Hatékonyság

A hírlevél készítés szabályai - így küldj hírlevelet!

Írta:
Kilia
Olvasási idő:
8
perc

Talán elsőre meglepő lehet, de több kutatás is alátámasztja, hogy az emberek - még 2023-ban is - szeretnek hírleveleket olvasni. Viszont néhányan több száz hírlevelet is kaphatnak naponta, így itt is versengeni kell a célcsoportod figyelméért. Ebben a blogcikkben megtudhatod a hírlevél készítés szabályait, hogy Te is ütős levelekkel célozhasd meg a célcsoportodat.

Mi a hírlevél és milyen típusai vannak?

Az elektronikus üzenetküldés nemcsak a magánéletben nyitott új utakat annak idején, hanem egészen korán kiegészítette vagy akár leváltotta a papíralapú prospektusokat és akciós magazinokat is. A hírlevelek tartalmazhatnak friss információkat, híreket, új szolgáltatásokat, vagy bármilyen céghez kapcsolódó releváns tartalmat Több fajtáját is megkülönböztetjük, érdemes eszerint felépíteni a hozzájuk tartozó stratégiát. Nézzük meg, mely hírlevél típusok hogyan segíthetik céljaid elérését!

1. Információs hírlevél

Az információs hírlevél a legáltalánosabb típus, amelyben a cég a hozzá kapcsolódó friss híreket, eseményeket vagy általános információkat oszthatja meg feliratkozóival. Ezeket legtöbb esetben azért érdemes alkalmazni, hogy kapcsolatban maradj feliratkozóiddal és folyamatos tájékoztatást adhass a változásokról. Ha kicsit színesebbé tennéd, akkor tehetsz bele akár blogcikkeket, közösségi média posztokat és egyéb érdekességet, amivel megragadod az olvasó figyelmét. 

információs hírlevelekre példa 
információs hírlevelekre példa - forrás: hirleveliras.hu

2. Promóciós hírlevél

A promóciós hírlevelekből érkezik mindenki postafiókjába a legtöbb, különösen a kiemelt időszakokban, mint például a Black Friday vagy a karácsonyi időszak. Ha egyedi kuponokra szeretnéd felhívni a figyelmet, akkor ez tökéletes alkalom, hiszen ennek a hírlevél típusnak a célja, hogy ösztönözd  olvasóidat a szolgáltatásod igénybevételére vagy terméked megvásárlására.

#m1-p#Amire viszont érdemes odafigyelni ennél a típusnál is, hogy NE küldj túl sokat, különben a feliratkozóid leiratkoznak hírleveledről a túlzott információdömping miatt.##

promóciós hírlevél 
promóciós hírlevél - forrás: Brevo.com

3. Edukációs hírlevél

#m1-p#A hírlevelek fontos szabálya, hogy ne mindig csak arra koncentrálj, hogy meggyőzd a feliratkozókat a vásárlásról, hanem adj is érdekes és hiteles tartalmat a kezükbe.##

Erre tökéletes módszer lehet az edukációs hírlevél, amelyben szakértői véleményeket, oktatási anyagokat, hasznos információkat oszthatsz meg közönségeddel. Ez lehetővé teszi azt is, hogy megmutasd szakmai tudásodat és megfelelően pozicionáld magad a piacon az ügyfelek szemében. Mindeközben pedig hasznos, új információkkal láthatod el őket. Például tippeket és praktikákat hozhatsz azzal kapcsolatban, hogy milyen változtatások várhatók a 2024-es évben, vagy akár segítheted őket egy oktató csomaggal, amelynek köszönhetően könnyebben kezelhető/használható a terméked/szolgáltatásod.

