Tudástár

Mi az az employer branding, és hogyan teheti sikeressé a Te cégedet is?

Írta:
Selector
Olvasási idő:
16
perc

Az employer brandingről, azaz munkáltatói márkaépítésről  sokan gondolják (tévesen!), hogy csupán “felesleges jófejkedésről” szól - és így, alábecsülve a jelentőségét, hatalmas hibát követnek el. 

Akár nagy, multinacionális cégről, akár egy KKV-ról beszélünk, egy biztos: nincs olyan terület, ahol ne lenne szükség csapatmunkára és elkötelezett, lelkes, hűséges munkavállalókra. Felmerül a kérdés: hogyan vonzzuk magunkhoz a megfelelő munkavállalókat, akik értékrendjüket, célkitűzéseiket és nem utolsósorban munkamoráljukat tekintve is tökéletesen passzolnak a cégkultúrába? Hogyan emelkedhetünk ki egy olyan környezetben, ahol a vállalatok versenyt futnak egymással a tehetséges munkaerőért?

Ezekre ad választ az employer branding eszköztára - ebben a cikkünkben bemutatjuk minden fontos lépését!

Mire jó pontosan az employer branding?

Az employer branding hatalmas erőforrássá válhat a megfelelő kezekben, hiszen:

  • segít versenyképesebbé válni a munkaerőpiacon, 
  • kiemelni és pozitív irányba formálni a céged hírnevét és imázsát a tehetséges munkavállalók szemében,
  •  javítani az alkalmazottak elkötelezettségét és produktivitását, 
  • és nem utolsósorban csökkenteni a munkaerőfluktuációt. 

Ezáltal egy erős munkáltatói márka jelentősen hozzájárulhat egy céged hosszú távú sikeréhez és növekedéséhez. Nézzük, hogyan kezdhetünk hozzá!

Milyen eszközökkel építhető fel egy munkáltatói márka?

Ha eddig nem alakítottad tudatosan a munkáltatói márkád, aggodalomra semmi ok! Ezzel nem vagy egyedül. Azt azonban fontos tisztázni, hogy az employer branding egy nagyon is szándékos és tudatos stratégiára utal, ahol a céged aprólékos tervezés során alakítja ki és erősíti a saját munkáltatói márkáját azzal a céllal, hogy vonzó legyen a jelenlegi és potenciális munkavállalók számára.

Ez nem csupán a céged külső imázsára vonatkozik, hanem arra is, hogy milyen élményt nyújt a munkavállalóknak a vállalaton belül. Az employer branding stratégiák magukban foglalják a következőket:

Munkáltatói márkaelemzés

Ez akár a legelső lépés is lehet a munkáltatói márka kialakítása során, hiszen nagyszerű módszer a kiindulópontot meghatározására - akár elégedettek vagyunk vele, akár nem. A vállalatok gyakran elemzik munkavállalói megítélésüket belső kérdőívekkel, anonim interjúkkal vagy más módszerekkel, hogy megtudják, mik az erős és gyenge pontjaik, és min érdemes fejleszteniük, hogy megőrizzék tehetséges, sok értéket teremtő munkavállalóikat, illetve új tehetségeket vonzzanak magukhoz. 

Munkáltatói értékek és kultúra kialakítása 

Fontos, hogy a céged értékei és kultúrája összhangban legyenek a munkavállalók elvárásaival és értékeivel. Az employer branding során mindenekelőtt azt a kérdést kell megválaszolnunk, hogy a céged milyen helyként szeretné láttatni magát a munkavállalók szemében. Komoly, szakmai? Laza, fiatalos? Modern? Hagyományos értékeket valló? Családias?

Ez a kiindulópont: ha ez megvan, jóval könnyebb megtalálni az épp ilyen helyet kereső, azonos értékrendű és prioritású munkavállalókat, a megfelelő irodát, kitalálni egy valóban összekovácsoló csapatépítő programot, és így tovább. 

