Tudástár

Miről szól a performance marketing?

Írta:
Selector
Olvasási idő:
6
perc

Bár a marketing, mint önálló tudományág viszonylag rövid ideje létezik, igencsak szerteágazó területekre tett szert az évek során. Lehetetlen a marketing minden ágához egyformán érteni, de marketing managerként átlátni a lehetőségeket kiemelten fontos. A performance marketing a marketing egy olyan ága, amiről érdemes tudni, mivel segítségével születnek a mérhető eredmények. De nézzük is meg közelebbről, mi is valójában a performance marketing.

performance marketing open graph

Performance, avagy teljesítmény fókuszú marketing

A performance marketing egy olyan digitális marketing stratégia, ahol az eredmények vannak a középpontban. Ebben a megközelítésben a hirdetők csak akkor fizetnek, ha meghatározott felhasználói interakciók valósulnak meg. A legtöbb esetben a kattintások vagy konverziók után fizetünk.  Más szóval, ez a teljesítményalapú marketing.

A performance marketing ügynökségek egy adott kampány céljainak elérésére vállalnak garanciát. Hirdetéseket helyeznek el a közösségi média és a Google keresési találatai között, ide tartoznak többek között a különböző statikus tartalmak, videók és beágyazott webes tartalmak. Ahelyett, hogy hagyományos módon fizetnének egy hirdetés megjelenítéséért, a performance marketing során csak akkor fizetünk, ha teljesül az ajánlattétel során meghatározott feltétel, például kattintások, weboldal látogatások, feliratkozások, regisztrációk vagy eladások.

Tévhitek a performance marketinggel kapcsolatban

A teljesítmény fókuszú marketinget gyakran összekeverik a marketing egyéb ágaival. Fontos, hogy a performance marketing nem egyenlő az alábbiakkal:

Affiliate marketing

Bár az affiliate marketing hasonlóságokat mutat a performance marketinggel, mégis másképp működik. A performance marketingben a hirdetők aktívan hozzák létre és finomítják a kampányokat a célközönségük elérése érdekében, míg az affiliate marketingben meghatározzák az együttműködő partnerek paramétereit, és azoknak fizetnek, akik új vásárlókat hoznak. Az affiliate partnerek akár végrehajthatnak performance marketing kampányokat is a hirdetők nevében.

mi tartozik performance marketinghez

Brand marketing

A performance marketingtől eltérően - ahol a fő cél a mérhető eredmények produkálása -, a brand marketing arra összpontosít, hogy népszerűsítse egy márka üzeneteit. Bár a marketingesek nyomon követhetik a brand marketing kampányok eredményeit, a célja nem feltétlenül a rövid távon mérhető eredmények elérése vagy a kampányok folyamatos optimalizálása.

Piaci validáció

A performance marketing akkor hatékony, amikor már validálták az adott termék vagy szolgáltatás iránti keresletet, és világos képük van a célközönségről. Azonban, ha egy vállalkozás még csak most lépett piacra és az első ügyfeleit szerzi meg, a költség/eredmény optimalizálása nem feltétlenül a legrelevánsabb megközelítés ebben a szakaszban.

Ki és hogyan profitálhat a performance marketingből?

A performance marketing leginkább azoknak a vállalkozásoknak válik be, amelyek megfelelő online jelenléttel rendelkeznek, például egy jól működő weboldallal vagy online értékesítési csatornával. A hatékony kampányokhoz elengedhetetlen a megfelelő landing oldal megléte. Az online értékesítésre összpontosító vállalkozásoknak, például e-kereskedelmi platformoknak, webáruházaknak vagy online szolgáltatásokat kínáló cégeknek kiváló választás a performance marketing, mivel lehetőséget nyújt a konverziós ráták és a vásárlói tevékenységek mérésére. A performance marketingnek köszönhetően a vállalkozások könnyen nyomonkövethetik és elemezhetik a hirdetéseik teljesítményét, így lehetőségük van azonnal optimalizálni a kampányokat a legjobb eredmények elérése érdekében.

Hogyan profitálhatsz a performance marketingből?

Mint láthattuk, a performance marketing alapvetően az eredményekre épül, tehát a cégek csak azokért a konkrét interakciókért fizetnek, amelyeket az ügyfelek végrehajtanak. Ez lehet például egy kattintás, egy vásárlás vagy egy lead generálása. Így a vállalkozásoknak nem kell előre fizetniük a hirdetésekért, anélkül, hogy látnák a konkrét eredményeket. Az adatvezérelt marketing lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy gyorsan növekedjenek és skálázzák az értékesítést, mivel az eredményekre összpontosított hirdetési stratégia elősegíti a költségek hatékonyabb felhasználását és a magasabb konverziós rátákat.

A performance marketing fő mérőszámai

A performance marketing legfőbb mutatói a ROI - return of investment, vagyis a megtérülési ráta és a ROAS - return on ad spend, azaz a hirdetési kiadás megtérülése.

