Ügynökség

Mivel foglalkozik egy PR ügynökség?

Írta:
Selector
Olvasási idő:
17
perc

A PR segítségével növelheted a forgalmadat, értékesítéseid számát, és új piacokra léphetsz be. Egy profi PR ügynökség pedig segít elkerülni a tipikus hibákat céged imázsépítése során, tudatos stratégiával kiutat mutatni az egymással versengő PR-tanácsok rengetegéből, és megbízható, stabil hírnevet építeni cégednek - sőt, megelőzni és elkerülni egy-egy potenciális krízist, amely romba dönthetné az imázsod. Mi is tehát a PR, mit csinál egy PR ügynökség, és milyen praktikus részleteket érdemes megfontolnod egy partnerség kapcsán? 

Mi is pontosan a PR, és miért veszélyes elhanyagolni?

A PR, azaz a Public Relations (magyarul általában közkapcsolat, vagy találóbban közönségkapcsolat) a kommunikáció egy olyan területe, amely a szervezetek és a nyilvánosság közötti kapcsolat kialakításával és fenntartásával foglalkozik. A PR célja, hogy pozitív képet alakítson ki a szervezetről a nyilvánosság előtt, és ez által segítse a szervezet által kitűzött célok elérését. 

Mikor érdemes kiemelt figyelmet fordítani a PR-ra? 

Tévedés lenne azt hinni, hogy PR-ra csak a nagy cégeknek van szüksége. Egy átlagos méretű KKV életében is adódnak olyan helyzetek, amikor különösen fontos lehet, hogy a cég hírnevének és kapcsolatainak menedzsmentje szakértő kezekben legyen. 

#m1-p#Íme néhány eset, amikor a PR nagyban segítheti üzleti céljaid elérését:##

 • Ha új terméket vagy szolgáltatást indítasz, a PR segíthet ennek megfelelő piacra vezetésében és a célközönséged elérésében.
 • Ha egy új piacra lépsz, a PR segíthet az ahhoz kötődő közönséggel való kapcsolatfelvételben és a bizalom kiépítésében.
 • Ha válsághelyzetbe kerülsz, a PR segíthet a helyzet kezelésében és a károk minimalizálásában de egyes esetekben akár a megelőzésben is segíthet, hogy ne is alakulhasson ki krízishelyzet. 
PR ügynökség

Milyen eredményeket érhetünk el PR tevékenységgel?

 • Javíthatod a márkád hírnevét. A PR segít pozitív üzenetek közvetítésében a közönség felé, ezzel erősítve a márka hitelességét és megbízhatóságát.
 • Növelheted a láthatóságod: márkád megjelenhet különböző médiafelületeken, ami növeli az ismertségét és elérhetővé teszi új ügyfelek számára. 
 • A PR segít új kapcsolatokat építeni újságírókkal és más médiaszakemberekkel, akik később fontos szereplőkké válhatnak a cég kommunikációs stratégiájában.
 • Ha egy cégnek negatív véleményekkel vagy sajtómejelenésekkel kell szembenéznie, a PR stratégiák segítenek a válság kezelésében és a márka hírnevének helyreállításában.
 • Bár a PR nem közvetlen értékesítési eszköz, a növekvő ismertség és a pozitív hírnév hosszú távon növelheti az értékesítési lehetőségeket.
A PR tehát egy nagy erővel bíró, nélkülözhetetlen eszköz, amellyel növelheted márkád ismertségét, márkaértékét, a céged iránti bizalmat, célközönséged elérését, és még számos fontos üzleti tényezőt.

A Volkswagen Dieselgate botrány esete - avagy mi történik, ha hanyagul kezeljük cégünk PR-ját?

Talán ismerős a 2015-ös Volkswagen emissziós botrány, vagy ahogy néhányan emlegetik, a Dieselgate, amely mára tankönyvi példájává vált a hanyag PR-gyakorlatoknak. 