Kommunikáció és marketing

Az employer branding része a céged pozitív megjelenítése a különböző kommunikációs csatornákon, mint például más weboldalakon - akár egybekötve a keresőoptimalizálás (SEO) stratégiával -, közösségi média felületeken, állásportálokon és online hirdetésekben.

Munkáltatói márkaépítő tevékenységek

Ez magában foglalhatja például a munkavállalói elégedettségprogramokat, a munkáltatói minősítések elnyerését (pl. “legjobb munkahely” díj), a munkavállalók oktatását és tréningjét, valamint az alkalmazotti közösségfejlesztést.

Milyen módszerei vannak a munkáltatói márkaelemzésnek?

A munkáltatói márkaelemzés során derül ki, hogyan látják a munkáltatót a jelenlegi, múltbeli és és lehetséges munkavállalók. Erre rálátni nem mindig lehet kényelmes, hiszen rossz vélemények bármely cég életében előfordulhatnak - de ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy fejleszd munkáltatói márkastratégiád és vonzóbbá válj a munkaerőpiacon. 

Következzen néhány módszer a munkáltatói márka kutatásához:

1. Végezz munkavállalói felméréseket! – A jelenlegi alkalmazottakkal folytatott (anonim) interjúk vagy fókuszcsoportok nagyon fontosak, hiszen ők látnak rá a legjobban céged belső működésére. Segítségükkel felmérheted a munkavállalók elégedettségét, elkötelezettségét és azt, hogy milyen élményeket szereznek a vállalaton belül. Kérdezd meg tőlük, mit értékelnek a legjobban a vállalatban, és hol látnak lehetőséget a fejlődésre.

2. Ismerd meg a céged a lehetséges jelentkezők szemével! Bár erőforrásigényes folyamatról van szó, potenciális munkavállalók interjúiból vagy online kérdőívek kitöltésének révén többet megtudhatsz arról, hogy mi keltette fel az érdeklődésük a céged iránt, és hogy milyen kép él bennük a vállalatról. Nézd meg, hogyan egyeztethető-e össze az általad meghatározott cégkultúrával, imázzsal!

3. Elemezd, hogyan minősítik cégedet jelenlegi és volt munkavállalói! – Ha a cégnek vannak munkáltatói minősítései (például a Glassdoor vagy a LinkedIn felületén), érdemes ezeket elemezni. Olvasd el az alkalmazottak és volt alkalmazottak véleményeit, és használd ezeket az információkat a további fejlesztésekhez.

4. Elemezd versenytársaid márkáját! Tanulmányozd a versenytársak munkáltatói márkáját, hogy megértsd, miben különböznek és miben hasonlítanak az Te cégedhez. Ez segíthet az egyedi értékeid (például egy kutyabarát iroda, fiatalos csapat vagy kiemelkedő juttatási csomag) kiemelésében és a versenyképességed növelésében.

5. Nézz rá a számszerű adatokra! – Az alkalmazottak fluktuációjának elemzése vagy a munkavállalói elégedettség mutatóinak vizsgálata például kitűnő adatokat szolgáltathatnak a munkáltatói márka erősségeiről és gyengeségeiről.

6. Fókuszcsoportos interjúk: Hozz létre kis csoportokat jelenlegi vagy potenciális munkavállalókból, és folytass velük strukturált interjúkat a céged munkáltatói márkájáról. Ez lehetővé teszi, hogy mélyebb betekintést nyerj a résztvevők gondolataiba és érzéseibe.

7. Munkáltatói márkakutatási szolgáltatások: Ha úgy érzed, nincs mindenre időd, de szeretnéd fejleszteni munkáltatói márkádat, ne aggódj: ma már számos cég és ügynökség kínál olyan employer brading szolgáltatásokat, amelyek segíthetnek a munkáltatói márka kutatásában, elemzésében és kialakításában. Ezek a szolgáltatók átfogó adatokat és azonnal hasznosítható tanácsadást nyújtanak a hosszú távú, tartós eredmények elérése érdekében. 