#m1-y#A ROI a kampányok megtérülését méri az összes befektetés alapján. Ezt a legtöbbször az ügynökség nem, hanem csak a megrendelők tudják kiszámolni, mert ők ismerik az összes felmerült költséget (pl.: termékek beszerzési ára, működési költségek stb.)##

Ehhez képest a ROAS azt mutatja meg, hogy a marketing kampányból származó bevétel hogyan viszonyul a kampány futtatásának költségéhez. Egy magas ROI vagy ROAS mutatóból kiderül, hogy a marketing erőfeszítések sikeresek a bevétel növelésében a felmerült költségekhez képest, ami kritikus mutató a marketingesek számára.  

#m1-p#A ROAS a kampányok megtérülését méri a hirdetési költségek alapján. A performance marketing ügynökségeknél széles körben alkalmazott mutatószám, amely alapján a kampányok hatékonysága és jövedelmezősége jól értékelhető, és egyúttal támpontot is ad a kampányok teljesítményének optimalizáláshoz.##

A ROAS tehát nem a teljes befektetés megtérülését méri, hanem egyetlen komponensre, a hirdetési költségek megtérülésére összpontosít. A márkák szélesebb körben alkalmazzák a ROAS-t a PPC hirdetéseknél, például a Google Ads kampányok vagy a display hirdetések esetén, ami megkönnyíti a számítást.

Így kalkulálhatjuk ki a két mérőszámot:

ROI = (bevétel - költségek) ÷ költségek x 100

ROAS = hirdetési kampányból származó bevétel ÷ hirdetési kampány költségei

A ROI és a ROAS mellett az alábbi mutatók segítenek értékelni a performance marketing hatékonyságát:

Vásárlásonkénti költség (Cost Per Acquisition - CPA)

A CPA az egy új ügyfél megszerzésének teljes költségét méri egy adott kampány által. A CPA nyomon követésével a marketingesek meghatározhatják kampányaik költséghatékonyságát.

Konverziós arány

A konverziós arány azoknak a felhasználóknak a százalékos aránya, akik a kívánt cselekvést végzik el (például vásárlás vagy hírlevél feliratkozás) a teljes látogatószámhoz viszonyítva. Egy magasabb konverziós arány általában jobb ROI-t eredményez, mivel azt jelzi, hogy hatékonyabb a célzás és az elkötelezettség.

Ügyfél-élettartam-érték (Customer Lifetime Value - CLV)

A CLV az az összes bevétel, amit egy vállalkozás egyetlen ügyféltől várhat az egész kapcsolat alatt. A CLV megértése segít abban, hogy megalapozott döntéseket hozzunk arról, hogy mennyit érdemes befektetni az új ügyfelek megszerzésébe vagy a meglévők megtartásába.

Kattintási arány (Click-Through Rate - CTR)

A CTR a felhasználók aránya, akik rákattintanak egy adott linkre az összes felhasználóhoz képest, azokat jelöli, akik megtekintik az oldalt, az e-mailt vagy a hirdetést. Ez erős jelzője annak, hogy mennyire hatékony az adott hirdetésszöveg és kreatív a figyelem felkeltése szempontjából.

#promobox-newsletter###

Melyik kampány hoz gyorsabb eredményt?

A performance marketing gyorsabban segíthet elérni eredményeket, mivel rövid időn belül mérhető és optimalizálható. Nem performance-fókuszú marketing esetén általában hosszabb időre van szükség az eredmények elérése érdekében, mivel a hatékonyságot nehezebb követni és mérni. Emellett a performance marketingnél rövid időn belül láthatjuk, hogy mely beállítások működnek és melyek nem, így gyorsabban alkalmazhatunk javító intézkedéseket a kampányok hatékonyságának növelése érdekében.

Ezért bízd performance marketing ügynökségre a munkát

Egy performance marketing ügynökség segíthet abban, hogy a vállalkozások hatékonyan és eredményesen hirdessenek az online platformokon. Általában négy fő típusú performance marketing stratégiára összpontosítanak: közösségi média hirdetésekre, keresőhirdetésekre (SEA), influencer marketingre és szponzorált tartalmakra, de az adott vállalkozás profiljától függően más platformokkal is kiegészíthetik a stratégiát.

megbeszélés egy performance marketing ügynökséggel
Sikeres megbeszélés egy performance marketing ügynökségnél

Az ügynökség segítségével a vállalkozások optimalizálhatják hirdetéseiket, hogy jobban elérjék célközönségüket, és növeljék az online jelenlétüket. Emellett egy performance marketing ügynökség általában rendelkezik azokkal az eszközökkel és erőforrásokkal, amelyek segítenek a kampányok elemzésében és a teljesítmény monitorozásában. Ezáltal a vállalkozások hatékonyabban tudnak hirdetni, és növelhetik az online marketing tevékenységük hatékonyságát és eredményességét.

Nézzük, mi mindenben segíthet egy performance marketing ügynökség:

Közösségi média hirdetések

Az olyan platformok, mint a Facebook, az Instagram, a TikTok, vagy  a LinkedIn széleskörű célzási lehetőségeket kínálnak, amelyek lehetővé teszik a hirdetők számára, hogy pontos közönséget érjenek el. A teljesítményt az elköteleződések, a kattintások, a megjelenések és a konverziós arányok alapján követik és gépi tanulás segítségével az algoritmusok folyamatosan optimalizálják.