4. Értesítő hírlevél

Ennek a típusnak a tartalma leginkább fontos és sürgős információk továbbítására szolgál. Például ha nem működik megfelelően a weboldalad, vagy esetleg karbantartást végzel rajta, akkor mindenképp érdemes erről előre tájékoztatni azokat, akik feliratkoztak a hírleveledre. Egymásik jó példa erre, ha boltként vagy szolgáltatóként üzlethelyiséggel rendelkezel, és előre kommunikálod, hogy üzleted valamilyen okból kifolyólag átmenetileg zárva tart.

A hírlevél készítés szabályai

Miért érdemes hírlevelet küldeni? 

Ahogyan már korábban is említettük, a közhiedelemmel ellentétben nagyon is sokan olvasnak még mindig hírleveleket, és úgy tűnik, hogy a jövőben sem fog leszálló ágra kerülni az email marketing, így már ez is egy ok, amiért érdemes rászánni az időnket.

Ezen kívül fontos még, hogy a hírlevelek tartalmára sokszor jóval több figyelmet szentelnek az emberek, mint a közösségi média posztokra, így egy ütős kezdéssel jóval nagyobb esélyed van arra, hogy a tartalmaiddal elérd a kitűzött célközönséged, ezáltal pedig a kitűzött üzleti céljaidat. A kapcsolattartás az ügyfelekkel szintén egy olyan előnye a hírleveleknek, amelyek vitathatatlanul építik az elköteleződést a márka iránt. Minden ügyfélnek éreznie kell, hogy nem csak egy a sok közül, hanem kivételes ügyfélnek számít, így a rendszeres kapcsolattartással,  hasznos információkkal és promóciókkal vegyítve elérheted a megfelelő elköteleződést.

Hogyan készítsünk elő egy hírlevelet? 

Egy hírlevél elkészítése és megfelelő felépítése pontosan ugyanolyan fontos, mint az online marketing más területei, így nem érdemes fejjel a falnak rohanva összedobni, hiszen közel sem lesz akkora visszhangja, mint egy stratégiai megközelítéssel kidolgozott hírlevélnek. 

Stratégia felépítése

Az első, hogy érdemes kidolgoznunk a kommunikációs stratégiánkat, hogy miként és hogyan szeretnénk ügyfeleinket elérni a megfelelő kommunikációval. Ehhez pedig a legfontosabb, hogy megtaláld a célcsoportot, amihez elkészíthetsz buyer personákat is, biztosítva a közönségre szabott, hatékony kommunikációt. 

Érdemes kiépítened egy stratégiát azzal kapcsolatban is, hogy milyen jellegű hírleveleket szeretnénk küldeni, illetve milyen gyakorisággal. Ehhez szükséges lehet hogy az elején kipróbálj több opciót is, így megismerheted célcsoportod szokásait. Ezután következhet a hírlevél felépítése  és egy sablon készítése, amelyet minden alkalommal csak minimálisan kell módosítanod ahhoz, hogy kiküldj egy újabb hírlevelet. Ezekhez tökéletes opció lehet egy drag&drop módszerrel működő hírlevélküldő rendszer, mint a MailerLite vagy a MailChimp. A tartalomstratégia felépítésénél érdemes figyelembe venni a céljaidat és a célcsoportokat ahhoz, hogy minél eredményesebb hírleveleket készíthess. 

#m1-p#Milyen kérdéseket fogalmazz meg a stratégiád felépítése közben?##

  • Kiknek tudsz értéket teremteni a hírleveleddel?
  • Ez alapján milyen szegmenseket érdemes megcéloznod?
  • Mi az üzleti célod a levéllel, és ez alapján milyen jellegű hírleveleket szeretnél készíteni? 
  • Ha korábban készítettél már hírlevelet, mely best practice-ek, bevált gyakorlatok működtek a legjobban?
  • Milyen gyakorisággal szeretnél levelet küldeni célcsoportodnak?

#promobox-newsletter### 

Mire figyelj oda a hírlevél készítése során?

