Hatékonyság

5 tipp, hogy megőrizd a csapatszellemet a home office alatt is

Írta:
Shannon
Olvasási idő:
5
perc

A vírushelyzet hozta kötelező home office számos területen állította kihívások elé mind a munkavállalókat, mind a munkáltatókat. Habár az online térben való hatékonyság fenntartására ma már számtalan tipp és trükk áll rendelkezésünkre, nem szabad megfeledkeznünk a napi munkavégzés egy másik, legalább annyira fontos aspektusáról sem, mégpedig a csapategység megőrzéséről. Most, hogy egyre több munkahely dönt a távmunka megtartása mellett, szeretnénk néhány könnyen beépíthető tippet adni arra, hogyan erősítheted a csapatszellemet home office-ban is.

csapatszellem megőrzése home office-ban

Miért fontos megfelelő figyelmet fordítani a munkahelyi szociális életre távmunka alatt is?

Abban, hogy miért is olyan fontos odafigyelni a kollégák közötti szociális interakciók támogatására, legtöbben egyetértünk: hiába a távolság, végső soron a szuper csapat, melynek aktív részesei lehetünk lesz az egyik legmeghatározóbb pont munkahelyi élményeinket és érzéseinket illetően.

A kollégák közötti jó kapcsolatnak egyértelmű hatása van a  gördülékeny munkavégzésre, valamint a hatékony információ- és tudásmegosztásra. Mindezeken túl, a cégen belüli társas élet gondos támogatásával egy alapvető emberi szükségletnek is eleget tehetünk, egészen pontosan a valahová tartozás érzését adhatjuk meg általa a csapatnak. Azzal, hogy megfelelő figyelmet fordítunk a csapategység fenntartására, valamint  arra, hogy a kollégák közötti kommunikáció ne csak a munkával kapcsolatos megbeszélésekre korlátozódjon, sokat tehetünk a hosszú távú elköteleződés és motiváció fenntartásáért. Ez pedig nincs másképp az online munkavégzés esetén sem, sőt! Habár sokszor fejtörést okozhat, hogy a - gyakran országokon átívelő - virtuális kapcsolattartást miként is lehet személyesebbé varázsolni, bízunk benne, hogy tippjeink segítségével ez már közel sem lesz akkora kihívás, mint korábban volt.

1. Online kávészünet és fánkozás

Korábban már írtunk arról, hogy rajtunk a járványhelyzet sem foghatott ki, a korlátozások miatt elmaradó személyes találkozások pótlására bevezettük a közös online kávészüneteket. A közös szieszta szuper lehetőséget adott arra, hogy mindannyian összegyűljünk és egy kötetlen beszélgetés keretében megvitassuk egymással az élet nagy dolgait, ráadásul gyakran mélyebb bepillantást is nyerhettünk a többiek életébe. 

a távmunka velejárói
Nálatok is gyakori szereplői az állatok a meetingeknek?
Vitathatatlan, hogy a távmunka sok kihívással jár, de tökéletes lehetőség arra, hogy komolyabb erőfeszítések nélkül is bepillantást nyerhessünk a kollégák életébe

A rendszeres beszélgetésekhez bátran megszabhatunk valamilyen tematikát (pl. kedvenc hobbihoz egy kis kedvcsináló, felejthetetlen nyaralások megosztása), sőt akár egy közösen kitűzött - a munkához szigorúan nem kapcsolódó - cél köré is építhetjük őket. 

Ha pedig nem lenne elég a közös kávészünet, van egy tuti tippünk számodra: csapatunkban óriási sikere volt a virtuális fánkozásnak! A Donut névre hallgató, Slackbe könnyedén integrálható alkalmazás minden hétfőn párba állítja a csapattagokat, hogy beütemezzenek egymással egy kellemes beszélgetést. A rendkívül elszánt fánkocska mindent megtesz annak érdekében, hogy a “találkozás” valóban meg is valósuljon, jópofa beszélgetésindító kérdésekkel látja el a résztvevőket, és ha esetleg nem indult még be az időpontegyeztetés, finoman emlékezetet is erre.