Ha akár saját magad, akár egy külsős cég elvégezte a kutatást, képes leszel pontosan azonosítani céged erősségeit és gyengeségeit a munkáltatói márka terén, és végre olyan stratégiákat alakíthatsz ki, amelyek javítják márkád vonzerejét és hitelességét.

Mitől lesz sikeres egy munkáltatói márka, és mik a siker mérőszámai?

Egy munkáltatói márka sikeres lesz, ha képes magához vonzani és megtartani a tehetséges munkavállalókat, valamint ha pozitív hatással van a céged hosszú távú teljesítményére és versenyképességére. A sikeres munkáltatói márka legfontosabb sikermérőszámai a következők lehetnek:

1. Tehetséges munkavállalók megtartása - a fluktuáció csökkenése: A munkáltatói márka sikerének egyik legfontosabb mutatója a tehetséges munkavállalók megtartása - számok szintjén az alacsony fluktuáció. Ha a céged képes arra, hogy a legjobb embereit hosszú távon megtartsa, ez egyértelműen pozitív visszajelzés a munkáltatói márka vonzerejéről. Figyeld meg, tehetséges munkavállalóid mennyi ideje dolgoznak veled! Hónapok óta? Évek óta? Esetleg vannak visszatérők is, akik egy versenytársaddal szemben jobbnak találtak? 

Ha a céged munkavállalói kevésbé hajlamosak váltani más munkahelyekre, az alacsonyabb fluktuáció hosszú távon költségmegtakarításokat is eredményezhet, így különösen fontos mutatóról van szó.

2. Jelentkezők számának növekedése: Ha a céged munkáltatói márkája vonzó és híres, valószínű, hogy több jelentkező érkezik az álláshirdetésekre. A jelentkezők számának növekedése pozitív mutató lehet.

3. Alacsonyabb toborzási költségek: A fenti ponthoz kapcsolódva a sikeres munkáltatói márka képes csökkenteni a toborzási költségeket, mivel kevesebb erőforrást kell fordítani az álláshirdetésekre és a toborzási folyamatokra.

4. Magasabb alkalmazotti elégedettségmutatók: A munkáltatói márka sikerét az is jelzi, ha az alkalmazottak elégedettek és elkötelezettek. A magasabb alkalmazotti elégedettség eredményezheti a munkavállalók hosszabb távú megtartását és magasabb teljesítményt.

5. Munkáltatói minősítések és díjak: Ma már számos munkáltatói díj létezik szinte minden iparágban, illetve iparágtól függetlenül is. Mondanunk sem kell, hogy ha a céged elnyer különböző munkáltatói minősítéseket vagy díjakat (például “A legjobb munkahely” kitüntetést),, ezek is jelzik a munkáltatói márka sikerét és elismertségét, és még magasabbra repíthetik a cég jó hírnevét. 

7. Jelentkezők minősége: A munkáltatói márka sikerét az is mutatja, ha a beérkező jelentkezők minősége javul. Tehát ha a céged több olyan jelentkezőt vonz, akik megfelelnek az adott pozícióhoz előírt képzettségeknek és kompetenciáknak.

8. Növekedés és üzleti eredmények: A tehetséges munkavállalók megtartása és motiválása segíthet a céged hatékonyabb működésében és innovációban, így a sikeres munkáltatói márka hozzájárulhat a céged növekedéséhez és üzleti eredményeinek javulásához.

9. Munkáltatói márkakutatás eredményei: A folyamatos kutatások és felmérések révén a céged nyomon követheti a munkáltatói márka sikerét és az alkalmazottak, valamint a jelentkezők véleményeit. A pozitív eredmények és a javuló mutatók jó visszajelzést adnak a munkáltatói márkáról.

A siker mérőszámai természetesen változhatnak a céged céljaitól és prioritásaitól függően. Az egyik legfontosabb mutató azonban kivétel nélkül, iparágtól függetlenül az, hogy mennyire képes céged magához vonzani és megtartani a tehetséges munkaerőt.

