Webanalitika

Így helyezz el Facebook pixel, Google Analytics és Google Tag Manager követőkódot WordPress oldaladon

Írta:
Ági
Olvasási idő:
5
perc

Szeretnél képet kapni a weboldalad látogatóinak aktivitásáról? Esetleg csökkent a forgalmad, vagy csak kis mértékű a növekedés, ezért “szupererőt”  vetnél be? Jó hírünk van, weboldalad és mérési, illetve követési rendszerek összekötésével górcső alá veheted az oldalad hatékonyságát, és személyre szabott hirdetésekkel felturbózhatod a forgalmad. 

Ebben a cikkben segítünk, hogyan tudod ezeket az eszközöket könnyűszerrel WordPress oldaladba integrálni fejlesztői tudás nélkül.

Webanalitika - mit is jelent pontosan?

A Webanalitikai Szövetség (Web Analytics Association) szerint a Webanalitika hivatalos definíciója a következő: 

 A webanalitika az internetes adatok mérése, gyűjtése, elemzése és jelentése a webhasználat megértése és optimalizálása céljából.

A cél tehát, hogy lássuk és értsük, mit csinálnak látogatóink a honlapunkon, és hogyan segíthet minket ez a tudás abban, hogy elérjük üzleti céljainkat weboldalaink optimalizálásával. Az adatgyűjtés mutatók alapján történik. Webanalitikai mutatók lehetnek például:

 • a látogatók száma
 • oldalmegtekintések száma
 • munkamenet időtartama (egy felhasználó adott idő alatt végzett tevékenységeinek összessége az oldalon)
 • weboldalon töltött idő
 • kosárérték
 • visszafordulás aránya (pl. kosárból)
 • visszatérő látogatók száma

#m1-y#A webanalitika tehát fontos és értékes adatokat szolgáltat a weboldaladdal kapcsolatban. Egy igazi “szupererő”, amit kár lenne kiaknázatlanul hagynod!##

Ahhoz, hogy növelni tudd weboldalad és fizetett kampányaid hatékonyságát, és elérd a segítségükkel üzleti céljaidat, szükséged van a látogatók igényeinek feltérképezésére és aktivitásuk elemzésére is. Mindkét terület megismerésére bevethetsz különböző webanalitikai és követési eszközöket, melyek részletes statisztikákat készítenek számodra a mért adatokból. Ez lehet hőtérképes elemzés, amely segíthet javítani honlapodat UX (felhasználói élmény) szempontjából, de egy fizetett kampányhoz használt Facebook Pixel (új nevén Meta Pixel) is. A kapott adatok segítségével pedig nemcsak weboldalad és kampányaid teljesítményét, de marketingköltségeidet is optimalizálni tudod. 

webanalitikai eszköz‍

Követőkódok - miért van rájuk szükség?

A webanalitikai és követési eszközöket a weboldaladdal is össze kell kötni, hogy a mérések és az adatgyűjtés elkezdődhessen. 

Az eszközök bekötéséhez szükséges “követőkódokat” a fiókod (Google Analytics, Google Tag Manager) létrehozásakor a szoftver előállítja, és számodra megjeleníti. Ezek úgynevezett “script”-ek, amelyek <script> tag-el kezdődnek, és </script> záró taggel végződnek.
Ezeket a kódrészleteket (követőkódokat) kell a WordPress oldalad kódjába beilleszteni.

Meta Pixel, GA, GTM - de mik is ezek?

Csak repkednek ezek a mozaikszavak a neten, de amikor először futsz beléjük, nem biztos, hogy elsőre pontosan tudod, melyik kifejezés mit is takar pontosan. Mielőtt megmutatjuk, hogyan illesztheted be őket WordPress oldaladba, előbb lássuk, melyik mire való:

 1. Meta Pixel, vagy régi nevén Facebook Pixel (FB Pixel)

Facebook képpont. A Facebookon indított hirdetéseidre kattintó látogatók WordPress oldaladon végzett tevékenységeit tudod mérni. Így pontos feedbacket kapsz az egyes FB hirdetéseid hatékonyságáról és eredményeiről, ami segít a hirdetések optimalizálásában, ezáltal pedig a költségeid optimalizálásában is. 

 1. Google Analytics (GA)

A Google ingyenes, saját fejlesztésű webanalitikai (webelemző) eszköze, ami pontos statisztikát készít a weboldaladon töltött teljes felhasználói aktivitásról.