Donut app
A Selectornál a Donut nevű app minden hétfőn gondoskodik arról, hogy a kollégák egy jó ízűt beszélgessenek egy virutális fánk mellett.

2. Online játékestek 

Ma már számtalan lehetőség közül választhatunk akkor is, ha egy emlékezetes játékestet tartanánk a csapattal, ráadásul biztosan állíthatjuk, hogy a legegyszerűbb online játékot is mindenki élvezni fogja. A közös aktivitásokban való részvétel, főleg, ha egy konkrét cél elérésére irányul, mindig összehozza a társaságot. Nálunk az egyik tuti befutó online csapatépítő program, a népszerű Among Us játék lett, mely többször is megrendezésre került és mindig óriási sikere volt. A játék jellegéből adódóan a “védőbeszédeken” keresztül még jobban megismertük egymást és fény derült arra is, hogy kik a legnagyobb játékosok a csapatban, kik tudják játékbeli kilétüket a legjobban eltitkolni. 

Amennyiben viszont komplexebb programot keresünk, mindenképp érdemes lehet szétnézni az online szabadulószobák és a nyomozós játékok terén is, hiszen rendkívül színes tematikából válogathatunk. A rejtélyek megoldása a csapatmunka révén hatékonyabbá teheti a szakmai munkavégzést is, ráadásul gördülékenyebb kommunikációt és problémamegoldást facilitál a kollégák között. Több csapat esetén, ahhoz hogy még izgalmasabbá tegyük a feladatok megoldását, versenyt is hirdethetünk, és a leggyorsabb csapatot valamilyen jutalomban részesíthetjük.

online csapatépítő játékok

3. Csapatra szabott kvízjátékok

A szürke hétköznapokat rendkívül jól fel lehet dobni néhány érdekes vagy épp szórakoztató kvízjáték segítségével. Erre nyújt tökéletes megoldást a Trivia nevű applikáció, mely Slack és Teams összeköttetést is lehetővé tesz, és mellyel csupán napi néhány perc kikapcsolódáson keresztül könnyedén mosolyt csalhatunk kollégáink arcára. Különböző típusú kvízek közül válogathatunk hihetetlenül sok témakörön belül, amiket a beállított idősávban automatikusan megjelenít az alkalmazás a csapat számára. Ráadásul, ha szeretnénk még extrábbra venni a dolgot, lehetőségünk van személyre szabott kérdések megadására is, így egy játékos formában ismerhetjük meg kollégáink vicces vagy meglepő fun factjeit (pl. hogy ki, mi akart lenni kiskorában, vagy épp kinek, milyen kínos ügyfélélményei voltak munkája során). Ehhez nincs más teendő, mint néhány izgalmas történetet begyűjteni és feltölteni a Triviába. 

A kvíz kérdéseken túl, a képes játékok is mindig nagy sikernek örvendenek. Kérj mindenkitől egy gyerekkori képet és tippeljétek meg közösen, hogy vajon ki, kicsoda. Azt szokták mondani, hogy a kutyák és gazdáik hasonlítanak egymásra… Vajon tényleg így van? Gyűjtsd be a csapatban lévő kedvencek fotóit és próbáljátok meg eldönteni, hogy vajon melyikük kihez is tartozik.

#promobox-newsletter###

4. Szülinapok megünneplése

A jeles napon mindenki számára jól esnek a születésnapi köszöntések. Miért ne fordítanál erre kiemelt figyelmet a munkahelyen is? A legapróbb gesztusok is jó érzéssel tölthetik el a kollégákat, egy figyelmes közeg részesének érezhetik magukat, néhány trükk segítségével pedig igazán nem nagy kihívás, hogy mindig mindenki képben legyen szülinap fronton. Szuper kis app például a Slacken elérhető BirthdayBot, mely a csapat minden tagjától begyűjti a dátumokat és a nagy nap elérkezésekor gondoskodik arról, hogy mindenki kellően meg legyen ünnepelve. 

szülinapi ünneplés home office
Online szülinapi ünneplés? Nincs akadálya!