Hogyan vonjunk be a munkatársakat a munkáltatói márka építésébe?

A munkatársak bevonása a munkáltatói márka építésébe kritikus fontosságú, mivel ők azok, akik a vállalatot a legjobban képviselik és a munkáltatói márkád a gyakorlatban is megtestesítik. Ha a munkavállalók büszkék és elkötelezettek a céged iránt, nagyobb valószínűséggel fogják pozitívan és hitelesen képviselni a vállalati márkát, ami hozzájárulhat a sikerhez a munkaerőpiacon és a céged hosszú távú sikeréhez.

Az alábbiakban összeszedtünk néhány módszert és lépést, amelyek segítenek bevonni a munkatársakat a munkáltatói márkaépítés folyamatába:

0. Munkavállalói elégedettség és megbecsültség: Még mielőtt bármilyen módon bevonnád munkavállalóidat márkád erősítésébe, előbb győződj meg róla, hogy valóban minden adott-e ahhoz, hogy jól és megbecsülve érezzék magukat a cégednél! Biztosíts minden körülményt ahhoz, hogy munkatársaid elégedettek legyenek, és rendelkezzenek a szakmai fejlődés és előrelépés lehetőségével. 

Képzeld magadat a helyükbe! Valószínűleg Te magad is szívesebben osztanád meg pozitív tapasztalataidat egy olyan cégről, ahol megbecsülve és motiválva érzed magad. 

1. Oszd meg velük a víziódat: Kezdd azzal, hogy egy rövid képzés keretében a cég minden munkatársában tudatosítod a céged célkitűzéseit, prioritásait és értékeit. Mutasd be nekik a céged misszióját, vízióját és azt, hogy miben különbözik a céged más munkaadóktól.

2. Részvétel a munkáltatói márkakommunikációban: Hozz létre olyan platformokat, ahol a munkavállalók megoszthatják saját tapasztalataikat és történeteiket a vállalatról. Kérd meg őket, hogy osszák meg saját munkavállalói történeteiket és élményeiket. Ezek a személyes történetek segítenek abban, hogy a céged hírneve ne csupán egy felfújt léggömb, hanem hiteles, stabil márka legyen. Ezek a vélemények és történetek akár közösségi kommunikációs csatornáidon is megjelenhetnek - egy-egy munkavállalói sikertörténet vagy vélemény hatalmas erővel bírhat munkáltatói márkád formálásában!

3. Munkáltatói márkaügynökségként való fellépés: Bátorítsd munkatársaidat, hogy a vállalatot egyfajta "munkáltatói márkaügynökségként" képviseljék. Ez azt jelenti, hogy aktívan ajánlják a cégedet ismerőseiknek és szakmai hálózataiknak, és büszkék arra, hogy a Te cégednél dolgoznak. Természetesen erre csak akkor tudod megkérni őket, ha egyébként is elégedettek, érzik, hogy törődsz velük, és így szívesen segítenek terjeszteni a jó híred. 

4. Munkáltatói márkaépítő események: Szervezz olyan eseményeket, amelyeken munkatársaid részt vehetnek és aktívan hozzájárulhatnak a céged munkáltatói márkaépítési tevékenységeihez. Ez lehet például csoportos önkéntes tevékenység (például egy közös szemétszedés, ha vállalatod értékei közé tartozik a környezetvédelem), vagy egy munkáltatói márkaügynökségi tréning.

5. Gondolkodjatok együtt: Kérd meg munkatársaidat, hogy osszák meg véleményüket és ötleteiket a munkáltatói márkaépítési tevékenységeddel kapcsolatban. Hallgasd meg az észrevételeiket és tedd meg a  megfelelő intézkedéseket az ötletek megvalósítása érdekében!

6. Az elismerés varázsereje: Ismerje el és jutalmazza a munkatársakat azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a vállalati munkáltatói márkaépítés terén tesznek. Az elismerés hozzájárulhat a motivációhoz és az elkötelezettséghez.