A német autógyártó vállalatról 2015-ben kiderült, hogy olyan szoftvereket telepített az autóiba, amelyek csaltak a környezetvédelmi teszteken: úgy voltak beállítva, hogy a motorok csak a tesztek során teljesítsék a környezetvédelmi előírásokat, a mindennapi használat során viszont visszaálljanak a “‘normál” működésre, jóval nagyobb károsanyag-kibocsátást okozva. A botrány akkorára nőtt, hogy a Volkswagent több országban is megbírságolták, és a vállalatnak vissza kellett hívnia több millió autóját. Mondani sem kell, hogy a Dieselgate jelentősen megtépázta a Volkswagen hírnevét, és évekbe telt, mire valamelyest helyre tudták állítani a fogyasztók feléjük táplált bizalmát.

pr botrány

#m1-p#És hogy hol hibázott a Volkswagen PR-csapata, tovább rontva a helyzetet?##

 • Tagadták a problémát, még akkor is, amikor az EPA nyilvánosságra hozta a bizonyítékokat. Ez a lépés azonnal elidegenítette a fogyasztókat, akik innentől kezdve más területen is megkérdőjelezték a VW megbízhatóságát.
 • Azt állították, hogy csak néhány ezer autót érintett a probléma, holott valójában több mint 11 millió autót kellett visszahívniuk. Ez a lépés hamis képet adott a probléma mértékéről, és tovább rontott a vállalat hírnevét.
 • Megpróbálták elhúzni a vizsgálatot, és nem voltak hajlandók teljes mértékben együttműködni a hatóságokkal. Ez a lépés azt mutatta, hogy a vállalat nem tiszteli a hatóságokat, és nem veszi komolyan a problémát.
Ez az eset jól szemlélteti, hogy a PR-nak kiemelt szerepe van a vállalatok életében. A jól kezelt PR segíthet a vállalatoknak megvédeni a hírnevüket, és növelni a bizalmat a fogyasztókban - de a rossz kezekbe kerülő PR-tevékenység akár romba is döntheti a céget. 

#m1-p#Összefoglalva mihez is vezethet tehát, ha elhanyagolod vagy nem megfelelő szakemberre bízod céged PR-ját? ##

 • Elmaradsz a versenytársaidtól. Azok a cégek, amelyek foglalkoznak a PR-ral, kiemelkednek a versenyből, mert láthatóbbak és megbízhatóbbak a célközönségük számára.
 • Elveszítesz ügyfeleket és partnereket. Ha a célközönséged nem ismeri a cégedet, akkor nem fognak tőled vásárolni vagy veled együttműködni.
 • Nehezen helyrehozható károkat okozol a céged hírnevének. Ha negatív vagy ellentmondásos információ jelenik meg a cégedről, az károsíthatja a hírnevét és a közönség bizalmát.

Milyen eszközökkel éri el a céljait a PR? 

A PR számos kommunikációs eszközzel és technikával dolgozik. Ezek  kiválasztásakor a PR szakemberek figyelembe veszik a célközönséget, a célokat, a rendelkezésre álló forrásokat, és úgy kombinálják az eszközöket, hogy a lehető legnagyobb hatást érjék el.

Mi most három fő csoportra osztottuk a PR egyes eszközeit nézzük, melyek ezek!

Médiakapcsolatok

 A PR szakemberek a médiával való kapcsolattartás révén juttatják el üzeneteiket a nagyközönséghez. A médiakapcsolatok eszközei közé tartoznak a sajtótájékoztatók, a sajtóközlemények, a háttérbeszélgetések, és a személyes kapcsolatok a médiával.

Például egy új termék bevezetése során a PR szakemberek sajtótájékoztatót tartanak, ahol bemutatják a terméket és válaszolnak a felmerülő újságírói kérdésekre. A sajtóközleményeket a médiának küldik meg, hogy azok beszámoljanak a termékről.

médiakapcsolatok

Közvetlen kommunikáció

 A PR szakemberek közvetlenül is kommunikálhatnak a célközönséggel. A közvetlen kommunikáció eszközei közé tartozik a kiadványok közzététele, a közösségi média menedzsment, de a rendezvényszervezés is. 

Jó példa erre, ha egy környezetvédelmi szervezet kiadványokat készít, amelyekben a környezetvédelem fontosságát és a cég állásfoglalását hangsúlyozza, a közösségi médiát pedig arra használja, hogy kapcsolatot tartson a támogatóival, és hogy tájékoztassa őket a szervezet tevékenységéről.

Egyéb eszközök

 A PR szakemberek egyéb eszközöket is használhatnak a céljaik eléréséhez. Ilyen például egyes szervezetek szponzorálása, a társadalmi felelősségvállaláshoz kötődő cselekedetek, vagy akár az influencer marketing is, amelyek nem tartoznak a médiakapcsolatokhoz, de nem is nevezhetjük őket közvetlen kommunikációnak. 

Ilyen lehet, ha egy cég, amely a fiatalokat támogatja, szponzorál egy ifjúsági szervezetet, a társadalmi felelősségvállalás keretében pedig adományokat nyújt a rászorulóknak.