Számos olyan alapszabály van a hírlevelek készítése során, amelyekre odafigyelve ütős és hatékony hírlevelet készíthetsz, amely biztosan tetszeni fog a célcsoportnak is, és elérheted vele a korábban kitűzött célokat! Mutatjuk, mire figyelj oda mindenképpen a hírlevél készítése során.

A hírlevél tárgya

Az első dolog, amit megpillant a célcsoportunk, az a tárgy mező. Így annak mindenképpen figyelemfelkeltőnek kell lennie, különben már az első lépéssel elveszítjük a célcsoportunk egy részét. 

A hírlevél hosszúsága és tartalma

A készítés során érdemes odafigyelni arra, hogy ne írj túl hosszú hírlevelet. A mai rohanó világban már nem sok embernek van ideje arra, hogy egyhuzamban 10-15 percig olvasson egyetlen levelet, így érdemes a tartalmakat úgy tervezni, hogy 3-6 perc alatt végigolvasható legyen. Mindemellett pedig fontos a hírlevél tartalma is. Persze a cél hosszú távon az, hogy rávedd a feliratkozókat a vásárlásra, viszont azzal, ha csak értékesítési tartalmakkal bombázod a célcsoportot, csak azt érheted el, hogy leiratkoznak a hírleveleidről és elveszítheted a feliratkozókat. 

#m1-p#A hírlevél tartalma legyen mindig releváns és lényegretörő!##

Felépítés tekintetében pedig a legfontosabb, hogy a fontos információk mindig a hírlevél elején szerepeljenek. Ezzel elérheted azt, hogy akit érdekelnek a részletek, tovább olvasson a témával kapcsolatban.

Megjelenés

A hírlevél külleme is sokban hozzájárulhat a sikerességhez - vagy ellenkező esetben sikertelenséghez. Így van néhány alap dolog, amit betartva vonzóbbá teheted tartalmaidat. 

Az egyik legfontosabb tényező a megjelenés kapcsán a mobil nézet. Sosem szabad megfeledkezni arról, hogy sokan már nem használnak rendszeresen laptopot vagy asztali gépet, így a tartalmakat mindenképpen optimalizálni kell telefonokra is. 

A hírlevelek készítése során is érvényes az az alapigazság, hogy fontosabb a minőség, mint a mennyiség!

Így érdemes arra törekedni, hogy megjelenésében is egy olyan hírlevelet állíts össze, amit szívesen és könnyen olvasnál te is. 

A CTA (call to action, azaz cselekvésre felszólító) gombokról se feledkezz meg! Ne csak arra koncentrálj, hogy minden fontos információ szerepeljen hírlevélben, hanem arra is, hogy továbbirányítsd olvasóidat a weboldalra. Ide érkezhetnek akár fontos információkért, vagy már erős vásárlási szándékkal - a lényeg, hogy a hírlevélben többször is lehetőségük legyen erre. Természetesen erre is igaz, hogy nem szabad túlzásba vinni, ne csak ebből álljon a hírlevél.

#m1-p#TIPP: A beállításoknál figyelj arra, hogy a CTA gombokhoz tartozó linket úgy állítsd be, hogy új lapon nyissa meg az érdeklődőnek, így növelheted az esélyét, hogy a böngészés után visszatér leveledre, hogy tovább olvassa.##

A megjelenésnél arra is érdemes figyelni, hogy ne használj túl sok betűtípust. Mi azt javasoljuk, hogy maximum 2 különböző betűtípust vess be, akár többféleképpen is, például félkövéren, dőlten vagy nagy betűkkel. 

Bármennyire is nem szeretnéd, ha feliratkozóid leiratkoznának hírleveleidről, mindenképpen meg kell adnod erre is a lehetőséget, így ne felejts el elhelyezni a levél végében - a láblécben - egy gombot erre is. 

Email marketing stratégia felépítése

A kiküldés után nem ér véget a munka!

Ha kiküldted az első tökéletesen elkészített hírlevelet, akkor sem ért még véget a munka! A kiküldési utáni eredmények aranyat érnek, hiszen ebből tudhatod meg, hogy a hírlevél mennyire volt sikeres. 

