marketing ügynökségek szoktak készíteni.

Videóinterjú_Selector

Azok a cégek, akik nagy létszámmal és piaci részesedéssel rendelkeznek, fontos, hogy videós megjelenéseikben is profik legyenek. Természetesen az a legjobb, ha a videó szereplője magától is természetesen és összefüggően tud mesélni,de a forgató csapat általában készül irányított kérdésekkel is, hogy minél inkább mederben tartsa a beszélgetést. A hagyományos tévés interjúkhoz képest itt nagy előny, hogy bárhányszor újra lehet kezdeni a felvételt - nem kell azon izgulni, hogy elrontjuk mondatot, vagy hogy belezavarodunk a gondolatainkba.

Természetesen ez a formátum jóval nagyobb erőforrást igényel, mint a sima vlogolás, azonban közel hasonló hatékonyságot érhetünk el, ha jó a beszélő és rendszeresek a tartalmak.

A videós tartalmak hiánya talán még nem érinti a céged marketingjét, azonban ahogy megyünk előre az időben, az új platformok és formátumok átveszik az uralmat a régiek felett. Itt is érvényesül az a régi mondás, hogy aki lemarad, az kimarad. A márkák folyamatosan új és kreatív módszereket találnak arra, hogy platformról platformra egységes hangot üssenek meg, mind vizuálisan, mind audiovizuálisan. Tedd a marketinged fenntarthatóvá, és kezd kicsiben! Idővel majd ráérzel, hogyan és mikor kell profi tartalmakat készíteni.

A blogcikk szerzője Csordás Marcell, a Contented.hu társalapítója.

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Így forradalmasítja a Google AI a hirdetéskezelést
PPC kampánykezelés
Így forradalmasítja a Google AI a hirdetéskezelést
Erre is használhatod a képalapú keresést
Keresőoptimalizálás (SEO)
Erre is használhatod a képalapú keresést
Mire jó a link rövidítés? Melyik linkrövidítőt használd?
Hatékonyság
Mire jó a link rövidítés? Melyik linkrövidítőt használd?
Miről szól a performance marketing?
Tudástár
Miről szól a performance marketing?
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Ügynökség
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Keresőoptimalizálás (SEO)
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
Ügynökség
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Tudástár
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Keresőoptimalizálás (SEO)
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média menedzsment
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média trendek 2024-ben
Közösségi média menedzsment
Közösségi média trendek 2024-ben