A PR stratégia kialakítása: a célmutatóktól a megtérülésig

Milyen KPI-okat határozzunk meg a PR tevékenység mérésére? 

A PR tevékenység méréséhez számos KPI (Key Performance Indicator, vagyis kulcs teljesítménymutató) áll rendelkezésre. Az alábbi 4 tényezőt tekinthetjük a legfontosabbnak és legelterjedtebbnek:

1. Médiamegjelenések száma

 •    Mit mérünk vele? A médiamegjelenések száma mutatja, hogy hányszor szerepelt a vállalat, termék, esemény vagy más releváns információ a médiában egy adott időszakban.
 •    Miért fontos? Ezen KPI segítségével követhető, mennyire sikerült felkelteni a média érdeklődését, és milyen mértékben váltottak ki visszhangot a PR erőfeszítések.
 •    Hogyan mérjük? A médiafigyelő eszközök, szolgáltatások és platformok által biztosított jelentések alapján.

2. Elérés (reach)

 •  Mit mérünk vele? Az elérés azt mutatja meg, hogy hány egyedi felhasználóhoz jutott el a PR üzenet vagy tartalom.
 •   Miért fontos? A nagyobb elérés azt jelenti, hogy a PR anyag széles körben terjedt, növelve a márka vagy az üzenet láthatóságát.
 •   Hogyan mérjük? A közösségi média analitikai eszközök, webanalitikai platformok és médiafigyelő szolgáltatások segítségével.
KPI

3. Szentimentelemzés

 •  Mit mérünk vele? Az érzelmi válaszok elemzése, amelyeket a vállalatról, termékről vagy szolgáltatásról szóló tartalmak váltanak ki.
 •    Miért fontos? Segít felmérni, hogy a közönség milyen érzelmekkel reagál a PR üzenetekre: pozitívan, negatívan vagy semlegesen.
 •    Hogyan mérjük? Speciális, erre a célra készített szoftverek és eszközök segítségével, amelyek képesek az online tartalmak érzelmi töltetének elemzésére.

4. Weboldal forgalma

 •    Mi ez? A weboldal látogatottsága és a látogatók viselkedése az oldalon.
 •    Miért fontos? A növekvő weboldal forgalom jelezheti, hogy a PR kampányok növelik az érdeklődést és a közönség elkötelezettségét.
 •    Hogyan mérjük? Webanalitikai eszközökkel, mint például a Google Analytics.

Ezen KPI-ok együttesen képet adnak a PR tevékenységek hatékonyságáról, és segítenek az optimalizálási lehetőségek azonosításában.

Mennyi időbe kerül, hogy lássuk a PR eredményeit? 

A sikeres PR tevékenység időigénye változó. Néhány kampány gyors eredményeket hozhat, például egy nagy médiamegjelenés után. Ugyanakkor a hosszú távú kapcsolatépítés, a márkaépítés és a hírnév menedzselése gyakran hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet. Ezenkívül a PR sikeressége nem mindig mérhető közvetlenül, ellentétben például a reklámokkal. 

A PR eredményeket gyakran a márkaismertség, a médiamegjelenések száma vagy a válságkezelés hatékonysága alapján értékelik.

Összességében, mint az üzleti élet számos más területén, a türelem és az idő befektetése a PR-nál is elengedhetetlen az eredmények eléréséhez.

PR eredmények

Hogyan számíthatjuk ki, hogy megtérül-e a PR tevékenység költsége?

A PR tevékenység megtérülésének kiszámítása nem olyan egyértelmű, mint például a fizetett online hirdetések esetében, mivel a PR eredményei gyakran kevésbé közvetlenek és hosszabb távon érvényesülnek. Azonban az alábbi lépések segítségével becsülhetjük a megtérülést (ROI, Return on Investment):

1. Határozzuk meg a PR tevékenység céljait

Mielőtt kiszámolnánk a ROI-t, tisztáznunk kell, hogy milyen célokat szeretnénk elérni a PR tevékenységgel (pl. márkatudatosság növelése, új termék bevezetése, válságkezelés, stb.)

2. Határozzuk meg a kezdeti költségeket

Számoljuk össze, mennyit költöttünk a PR kampányra, beleértve az ügynökségi díjakat, médiafigyelő szolgáltatásokat, rendezvényeket, stb.