 1. Google Tag Manager (GTM)

Google Címkekezelő. A Google ingyenes, saját fejlesztésű címkekezelő rendszere, a Google Marketing Platform része. Egy olyan platform, amin keresztül az összes hirdetésedet (Google Ads, Meta Ads, stb.) és elemzést kezelni tudod, beállíthatod az eseményeket (eventeket), melyekről adatot akarsz gyűjteni. Jelenleg az egyik leghatékonyabb eszköz az eredmények értékeléséhez.

#promobox-newsletter### 

Követőkódok bekötése WordPress oldaladra

Most, hogy tudod, melyik kódrészlet mire szolgál, lássuk, hogy integrálhatod őket! Ezeknek a követőkódoknak az elhelyezése többféle módon is történhet. Jellemzően háromféle módon tudod ezeket a követőkódokat beintegrálni WordPress oldaladba:

 1. Manuálisan az oldal forráskódjába
  Ez a módszer némi szakértelmet és nagyfokú körültekintést kíván!
  Mindkét esetben a <head> és </head> tagek közé illeszd a követőkódot, illetve a <body> és </body> tagek közé az oldal “testébe” helyezendő követőkódot.
 • FTP kapcsolaton, vagy cPanelen keresztül:
  A header.php fájlba (ebben az esetben a teljes weboldalhoz adódik hozzá a kód), vagy a function.php fájlba illeszted a kódrészletet (ebben az esetben pedig minden egyes oldalhoz egyenként adódik hozzá a kód)
 • WordPress admin felületén keresztül a sablon (theme) módosítása (header.php, vagy function.php):
  A legoptimálisabb módja, ha az eredeti (szülő) sablonból készítesz, vagy - amennyiben nem egyedi, vagy saját fejlesztésű sablont használsz - a WordPress felületén keresztül letöltesz egy úgynevezett child-sablont (gyerek sablon). Ez megoldja a sablonfrissítés során jelentkező problémát: amikor a sablon frissítésre kerül, akkor a belőle származtatott child-sablon azon részei, amiket hozzáírtál (pl. követőkódok, egyéb akciók), a frissítéssel nem vesznek el (ebben az esetben is a teljes weboldalhoz adódik hozzá a kód).

 1. WordPress bővítmény segítségével helyezed el a kódot a weboldalon (pl.: MonsterInsights, Insert Headers and Footer, stb.)
  Az ilyen típusú bővítményekre jellemző, hogy sablon váltáskor, vagy sablon frissítéskor a követőkódok, Meta pixel, egyéni CSS kódok, stb. érintetlenek maradnak, és nincs szükség újabb beillesztésre.

#m1-p#Lássuk, mit tudnak az egyes bővítmények:##

 • Monsterinsights - Egy szuper dashboardot biztosít az oldalad admin felületén az eredmények vizuális értelmezéséhez.
 • Insert Headers and Footer - Ezek kevésbé vizuális dashboarddal rendelkeznek, azonban a bővítmény segítségével az oldalad fejlécébe, láblécébe, és törzsébe is beilleszthető bármilyen script (követőkódot is).
 1. Google Tag Manager segítségével 

Ebben az esetben elég a fenti módszerek valamelyikével a Google Tag Manager követőkódját beilleszteni a WordPress oldaladba, ezt követően már a GTM fiókodon keresztül is el tudod végezni a bekötéseket, és a testreszabást (Meta Pixel, Google Analytics).

követőkód beállítására használt bővítmények
követőkód beállítására használt bővítmények

Meta Pixel bekötése

A fenti módszerek mindegyikével elhelyezhető a követőkód, azonban a manuális módszerrel jelentősen nehezebb, sőt, néha lehetetlen kellően részletesen beállítani az eseményeket (eventeket) - például a kosárba helyezéshez kapcsolódó kosárértéket és egyéb paramétereket. A Google Tag Managerrel történő bekötés a legoptimálisabb a lehetőségek maximalizálása érdekében.