Sok esetben az általunk jónak vélt dolgok nem biztos, hogy megegyeznek a célcsoport szükségleteivel, így fontos ezeket is figyelni. A jó hír viszont, hogy a legtöbb hírlevélküldő rendszer kiváló elemzési lehetőséget nyújt, így megnézheted például, hányan nyitották meg a hírlevelet, mely részeknél kattintottak tovább, mennyi időt töltöttek el a hírlevél olvasásával, és még ezeken kívül is sok más adatot kaphatsz, amiket később -  az optimalizálás során - felhasználhatsz. 

Ha kimegy a hírlevél és örülsz, hogy milyen sokan nyitották meg, akkor sem érdemes túlzásokba esni. Azaz ne küldj mindennap hírlevelet, főleg, ha nem tudsz igazán hasznos információkkal szolgálni, csak promócióval, hiszen Te sem örülnél, ha minden nap ugyanaz a cég zaklatna, közel hasonló információkkal vagy promóciókkal. Próbáld megtalálni az egyensúlyt, különben értékes feliratkozókat veszíthetsz! 

A hírlevél kiküldését követően érdemes ugyanazt a levelet még egyszer elküldeni 3-5 nappal később is, hiszen sok olyan ember van, akinek esetleg nem jutott ideje megnézni, és elveszett a sok egyéb levél között. 

Viszont itt is van néhány dolog, amiről nem szabad megfeledkezni. Az első, hogy változtasd meg a tárgy mezőt. Előfordulhat, hogy egyszerűen csak azért nem nyitották meg a leveled, mert nem érezték fontosnak vagy nem hívtad fel megfelelően a figyelmet cégedre. A második fontos dolog pedig, hogy kizárólag azoknak a feliratkozóknak küldd ki újra, akik az első alkalommal nem nyitották meg - azokat, akik már egyszer megnézték, ne zaklasd újra.

Összefoglalás

A cikk végére érve láthatod, hogy nagyon is fontos foglalkozni ezzel a marketing eszközzel, hiszen a hírlevelek továbbra is közkedvelt csatornának számítanak. Viszont sok dolog van, amire érdemes odafigyelni, hogy sikeres email marketing stratégiát építhess fel! 

Hoztunk egy ellenőrző listát, amin végigfuthatsz minden alkalommal, amikor készíted hírleveled:

  • tárgy mező ellenőrzése - figyelemfelkeltő, valóban tükrözi a tartalmat
  • téma - izgalmas, érdekes és informatív
  • képek - megfelelő méretek, kapcsolódnak a tartalmakhoz
  • CTA gombok elhelyezése - a weboldalra való átirányításhoz
  • mobil nézet - megfelelően van-e optimalizálva
  • célcsoport - a megfelelő célcsoportnak kerüljön kiküldésre
  • stratégia - illeszkedik-e minden eleme  cégstratégiájához (legyen az akár a vásárlások növelése, vagy egyszerűen az imázs erősítése)

Ha pedig mindez megvan, akkor határ a csillagos ég, tesztelj, és érd el célközönséged az email marketinggel!

#promobox#Ütős hírlevelekkel szeretnéd erősíteni online jelenléted küldeni, de szükséged lenne szakmai segítségre a megvalósítás során?##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Keresőoptimalizálás (SEO)
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média menedzsment
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média trendek 2024-ben
Közösségi média menedzsment
Közösségi média trendek 2024-ben
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
Keresőoptimalizálás (SEO)
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
A YouTube hirdetés készítés alapjai
PPC kampánykezelés
A YouTube hirdetés készítés alapjai
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Keresőoptimalizálás (SEO)
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
 A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Keresőoptimalizálás (SEO)
A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Keresőoptimalizálás (SEO)
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Keresőoptimalizálás (SEO)
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?