3. Mérjük a PR tevékenység eredményeit

Gyűjtsük össze az adatokat a kampány eredményeiről. Ez magában foglalhatja a médiamegjelenések számát, a weboldal látogatottságának növekedését, a közönségi elkötelezettséget és más releváns metrikákat.

4. Értékeljük az eredmények pénzügyi hatását

Próbáljuk megbecsülni, hogy a PR tevékenység milyen pénzügyi hatással bírt a vállalatra. Például ha egy új termék bevezetése volt a cél, mérjük meg az eladások növekedését a PR kampány időszakában.

5. Számítsuk ki a ROI-t

A PR ROI-jának, azaz megtérülésének kiszámításakor a kampány céljait és (pénzügyi) eredményeit vesszük figyelembe. Ez egyszerűen hangzik, azonban ha a kampány célja nincs egyértelműen azonosítva, vagy az eredmények nem köthetők egyértelműen a kampányhoz, akkor a ROI kiszámítása is nehezebb. Ha a PR-kampány célja például az eladások növelése adott termékre vonatkozóan, akkor a bevételek a termék eladásainak növekedéséből származnak, és ezt vehetjük alapul a ROI számításához. Ha azonban a PR-kampány célja a márkaismertség növelése, akkor már kevésbé egyértelmű, milyen tényezőket veszünk vagy nem veszünk bele a ROI számításába: lehet szó a termékeladások számának nöekedéséről, az átlagos kosárérték növekedéséről, és még sok más eredményről, amelyek azonban mind fakadhatnak más marketingtevékenységből is.

6. Vegyük figyelembe a nem pénzügyi előnyöket is

A PR tevékenységnek számos nem pénzügyi előnye is van, például a márka hírnevének javítása, a közönség bizalmának növelése stb. Ezeket is érdemes figyelembe venni a "fekete-fehér" pénzügyi megtérülés mellett.

Fontos megjegyezni, hogy a PR tevékenység megtérülésének kiszámítása sok becsléssel jár, mivel nem minden eredmény kvantifikálható pénzügyi értékekkel. Emellett a PR hosszabb távú hatással is bír, így a megtérülés időszakát is hosszabbra kell venni, mint egy hagyományos reklámkampánynál.
eredmények

Hogyan különíthető el a PR tevékenységek eredménye más marketing aktivitások hatásától?

A PR tevékenységek eredményének elkülönítése más marketing aktivitásoktól komplex feladat, mert gyakran összemosódik a hatásuk. Következzen az alábbiakban néhány módszer, amelyekkel megpróbálhatjuk elkülöníteni a PR tevékenységek hatását:

1. Médiafigyelés és médiaelemzés: Monitorozzuk a sajtót és az online platformokat, hogy milyen PR-cikkek, interjúk vagy egyéb tartalmak jelentek meg a céggel kapcsolatban. Értékeljük a megjelenések számát, tonalitását és elérését. Ezen kívül figyeljük a válaszokat és a közönség reakcióit is.

2. Webanalitika: Az olyan eszközök, mint a Google Analytics, lehetővé teszik az oldallátogatások forrásának követését. Ha egy fontos PR esemény után növekedést tapasztalunk az oldallátogatásokban vagy egy adott oldal népszerűségében, az a PR tevékenység eredménye lehet.

3. Kuponok és promóciós kódok: Ha a PR tevékenységekben speciális kuponokat vagy promóciós kódokat használunk, ezek segítségével mérhetjük, hányan váltották be ezeket az ajánlatokat, így becsülhetjük a PR tevékenység közvetlen hatását.

4. Kutatások és felmérések: A célközönség körében végezhetünk felméréseket a márkaismertség, az imázs és más kapcsolódó tényezők változásairól. Ezen kívül kérdezhetjük meg az ügyfeleket vagy a látogatókat arról is, hogy honnan hallottak a cégről vagy a termékről.

5. A/B tesztelés: Ezt a módszert főleg digitális kampányoknál használják, de bizonyos körülmények között a PR tevékenységeknél is alkalmazható. Két változatot mutatunk be két külön csoportnak, és mérjük a különbségeket a reakcióikban.

6. PR-specifikus metrikák: A hagyományos marketing aktivitásoktól eltérően a PR tevékenységeknek saját metrikáik vannak, mint például a médiamegjelenések minősége és mennyisége, a hírlevél megnyitási aránya vagy a rendezvények résztvevőinek száma.