7. Dedikált márkaépítő csoportok: Hozz létre olyan munkáltatói márka visszajelző csoportokat, amelyekben munkatársak részt vesznek a vállalati márkaépítési stratégia kidolgozásában és javításában.

Fontos, hogy munkavállalóid megbecsülve érezzék magukat cégednél. 

Ki az a márka nagykövet, és hogyan válasszuk ki?

A márka nagykövet egy olyan személy, aki aktívan és hitelesen képviseli és promótálja céged vagy márkád termékeit, szolgáltatásait, üzeneteit és értékrendjét. A márka nagykövetek gyakran ismert személyiségek, hírességek, közszereplők, vagy olyan személyek, akik jelentős követői bázissal rendelkeznek a közösségi médiában vagy más platformokon.

A márka nagykövetek szerepe a következő lehet:

1. Termék vagy szolgáltatás promóciója: A márka nagykövetek segíthetnek a céged termékeinek vagy szolgáltatásainak promóciójában és reklámozásában, és hitelesen mutathatják be azok előnyeit.

2. Márka hitelességének növelése: A márka nagykövetek hitelessé teszik a vállalatod vagy márkád a közönség előtt. Azáltal, hogy ismert vagy megbízható személyek támogatják a márkád, növelhető annak hitelessége és vonzereje.

3. Közösségi médián való jelenlét: A márka nagykövetek gyakran rendelkeznek nagy követői bázissal a közösségi médiában, és aktívan osztják meg a márka tartalmait és üzeneteit, ami segít a márkádnak eljutni egy szélesebb közönséghez.

4. Termékfejlesztés és visszajelzés: A márka nagykövetek értékes visszajelzést és ötleteket is adhatnak a termékfejlesztéshez, mivel rendszeresen használják a céged termékeit vagy szolgáltatásait.

5. Krízisek kezelése: A jól megválasztott márka nagykövetek képesek segíteni a vállalatnak a krízis helyzetek kezelésében és a vállalat hírnevének védelmében. Ha megfelelő üzenetekkel kiállnak márkád mellett egy nehezebb időszakban is, jóval kisebb veszteségekkel zárhatsz egy esetleges visszaesést, mint nélkülük. 

Fontos, hogy márka nagyköveted összhangban legyen céged értékeivel!

A márka nagykövetek kiválasztása fontos lépés - ezeket vedd figyelembe!

A megfelelő márka nagykövet kiválasztásán állhat vagy bukhat munkáltatói márkád és üzleti sikered. Válassz olyan személyt, aki valóban segít elérni a szélesebb közönséget és növelni hitelességed a piacon!

1. Legyen hiteles: A márka nagykövet hitelessége kulcsfontosságú. Olyan személyt válassz, aki valóban hisz a cégedben vagy márkádban, és szívesen képviseli azt - nem csak a juttatási csomagot látja maga előtt. Azonos értékeket és üzeneteket kell képviselnie, mint a cégednek, így biztosítható az összhang a márka és a nagykövet között.

2. A megfelelő célközönséggel kössön össze: A márka nagykövetnek kapcsolatban kell lennie a céged célközönségével. Olyan személyt válassz, akiknek a követői bázisa hasonló a céged célközönségéhez, máskülönben közös munkátok épp az ellenkező hatást érheti el, mint amit szeretnél. Ha például környezetbarát módon előállított termékeket árulsz, márka nagyköveted is akkor lesz a leghitelesebb, ha a környezetbarát életmódot - szelektív hulladékgyűjtést, csomagolásmentes megoldásokat, és így tovább - népszerűsíti felületein, és olyan követőkkel rendelkezik, akik osztják a nézeteit, és nyitottak az ehhez kapcsolódó cégek megismerésére. 

3. Közösségi médián való jelenlét: Abban a korban, ahol szinte mindenki rendelkezik Facebook, Instagram, TikTok és más profilokkal, illetve vásárlási döntései egy részét is ezeken a platformokon hozza meg, elengedhetetlen, hogy a márka nagyköveted erős jelenléttel rendelkezzen a közösségi médiában. 