Google Analytics (GA)

Itt is érvényes szabály, hogy a fenti 4 módszer bármelyikével elvégezheted a bekötést. Ebben az esetben mindegyik módszer jól működhet. Abban az esetben, ha Google Analyticset és Meta Pixelt is szeretnél bekötni a weboldaladba, akkor a leghatékonyabb a Google Tag Manager használata.

követőkóddal bekötött webanalitikai szoftver eredményei
követőkóddal bekötött webanalitikai szoftver eredményei

Google Tag Manager (GTM)

A GTM más tészta. Ezt bővítmény segítségével, vagy forráskódba illesztve tudod bekötni. Ennek a bekötését csak olyan személy tudja elvégezni, aki hozzáfér a WordPress oldalad forráskódjához (FTP, cPanel), illetve a WP admin felületéhez.

Ha időt és energiát akarsz spórolni, akkor csak ezt az egy követőkódot helyezd el az oldaladon, és a többi már gyerekjáték!

Időt, energiát spórolsz

Az eddigiekből már láthatod, ha szeretnéd felturbózni weboldalad, akkor mindhárom eszközre szükséged lesz! Ebben az esetben az eszközök bekötésének legegyszerűbb és leggyorsabb módja a Google Tag Manager bekötése, a másik két eszköz követőkódjának külön elhelyezésére így már nincs szükség!

A GTM fiókon keresztül egyetlen felületen kezelheted az egyes eszközök eredményeit, statisztikáit, részletes beállításokat eszközölhetsz. 

Ha pedig mindezt egy hozzáértő marketing ügynökségre bízod, akkor részletes elemzéseket, riportot, szöveges értékelést kapsz az eredményekről, illetve megoldási javaslatot a mutatók javítására, és a weboldalad optimalizálására.

#promobox#Szeretnéd felturbózni weboldalad, optimalizálni költségeidet, és pontos képet kapni a látogatóid tevékenységéről jól átlátható riportok és szöveges értékelések alapján?##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Nem az évvége a kiemelt szezonod? Erre figyelj hirdetési büdzséd kezelésekor!
PPC kampánykezelés
Nem az évvége a kiemelt szezonod? Erre figyelj hirdetési büdzséd kezelésekor!
YouTube Shorts SEO: minden, amit tudnod kell!
Keresőoptimalizálás (SEO)
YouTube Shorts SEO: minden, amit tudnod kell!
A hatékony ClickUp workspace kialakítása: tervezéstől a bevezetésig
Hatékonyság
A hatékony ClickUp workspace kialakítása: tervezéstől a bevezetésig
2+4 kihagyhatatlan Google eszköz Wordpress alapú weboldalak számára
Webfejlesztés
2+4 kihagyhatatlan Google eszköz Wordpress alapú weboldalak számára
Így alkosd meg a márkaidentitásod!
Közösségi média menedzsment
Így alkosd meg a márkaidentitásod!
A tartalommarketing és a linképítés kéz a kézben járnak: így használd őket együtt
Keresőoptimalizálás (SEO)
A tartalommarketing és a linképítés kéz a kézben járnak: így használd őket együtt
Miért éri meg jobban, ha ügynökségre bízod a hirdetéskezelést?
Ügynökség
Miért éri meg jobban, ha ügynökségre bízod a hirdetéskezelést?
Mi az az employer branding, és hogyan teheti sikeressé a Te cégedet is?
Tudástár
Mi az az employer branding, és hogyan teheti sikeressé a Te cégedet is?
TikTok SEO - Így kerülj előre a keresési találatok listáján!
Keresőoptimalizálás (SEO)
TikTok SEO - Így kerülj előre a keresési találatok listáján!
Keresletfokozó kampányok - ezt kell tudnod a Discovery-kampányok utódjáról
PPC kampánykezelés
Keresletfokozó kampányok - ezt kell tudnod a Discovery-kampányok utódjáról
Így növelheti bevételeidet egy jó webdesigner
Webfejlesztés
Így növelheti bevételeidet egy jó webdesigner
Helyettesítheti a ChatGPT a szövegírókat?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Helyettesítheti a ChatGPT a szövegírókat?
GA4 (Google Analytics 4) - újdonságok és az Analytics átállás 2023-ban
Webanalitika
GA4 (Google Analytics 4) - újdonságok és az Analytics átállás 2023-ban
Kreatív ügynökség vagy marketing ügynökség? Melyiket válasszam?
Ügynökség
Kreatív ügynökség vagy marketing ügynökség? Melyiket válasszam?
5 tipp, hogy a legjobbat hozd ki a Performance Max kampányaidból
PPC kampánykezelés
5 tipp, hogy a legjobbat hozd ki a Performance Max kampányaidból