7. Időzítés: Figyeljük meg azokat az időszakokat, amikor kizárólag PR tevékenységeket folytatunk, és nincsenek más aktív marketing kampányok. Bár ritka, hogy egy cég csak PR tevékenységeket végez egy adott időszakban, ha ez megtörténik, könnyebben mérhetjük a PR eredményességét.

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy bár a fent említett módszerek segíthetnek elkülöníteni a PR tevékenységek hatását, a valós életben gyakran összemosódik a különböző marketingaktivitások hatása. Emiatt sokszor nehéz egyértelműen azonosítani a PR tevékenységek közvetlen eredményeit.

#promobox-newsletter### 

Házon belüli oldjuk meg a PR feladatokat vagy szervezzük ki? 

A PR-feladatok házon belüli megoldása és a kiszervezés közötti választás sok tényezőtől függ, és mindkét opció rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. Lássuk a legfontosabb érveket mindkét oldalról!

Házon belüli PR-menedzsment

#m1-p#Előnyök:##

 • Mélyebb ismeret: A vállalati kultúrával, a termékekkel és az üzleti stratégiával való napi kapcsolat lehetővé teszi a kommunikációs csapat számára, hogy jobban megértsék és tükrözzék a vállalat értékeit.
 • Gyors reakcióidő: A vállalat belső csapata gyorsabban reagálhat a változó helyzetekre vagy váratlan eseményekre.
 • (Valószínűleg) alacsonyabb költség: Bizonyos esetekben költséghatékonyabb lehet egy stabil, belső PR csapatot fenntartani, mint külső ügynökségnek fizetni.

#m1-p#Hátrányok:##

 • Korlátozott rálátás a cég helyzetére és lehetőségeire: A belső csapatok hajlamosak lehetnek a "vakfoltokra" és kevésbé láthatják a vállalatot egy külső nézőpontból.
 • Erőforrás-korlátozottság: Belső csapatok esetében előfordulhat, hogy korlátozott erőforrásaik vannak, és nem tudnak minden területen a legmagasabb szintű szakértelemmel rendelkezni.

PR-feladatok kiszervezése 

#m1-p#Előnyök:##

 • Specifikus szakértelem és sok év tapasztalat: Egy PR ügynökség számos ügyféllel és iparággal dolgozik, ami sokszínű tapasztalatot és szakértelmet biztosít.
 • Külső perspektíva: Az ügynökségek friss nézőpontot hozhatnak, ami segíthet a vállalatnak jobban látni saját gyengeségeit és erősségeit.
 • Széleskörű kapcsolatrendszer: Az ügynökségeknek általában már kiépített kapcsolatrendszere van az újságírókkal és más médiaszereplőkkel.

#m1-p#Hátrányok:##

 • A költsége magasabb lehet: Egy ügynökség bevonása kezdetben drágább lehet. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy egy PR-ra specializálódott ügynökség sok év tapasztalattal pontosan tudja, mit csinál, így semmiképp nem “kidobott pénz” az általuk végzett munkára fordított keret. 
 • Valamivel lassabb reakcióidő: Az ügynökségek több ügyféllel dolgoznak, így előfordulhat, hogy nem reagálnak ugyanolyan gyorsan, mint egy belső PR-csoport, amelynek csak az adott céghez kötődő feladatai vannak. 
feladatok kiszervezése

Inkább PR ügynökséget vagy szabadúszó PR szakértőt alkalmazzunk? 

A PR ügynökség és a szabadúszó PR szakértő közötti választás a vállalat specifikus igényeitől, méretétől és költségvetésétől függ. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. 

PR ügynökség

#m1-p#Előnyök:##

 • Széleskörű szakértelem: Egy ügynökség számos szakemberből áll, ami különféle szakterületek és iparágak iránti mélyebb ismereteket és tapasztalatokat biztosít.
 • Nagyobb kapcsolati háló: Az ügynökségek általában már meglévő kapcsolati hálóval rendelkeznek, mely magába foglalja az újságírókat, médiapartnereket és egyéb iparági szereplőket.
 • Strukturált folyamatok: Az ügynökségek rendszerint strukturált folyamatokkal és eszközökkel rendelkeznek a projektkezeléshez és a kampányok végrehajtásához.

#m1-p#Hátrányok:##

 • Költség: Az ügynökségek általában drágábbak, mint a szabadúszók.
 • Kisebb rugalmasság: Az ügynökségek nagyobbak és időnként kevésbé rugalmasak lehetnek bizonyos kérések vagy változtatások esetén.