4. Hosszú távú kapcsolat: Ha lehetőség van rá, fontolj meg egy hosszú távú együttműködést a márka nagykövettel - hiszen sokkal hitelesebb egy olyan együttműködés, amely nem csak pár hónap erejéig, “kampányjelleggel” valósul meg. A közösségi média felhasználói hamar kiszúrják az ilyen partnerségeket, és nem igazán nézik őket jó szemmel. 

5. Megfelelő szerződés és megbízási feltételek: Ha minden pontot kipipált a jelölted, a papírmunkáról sem szabad megfeledkezni! Készíts szerződést vagy megállapodást márka nagyköveteddel, amely tartalmazza a kötelességeket, a juttatásokat és az együttműködés feltételeit.

Milyen hirdetési stratégiára és online eszközökre van szükség a munkáltató márka építéséhez?

A munkáltatói márka építéséhez szükséges egy jól kidolgozott hirdetési stratégia és az ehhez megfelelő eszközök használata is. Következzen néhány különösen hatékony eszköz a munkáltatói márkaépítéshez:

Közösségi média

A közösségi média platformok, például a LinkedIn, a Facebook, a Twitter és az Instagram kifejezetten ideálisak a munkáltatói márkaépítéshez. Publikálj rendszeresen tartalmakat, amelyek bemutatják a vállalatot, annak kultúráját és munkahelyi élményét. Ha tovább akarod fokozni a hatást, használd a fizetett hirdetések és a célzott hirdetési lehetőségek által nyújtott lehetőségeket egy szélesebb közönség eléréséhez!

Vonzó weboldal

Valószínű, hogy weboldalad fejlesztése során elsősorban terméked vagy szolgáltatásod bemutatása volt a cél, és nem az, hogy vonzóvá válj leendő munkavállalóid szemében - azonban fontos, hogy honlapod nekik is szóljon! A “Rólunk” vagy “Karrier” oldalakon bemutathatod a vállalatot, a munkakörülményeket, az irodát, a kultúrát, listázhatod az álláshirdetéseket és a jelenlegi munkavállalók történeteit, véleményét cégedről. 

Videók és vizuális tartalmak 

A videók és képek erős eszközök lehetnek a munkáltatói márka bemutatására. Készíts rövid videókat, amelyek bemutatják a munkahelyet, az alkalmazottakat és a kultúrát. Ezek az anyagok szerepelhetnek honlapodon, de a közösségi média platformokon megosztott posztok, sztorik vagy akár élő közvetítések is hatékonyak lehetnek.

Hatékony belső kommunikáció 

Ne feledd, hogy a belső kommunikáció is fontos része a munkáltatói márka építésének. Használd a belsős kommunikációs csatornákat és a belső hírleveleket, hogy információkat ossz meg a munkavállalókkal, erősítsd a közösséget és a vállalati értékeket.

E-mail marketing 

Ha már rendelkezel feliratkozói bázissal és jól működő marketing automatizációkkal a hírlevélküldéshez, érdemes erre az erőforrásra is építened! Az e-mail marketing hasznos eszköz lehet a céged híreinek és álláshirdetéseinek terjesztéséhez. Kiküldhetsz tematikus leveleket szegmentált listáknak, vagy létrehozhatsz külön feliratkozási lehetőséget azoknak, akik kifejezetten a nyitott álláslehetőségeid iránt érdeklődnek. 

Munkáltatói márkaadatok és analitika

Kövesd nyomon és elemezd a munkáltatói márkaépítő tevékenységed hatékonyságát honlapod látogatóinak viselkedéselemzésével (UX kutatás), a webanalitikai rendszeredben fellelhető hirdetési és organikus elérési adatokkal, és végezd el az adatok alapján a szükséges finomhangolásokat!