Keresőhirdetések (SEA)

A keresőmarketing hirdetések a keresőmotorok, például a Google-ből származó forgalom növelésére irányuló kampányok futtatására utal. Ezek a kampányok általában az általuk megcélzott keresések típusa alapján vannak felépítve. A PPC kampányok esetében a hirdető minden olyan kattintásért fizet, amely a felhasználókat a weboldalára vezeti. A keresőmarketinghez tartozik még a kerersőhirdetéseken kívül a SEO, azaz a keresőoptimalizálás, amelynek célja a Google-ből származó természetes keresési forgalom növelése.

Influencer marketing

A szakmabeliek nem mindig tekintették az influencer marketinget performance marketingnek, azonban ez megváltozott az utóbbi években. Az influencerek üzleti szempontból egyre nagyobb tudással rendelkeznek, az influencer partner-platformok növekedése pedig lehetővé tette a márkák számára, hogy megfelelően nyomon kövessék az influencer partnerkapcsolataikat, így az valóban adatvezéreltté vált.

Szponzorált tartalom

Hasonló az influencer marketinghez, de ahelyett, hogy egy influencert fizetnénk azért, hogy beszéljen az adott márkáról, inkább média tulajdonosoknak fizetünk a megjelenésért. Natív hirdetések megjelenítése már kattintás alapú hirdetési rendszereken keresztül is lehetséges, így teljesítményük más PPC hirdetésekhez hasonlóan folyamatosan monitorozható és optimalizálható.

Email marketing

Bár gyakran nem tekintik a performance marketinghez kapcsolódónak, az e-mail kampányok is lehetnek adatvezéreltek. A performance marketing ügynökségek különböző megfogalmazású tárggyal rendelkező emaileket, szöveges tartalmakat, designokat és CTA gombokat tesztelhetnek, és a kampány teljesítményének optimalizálása érdekében elemezhetik a megnyitási arányokat, az átkattintási arányokat és a konverziós arányokat.

Display hirdetések

A hirdetők banner hirdetésekért fizetnek, hogy azok a termékük vagy szolgáltatásuk szempontjából releváns webhelyeken jelenjenek meg. Ezek után gyakran megjelenésenként (CPM), kattintásonként (CPC) vagy vásárlásonként (CPA) fizetnek. A hirdetők számos célzási lehetőség közül választhatnak annak érdekében, hogy célcsoportjukat hatékonyan érhessék el. Az AI vagy mesterséges intelligencia által vezérelt optimalizációnak köszönhetően a kampányok folyamatosan tanulnak a jobb teljesítmény elérése érdekében.

Tartalommarketing

Ez értékes, ingyenes tartalmak létrehozását és megosztását jelenti, hogy a potenciális ügyfeleket vonzzák és  vásárlókká konvertálják, a vásárlókat pedig visszatérő vásárlókká. A megosztott tartalom típusa szorosan kapcsolódik ahhoz, amit kínál az adott vállalkozás. A teljesítményt általában az elkötelezettségi arány (engagement rate), a közösségi megosztások és az általa generált minőségi leadek száma alapján mérik a performance marketing ügynökségek.

Zárszó

A performance marketing óriási lehetőséget tartogat azon cégek számára, amelyek nagyobb léptékben és alacsonyabb költséggel kívánnak új ügyfeleket vagy megrendeléseket szerezni. Természetesen nem kell értened az adatvezérelt marketing minden csínjához-bínjához ahhoz, hogy sikeresen alkalmazd, hiszen erre valók a performance marketing ügynökségek. Te csináld azt, amiben a legjobb vagy, mi pedig segítünk a kampánycéljaid elérésében. 

#promobox#Performance marketing ügynökséget keresel?##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Legyél képben: A képek keresőoptimalizálásának lépései
Keresőoptimalizálás (SEO)
Legyél képben: A képek keresőoptimalizálásának lépései
A marketing ügynökség buyer personái
Ügynökség
A marketing ügynökség buyer personái
Így forradalmasítja a Google AI a hirdetéskezelést
PPC kampánykezelés
Így forradalmasítja a Google AI a hirdetéskezelést
Erre is használhatod a képalapú keresést
Keresőoptimalizálás (SEO)
Erre is használhatod a képalapú keresést
Mire jó a link rövidítés? Melyik linkrövidítőt használd?
Hatékonyság
Mire jó a link rövidítés? Melyik linkrövidítőt használd?
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Ügynökség
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Keresőoptimalizálás (SEO)
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
Ügynökség
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Tudástár
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Keresőoptimalizálás (SEO)
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média menedzsment
Videó és podcast készítés ötletek
Az „Elfogadom” gombra kattintva beleegyezik, hogy cookie-kat tároljunk az Ön eszközén a webhelyen való navigáció javítása, a webhelyhasználat elemzése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében. További információért tekintse meg:  Adatvédelmi szabályzatunkat.