#m1-p#Mikor lehet előnyösebb a PR ügynökség választása?##

 • Amikor a vállalatnak szüksége van a PR tevékenység széles skálájára.
 • Nagyobb, összetett kampányok vagy projektek esetén.
 • Amikor széleskörű iparági kapcsolatokra és mélyebb szakértelmi ismeretekre van szükség.
 • Amikor a vállalatnak nincs belső PR csapata, és komplex szolgáltatásra van szüksége.

Szabadúszó PR szakértő:

#m1-p#Előnyök:##

 • Költséghatékonyság: A szabadúszók általában kedvezőbb áron dolgoznak, mint az ügynökségek.
 • Személyre szabottabb szolgáltatás: Egy személyes kapcsolat kialakítása könnyebb lehet egy szabadúszóval, ami mélyebb együttműködést és jobban személyre szabott stratégiát eredményezhet.
 • Rugalmasság: A szabadúszók gyakran rugalmasabbak az időbeosztásukban és a munkamódszereikben.

#m1-p#Hátrányok:##

 • Korlátozott kapacitás: Egy személy csak korlátozott mennyiségű munkát tud vállalni, ami kapacitási problémákat okozhat nagyobb projektek esetén.
 • Korlátozott szakértelem: Egy személy nem feltétlenül rendelkezik az összes szükséges képességgel vagy tapasztalattal.
szabadúszó PR-os

Összességében a választás a vállalat egyedi szükségleteitől, költségvetésétől és stratégiai céljaitól függ. A legfontosabb, hogy tisztában lyég azzal, milyen eredményeket szeretnél elérni a cégeddel, és ennek megfelelően válaszd ki a megfelelő PR partnert.

Milyen esetben forduljunk PR ügynökséghez?

Ahogy a fentiekből kiderült, egyáltalán nem mindegy, kinek a kezében van egy cég PR-menedzsmentje. Számos olyan vállalat létezik, amely számára hosszú távon, de akár rövid távon is sokkal eredményesebb és költséghatékonyabb lehet belső PR-osztály fenntartása helyett egy szakértő ügynökséggel együttműködni. 

Íme néhány tipikus eset és kampánytípus, amelynél egy PR ügynökség segítsége különösen értékes lehet!

1. Márkabevezetés vagy újrapozícionálás 

Amikor egy új termékkel vagy szolgáltatással lép piacra a cég, vagy egy már meglévő márkát szeretne új pozícióba hozni, egy PR ügynökség segíthet az üzenetek kidolgozásában és azoknak a célcsoport felé való hatékony közvetítésében.

2. Válságkommunikáció: 

Negatív hírek, botrányok vagy váratlan események esetén egy tapasztalt PR ügynökség képes gyorsan és hatékonyan válaszolni, minimalizálva a negatív következményeket és helyreállítva a vállalat hírnevét.

3. Eseménymenedzsment: 

Konferenciák, termékbevezető rendezvények, sajtóesemények szervezéséhez és lebonyolításához a PR szakértők tudják, hogyan vonzzák meg a figyelmet és hogyan érjék el a kívánt médiajelenlétet.

4. Kapcsolatépítés az médiával: 

Egy jó PR ügynökségnek mély kapcsolatrendszere van az újságírókkal, bloggerekkel, véleményvezérekkel, amelyet arra használ, hogy ügyfelei számára pozitív médiajelenlétet generáljon.

5. Stratégiai tanácsadás: 

Amikor egy cégnek nincs tiszta képe arról, hogyan kommunikáljon a külvilággal vagy hogyan alakítsa hírnevét, egy PR ügynökség segíthet stratégiai irányvonalak kijelölésében.

6. Tartalomgyártás:

 Sok PR ügynökségnek van belső specialista csoportja vagy megbízható alvállalkozói, akik segítséget nyújtanak a tartalomgyártásban, legyen szó sajtóközleményekről, cikkekről, blogbejegyzésekről, videóforgatásról vagy egyéb PR anyagokról. Így mindent egy céggel szerződve kezelhetsz, ami sokkal hatékonyabb együttműködéshez vezet.

7. Közönségkapcsolati kampányok: 

Ha egy cégnek célja, hogy közvetlenül érje el célközönségét és pozitív kapcsolatot építsen velük, egy PR ügynökség segíthet ebben.

Ezen esetek mellett számos egyéb helyzetben is érdemes PR szakértőhöz fordulni. Minden esetben a cég specifikus céljaitól és helyzetétől függ, melyik szolgáltatásra van a legnagyobb szüksége.