Fontos megérteni, hogy a hirdetési stratégia és eszközök vállalatonként, a céged célközönségétől és céljaitól függően változhatnak. A legfontosabb az, hogy a kiválasztott eszközök és stratégia hozzájáruljanak a munkáltatói márka hitelességéhez és vonzerejéhez a kívánt munkavállalók számára. A folyamatos értékelés és a fejlesztések segíthetnek a hatékonyabb munkáltatói márkaépítésben.

Milyen eszközöket kínál a LinkedIn platformja a munkáltatói márka építéséhez?

A LinkedInről külön bekezdésben is szót kell ejtenünk, hiszen a többi közösségi média platform közül kiemelkedve kiváló platform a munkáltatói márka építéséhez, és számos eszközt és funkciót kínál a vállalatoknak és munkáltatóknak a vállalati kultúra, hírnév és munkáltatói márka erősítéséhez. Az alábbiakban néhány kulcsfontosságú eszközt és lehetőséget mutatunk be.

Munkáltatói oldal (Company Page): A LinkedIn Company Page egy speciális oldal, amelyet a vállalatok használhatnak a vállalati profiljuk bemutatására. Itt megoszthatod a céged történetét, értékeit, kultúráját és a munkatársakat bemutató információkat. A munkáltatói oldalon elhelyezhetők álláshirdetések és más tartalmak, például cikkek és videók is.

Munkáltatói tartalom: A fenti ponthoz kapcsolódóan: a vállalatoknak lehetőségük van rendszeresen megosztani munkáltatói tartalmat, például blogbejegyzéseket, cikkeket, videókat és képeket a vállalati oldalukon. Ez segíthet a cégednek bemutatni a vállalati kultúrát, elveket és értékeket.

Álláshirdetések: A LinkedIn lehetővé teszi a vállalatoknak az álláshirdetések megjelenítését a platformon. Az álláshirdetések különféle formátumokban jelenhetnek meg, és célzottan juttathatók el a megfelelő munkavállalókhoz a LinkedIn álláskeresési funkciójával.

A LinkedInen számos módon kapcsolatba kerülhetsz leendő munkavállalóiddal! 

Kiemelt munkáltató (LinkedIn Top Companies): A LinkedIn kiemelt munkáltatókat mutat be a "LinkedIn Top Companies" listáján. A vállalatok, amelyek ezen a listán szerepelnek, kiváló lehetőséget kapnak a munkáltatói márka népszerűsítésére és a tehetséges munkavállalók bevonzására.

Munkáltatói tartalmi gyűjtemények: A vállalatok létrehozhatnak munkáltatói tartalmi gyűjteményeket a LinkedIn-en, amelyek egy adott témára vagy szakmai területre fókuszálnak. Ezek segíthet a cégednek pozicionálni magát az adott területen és vonzani a szakértőket - akikből akár tehetséges és hűséges munkavállalók is lehetnek a jövőben. 

LinkedIn értékelések és vélemények: A LinkedIn lehetővé teszi az alkalmazottaknak és volt alkalmazottaknak, hogy értékeléseket és véleményeket osszanak meg a vállalatról. A pozitív értékelések és vélemények hozzájárulhatnak a munkáltatói márka hitelességének növeléséhez.

LinkedIn élő videók: Élő videók közvetítése során interaktív módon mutathatod be vállalatod, a kultúrát és az eseményeidet akár Te magad, akár valamelyik munkatársad vagy márka nagyköveted. 

LinkedIn Analytics: A vállalatok számára elérhetőek azok az analitikai eszközök, amelyek segítségével követhetik az álláshirdetések hatékonyságát, a munkáltatói oldal teljesítményét és a munkáltatói tartalmak teljesítményét.

A LinkedIn rendelkezik továbbá különféle fizetett promóciós lehetőségekkel is, amelyek segíthetnek a munkáltatói márka promóciójában és a tehetséges munkaerő megtalálásában. 

Ki legyen a felelős a munkáltatói márka építéséért a cégen belül? Hogyan álljon össze a csapat?