Ha pedig még nagyobb meglepetést szeretnél okozni, lepd meg valamilyen kreatív ajándékkal munkavállalóidat szülinapjukon. Nálunk többeknek okozott már hatalmas meglepetést az ajtójukon csöngető futár, sőt volt, aki az apró figyelmesség nélkül szinte meg is feledkezett volna a nagy napról a dolgos mindennapok során.

5. Vicces versenyek, kihívások

A szociális interakciók támogatásához és a közvetlen hangulat kialakításához különféle vicces versenyeket is bevethetünk. Ha eddig még nem kerítettetek sort a házi kedvencek cukisági versenyére, vagy netalántán még nem tudjátok, hogy ki is közületek a szobanövények koronázatlan királya vagy királynője, itt a lehetőség, hogy pótoljátok! Hirdessetek palánta szépségversenyt vagy csíráztassatok fura magvakat és nézzétek meg, ki a legjobb benne. Azokat sem kell ám kihagyni a versenyből, akiknek nincs lehetőségük saját példánnyal nevezni, állítsátok fel a az elfogulatlan szakértői bizottságot, és bízzátok rájuk a zsűrizést. Természetesen a megérdemelt elismerés sem maradhat el, posztoljátok Instára vagy Facebookra a győztest, hogy az egész világ láthassa, milyen szuper tagokból áll céged csapata!

játékos csapatépítő versenyek

Zárszó

Mint az jól látható a lehetőségek tárháza a home-office esetén is határtalan, ráadásul, ha a felsoroltaknál kicsit több ráfordítást és szervezést is hajlandóak vagyunk egy-egy programba belepakolni, akkor a közös jógától kezdve egy főzőesten át lényegében bármi megvalósítható, amire a csapat nyitott. Ugyanakkor a munkahelyi szociális élet felpezsdítéséhez már bőven elég lehet, ha az említett néhány egyszerű alkalmazást kipróbáljuk, hiszen segítségükkel egyszerűen csempészhetünk egy kis vidámságot a mindennapokba.

Egy a lényeg, hogy aktívan és céltudatosan tegyünk azért, hogy a csapattagoknak meglegyen a lehetősége a munkán kívüli kommunikációra is. Teremtsük olyan alkalmakat, ahol ha online is, de kicsit lazább kontextusban is beszélgethetnek egymással, megismerhetik, hogy ki mivel tölti szabadidejét. Ez utóbbihoz kétségkívül nagyon jó terepül szolgál a home office, hiszen akarva-akaratlanul is megesik, hogy nagyobb betekintést engedünk privát életünkbe, legyen szó egy kisgyerek beköszönéséről, vagy a házi kedvencek váratlan feltűnéséről a képernyőn. Ezeket a lehetőségeket ne hagyd veszni, lehet hogy épp egy “baki” fogja inspirálni következő online csapatépítőtök alapját! 

#promobox#Kipróbáltad tippjeink egyikét vagy a Te tarsolyodban is lapul néhány szuper ötlet? Oszd meg velünk tapasztalataidat!##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média menedzsment
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média trendek 2024-ben
Közösségi média menedzsment
Közösségi média trendek 2024-ben
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
Keresőoptimalizálás (SEO)
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
A YouTube hirdetés készítés alapjai
PPC kampánykezelés
A YouTube hirdetés készítés alapjai
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Keresőoptimalizálás (SEO)
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
 A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Keresőoptimalizálás (SEO)
A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Keresőoptimalizálás (SEO)
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Keresőoptimalizálás (SEO)
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Facebook oldal kezelése - milyen feladatokkal jár a létrehozás és a folyamatos kezelés?
Közösségi média menedzsment
Facebook oldal kezelése - milyen feladatokkal jár a létrehozás és a folyamatos kezelés?