Miben nyújthat többet egy PR ügynökség, mint egy online marketing ügynökség?

Egy PR ügynökség és egy online marketing ügynökség különböző területekre specializálódik, és bár sok esetben átfedések vannak közöttük, vannak lényeges különbségek a kínált szolgáltatások és a hozzáadott érték tekintetében. 

A PR ügynökség a vállalkozás, illetve a márka hírnevét és imázsát építi. Mélyebb megértéssel rendelkezik a társadalomról és a médiavilágról. Tudja, hogy mit szeretnek és mit nem szeretnek az emberek, és hogy hogyan lehet a vállalkozást a legkedvezőbb módon bemutatni. Emellett képes hosszú távú kommunikációs terveket készíteni, amelyek biztosítják, hogy a vállalkozás hírneve stabil maradjon.

Az online marketing ügynökség pedig kiterjedt tudással rendelkezik a digitális marketingről. Tudja, hogyan lehet a célközönséget megcélozni a megfelelő platformokon, és hogyan lehet a hirdetéseket és organikus tartalmakat a lehető leghatékonyabban megjeleníteni. Emellett képes gyorsan reagálni a változó piaci körülményekre, és új stratégiákat kidolgozni a vállalkozás sikere érdekében. 

Az online marketing sok esetben gyorsabb és jóval pontosabban mérhető eredményeket produkál, mint egy PR-stratégia - de egyben a két terület erősíti is egymást, és együttesen segítik a vállalkozásokat abban, hogy elérjék üzleti céljaikat. 

Hogyan válassz hozzáértő PR ügynökséget? 

Egy PR ügynökség kiválasztása nem kisebb feladat, mint bármely más szolgáltatás vagy partner kiválasztása. A hozzáértő PR ügynökség kiválasztása során az alábbi lépéseket érdemes beiktatnod:

ügynökség választás
 1. Pontosítsd a saját igényeidet: Mielőtt bármilyen ügynökséget megközelítenél, határozd meg pontosan, milyen PR szolgáltatásokra van szükséged. Szeretnél rendezvényeket, médiakapcsolatokat, digitális PR-t vagy egyéb specifikus szolgáltatásokat?
 2. Kutatás: Kezdd az online kutatással. Olvasd el az ügynökségek weboldalait, portfólióikat és ügyfélsikereiket.
 3. Referenciák és ajánlások: Kérj ajánlásokat üzleti partnereidtől vagy iparági ismerőseidtől. A közvetlen tapasztalatok gyakran a legértékesebb információforrások.
 4. Méret és specializáció: Döntsd el, hogy nagy, multinacionális ügynökséget szeretnél-e vagy kisebb, specializált ügynökséget. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A nagyobb ügynökségek általában szélesebb körű szolgáltatásokat, míg a kisebb ügynökségek gyakran személyre szabottabb megoldásokat kínálnak.
 5. Találkozók és interjúk: Szervezz találkozókat azon ügynökségekkel, amelyeket figyelembe vettél. Készülj elő kérdésekkel, és győződj meg róla, hogy az ügynökség megérti az igényeidet és képes megfelelni nekik.
 6. Kérj árajánlatot: Mielőtt döntést hozol, kérj árajánlatot vagy ajánlatot több ügynökségtől. Az ár fontos tényező, de ne dönts kizárólag az ár alapján.
 7. Kommunikációs stílus: Győződj meg róla, hogy az ügynökség kommunikációs stílusa összhangban van a tiéddel. Az effektív kommunikáció elengedhetetlen a sikeres együttműködéshez.
 8. Figyelj a mérésre: Mielőtt szerződést írnál alá, határozd meg, hogyan fogják mérni a kampányok eredményességét. Az ügynökségnek rendelkeznie kellene egyértelmű, mérhető mutatókkal, amelyek alapján az eredményeket értékelik.
 9. Hivatkozások és esettanulmányok: Kérj esettanulmányokat és referenciákat az ügynökségtől. Ez lehetővé teszi, hogy lásd, milyen eredményeket értek el más ügyfeleknek.
 10. Készülj hosszú távú partnerségre: Tekintsd az ügynökséget egy hosszú távú partnernek, nem csak egy egyszeri szolgáltatónak. A PR tevékenység gyakran időigényes, és a legjobb eredményeket hosszú távú együttműködés során lehet elérni.
 11. És végezetül: hallgass a megérzéseidre! A legjobb PR ügynökség az, amelyikkel Te és csapatod a legkomfortosabban érzi magát, és amely osztja a céged által képviselt kultúrát és értékrendet. 