A munkáltatói márka építése a céged számos részének összefogását igényli, és a felelősség szerteágazó lehet. A munkáltatói márkaépítésért felelős személyek és csapatok közötti együttműködés kulcsfontosságú a sikerhez. Az alábbiakban bemutatjuk a potenciális felelősöket és csapatokat, valamint hogy hogyan lehet összeállítani a munkáltatói márkaépítő csapatot:

1. Vezérigazgató (CEO) vagy vezetőség: A céged vezetősége fontos szereplő a munkáltatói márkaépítésben. A vezérigazgatónak és a vezetőségnek is fel kell ismernie a munkáltatói márka stratégia fontosságát és támogatásukat kell kifejezniük.

2. Humánerőforrás (HR) osztály: Az HR osztály kulcsszerepet játszik a munkáltatói márkaépítésben. Ők felelősek a munkavállalói élményért, a toborzásért és kiválasztásért, valamint a vállalati kultúra támogatásáért.

3. Márkamenedzsment (brand management) csapat: A brand managereknek szintén fontos szerepe lehet a munkáltatói márkaépítésben. Ők felelősek a céged arculatának és hírnevének kezeléséért, ami a munkáltatói márkára is hatással van.

4. Kommunikációs és marketing csapat: A kommunikációs és marketing csapat hozza létre és terjeszti a munkáltatói márkaüzeneteket, és segíthet a márka promóciójában és kommunikációjában.

5. Belügyi kommunikációs csapat: Az belső kommunikációs csapat felelős az alkalmazottak belső tájékoztatásáért és a vállalati üzenetek hatékony terjesztéséért.

6. Munkáltatói márka nagykövetek: Ha a céged rendelkezik márka nagykövetekkel, ők is részt vesznek a munkáltatói márkaépítésben.

Az összeállított csapatnak jól kell együttműködnie és rendszeresen egyeztetnie kell a munkáltatói márka stratégiáját és tevékenységeit. Fontos, hogy minden érintett részleg tisztában legyen a munkáltatói márka céljaival és üzenetével, és együtt dolgozzon azok megvalósításáért.

Fontos, hogy a munkáltatói márkán dolgozó csapatot gondosan állítsd össze. 

A csapat összeállításakor a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

1. Vezető személy kinevezése: Jelöljön ki egy felelős személyt vagy személyeket, akik irányítják és koordinálják a munkáltatói márkaépítési tevékenységeket.

2. Képzés és fejlesztés: Ha szükséges, biztosíts külön továbbképzést a munkáltatói márkaépítés területén dolgozóknak.

3. Mérhető célok és teljesítményelemzés: Határozz meg mérhető célokat és mutatókat, amelyekkel értékelhető a munkáltatói márkaépítés sikeressége, és rendszeresen értékeld a teljesítményt. Az ünneplésről se feledkezz meg: ha sikerült elérni egy kitűzött célt, jutalmazd meg csapatod kemény munkáját!

Összegzés

A munkáltatói márkaépítés egy hosszú távú folyamat, és a csapatok és felelősök közötti együttműködés kulcsfontosságú a tartós sikerhez. 

Ha nem tudod hol kezdd, kérj segítséget! Akár egy employer bradingre specializálódott ügynökséggel, akár egy online marketing ügynökséggel kezdesz dolgozni munkáltatói márkád erősítésén, mindenképp megéri belevágnod a folyamatba! 

#promobox#Erősítsd munkáltatói márkád az online marketing leghatékonyabb eszközeivel, egy profi csapattal!##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Ügynökség
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Keresőoptimalizálás (SEO)
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
Ügynökség
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Tudástár
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Keresőoptimalizálás (SEO)
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média menedzsment
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média trendek 2024-ben
Közösségi média menedzsment
Közösségi média trendek 2024-ben
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
Keresőoptimalizálás (SEO)
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
A YouTube hirdetés készítés alapjai
PPC kampánykezelés
A YouTube hirdetés készítés alapjai
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Keresőoptimalizálás (SEO)
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?