Milyen időtávra kössek szerződést egy PR ügynökséggel? Mennyi idő alatt derül ki, hogy érdemes-e a PR ügynökséggel együtt dolgozni? 

A PR ügynökséggel kötött szerződés időtartamának megválasztása gyakran egyensúlyozás kérdése a hosszú távú kötelezettségek és a rövid távú eredmények elvárása között. Egy PR kampány sikerességének értékelése általában nem történik meg azonnal, mivel a márkaépítés és a médiaviszonyok kialakítása időt vesz igénybe. 

Egy konkrét esemény vagy termékbevezetés kapcsán rövidebb, 3-6 hónapos szerződést érdemes kötni. Ez az időszak lehetővé teszi a kampány eredményeinek kiértékelését, és lehetőséget ad az ügynökség munkastílusának és hatékonyságának értékelésére. Ha azonban hosszú távú PR stratégiát tervez, ami a márkájának építését és az állandó médiajelenlétet célozza meg, egy év vagy annál hosszabb szerződés lehet indokolt. Ebben az esetben az ügynökségnek elegendő ideje lesz mélyrehatóan megismerni a céget, és olyan stratégiát kidolgozni, ami hosszú távon kifizetődik.

Mi azt is erősen javasoljuk, hogy a szerződés tartalmazzon egy "próba" időszakot, ahol a kezdeti 3-6 hónap után átfogó értékelésre kerül az ügynökség munkája. Ezen időszak végén egyértelműbb képet kaphatsz arról, hogy az ügynökség mennyire hatékony, és megfelel-e a cég elvárásainak. 

Összegzés

Fontos megjegyezni, hogy a PR eredményei nem mindig közvetlen eladásokban vagy konverziókban mérhetők. A márkahírnév növelése, a médiajelenlét vagy a célcsoport kedvező véleményének támogatása hosszú távú befektetés, amelynek megtérülése csak később látható. Így ha úgy döntesz, PR ügynökséggel vagy szakértővel szeretnél együtt dolgozni, fontos, hogy a szerződés időtartamát a céged specifikus igényei és a kívánt eredmények alapján határozzátok meg, és közösen felülvizsgáljátok a PR-kampányok kezdeti eredményeit is.

#promobox#Szeretnéd kiemelkedő, holisztikus online marketing stratégiával támogatni PR-tevékenységed?##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

 A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Keresőoptimalizálás (SEO)
A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Keresőoptimalizálás (SEO)
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Keresőoptimalizálás (SEO)
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Facebook oldal kezelése - milyen feladatokkal jár a létrehozás és a folyamatos kezelés?
Közösségi média menedzsment
Facebook oldal kezelése - milyen feladatokkal jár a létrehozás és a folyamatos kezelés?
Online kérdőív készítés 2024-ben - a legjobb eszközök
Hatékonyság
Online kérdőív készítés 2024-ben - a legjobb eszközök
Minden, amit a Google büntetésekről tudni érdemes
Keresőoptimalizálás (SEO)
Minden, amit a Google büntetésekről tudni érdemes
A legfontosabb digitális marketing trendek 2024-ben - a Chat GPT szerint
Tudástár
A legfontosabb digitális marketing trendek 2024-ben - a Chat GPT szerint
A hírlevél készítés szabályai - így küldj hírlevelet!
Közösségi média menedzsment
A hírlevél készítés szabályai - így küldj hírlevelet!
Nem az évvége a kiemelt szezonod? Erre figyelj hirdetési büdzséd kezelésekor!
PPC kampánykezelés
Nem az évvége a kiemelt szezonod? Erre figyelj hirdetési büdzséd kezelésekor!
Így helyezz el Facebook pixel, Google Analytics és Google Tag Manager követőkódot WordPress oldaladon
Webanalitika
Így helyezz el Facebook pixel, Google Analytics és Google Tag Manager követőkódot WordPress oldaladon
YouTube Shorts SEO: minden, amit tudnod kell!
Keresőoptimalizálás (SEO)
YouTube Shorts SEO: minden, amit tudnod kell!
A hatékony ClickUp workspace kialakítása: tervezéstől a bevezetésig
Hatékonyság
A hatékony ClickUp workspace kialakítása: tervezéstől a bevezetésig
2+4 kihagyhatatlan Google eszköz Wordpress alapú weboldalak számára
Webfejlesztés
2+4 kihagyhatatlan Google eszköz Wordpress alapú weboldalak számára