Keresőoptimalizálás (SEO)

Mikor forduljunk SEO ügynökséghez?

Írta:
Csaba
Olvasási idő:
5
perc

A SEO (vagyis a Search Engine Optimization) lényege, hogy a keresőmotorok algoritmusaihoz igazítva weboldalad minél előrébb kerüljön a kereső találati listáján, nagyobb organikus forgalmat generálva ezzel. A cégek számára nagy fejtörést okoz, hogy vajon érdemes-e keresőoptimalizálásba fektetni (egyértelműen igen!), és ha már forrásokat fordítanak a SEO-ra, akkor azt házon belül alkalmazott szakember segítségével tegyék-e meg vagy pedig kérjék keresőoptimalizálással foglalkozó, külső szakember vagy ügynökség segítségét. 

A döntés nem egyszerű, ám a meghozatalához most nyújtunk egy kis segítséget. Megnézzük, mi szól a házon belüli, valamint az ügynökségen keresztül történő „SEO-zás” mellett és ellen. Ahhoz azonban, hogy érthető legyen a két oldallal kapcsolatos áttekintés, röviden bemutatjuk, mivel is foglalkozik tulajdonképpen a SEO.

Mikor forduljunk SEO ügynökséghez?

Néhány szó a SEO-ról

A Google algoritmusai – melyek alapján értékel egy-egy weboldalt – folyamatosan változnak, az azonban biztos, hogy a releváns, minőségi tartalmakat részesíti előnyben. Az olyan értékes kontenteket, melyek célja a felhasználói élmény megteremtése és fokozása.

 A keresőoptimalizálásnak számos eszköze létezik, melyeket On-Site és Off-Site SEO-ra oszthatunk. Előbbi, vagyis az On-Site SEO mindazoknak a beállításoknak az összessége, melyeket Te magad is befolyásolhatsz a weboldaladon (vagyis a weboldal felépítése, a keresőoptimalizált szövegírás, a képek, a formázások és a kifelé mutató linkek milyensége és mennyisége). Ezzel szemben az Off-Site SEO részei mindazok a külső tényezők, melyek hatást gyakorolnak a weboldaladra. Ezeket nehezebb irányítani, de azért nem lehetetlen (ide tartozik például a linképítés, a megosztások, a kommentek, a PR cikkek, a kapcsolattartás, a vélemények, a fórumok stb.)

 A Hubspot 2020-as felmérése szerint ma már a cégek mintegy 64%-a nyúl a SEO eszközeihez annak érdekében, hogy honlapja minél előkelőbb helyet foglaljon el a kereső találati listáján, ezzel több látogatót vonzzon az oldalára, amivel pedig bevételeit is növelheti. Érthető, hogy senki sem szeretne a versenytársai mögött kullogni. Ehhez azonban a keresőoptimalizálás ma már nélkülözhetetlen.

Mikor forduljunk SEO ügynökséghez?

Keresőoptimalizálás házon belül

Láthatjuk, hogy a keresőoptimalizálás komplett stratégia alkotását és végrehajtását, a beállítások folyamatos felülvizsgálatát, szükség esetén módosítását vonja maga után. Ezért a cégek számára érdemes lehet külön munkatársat foglalkoztatni a SEO feladatokra. Ez valóban így van?

Érvek

A házon belüli SEO szakértő foglalkoztatása mellett szól egyértelműen, hogy:

  • Senki sincs tisztában jobban az adott cég működésével és piacával kapcsolatban, mint egy belső alkalmazott.
  • Az ügyfélkörrel is kétségkívül állandó kapcsolatban áll, így jobban is ismeri őket.
  • Mivel alkalmazott, érvényesül a hierarchia szerepe, ezáltal jobban kontrollálható, ellenőrizhető a munkája, valamint könnyebben is utasítható.
  • Csak az adott cég honlapjaira fókuszál, kizárólag a munkahelye keresőoptimalizálása szerepel figyelmének középpontjában.
  • Ráadásul más feladatokba is bevonható, melyekhez ért (pl. az online marketinghez), sőt, ajánlott is bevonni, hiszen ezek a feladatok összefüggenek egymással.

 Ellenérvek

Ugyanakkor a házon belüli SEO szakember alkalmazásnak vannak hátulütői is:

  • Ahogy említettük, az algoritmusok lényegében állandóan változnak. És bár senki nem tudja, milyen szempontok alapján is rangsorol pontosan a keresőóriás, azért sejthető. Ahhoz, hogy folyamatosan naprakész tudás birtokában legyenek a SEO szakemberek, elengedhetetlen a folyamatos képzés.
  • A SEO szakértők által alkalmazott eszközök (például SEMrush, Ahrefs, Majestic, SEO Powersuite) meglehetősen drágák egy cég számára. Pl. SEMrush min. havi 120 USD, az Ahrefs min. havi 99 USD, de a SEO Powersuite csomag is minimum évi 299 USD nem akciós időszakban.
  • Mivel sajátos tudást és látásmódot igényel a munkakör, rendkívül nehéz ilyen szerteágazó ismeretekkel rendelkező alkalmazottat találni, pláne megfizethető bérigénnyel.
  • A SEO összetett feladat, ám egy átlagos kis- és középvállalkozás életében nem jelent napi 8 órás elfoglaltságot, így nem feltétlenül éri meg ezért külön alkalmazottat felvenni.
  • Egy alapos elméleti és gyakorlati SEO tapasztalatokkal rendelkező szakember teljes havi bérköltsége könnyen elérheti az 500.000,- Ft-ot is.

#promobox-newsletter###

Keresőoptimalizálás ügynökségi segítséggel

Épp ezért a KKV szektorban általában jobb megoldás keresőoptimalizálással foglalkozó ügynökséghez fordulni SEO terén. Egy SEO ügynökség - miután megismerte a cég működését, célpiacát, termékeit/szolgáltatásait, az ügyfél igényeit és egyéb jellemzőit - SEO audit keretében felméri a vállalkozás honlapját, kiszűri az esetleges (SEO szempontoknak ellentmondó) hibákat, felkutatja és megvizsgálja a versenytársakat. Az eredmények tükrében pedig az ügyfél céljainak, eszközeinek és a rendelkezésre álló időtávnak megfelelően komplett stratégiát készít a cég (honlapjai) számára a keresőoptimalizálás végrehajtása érdekében.

Érvek

A SEO ügynökség alkalmazása mellett pont ezért számos érv szól, mégpedig:

  • Egy ügynökség komplett SEO csapattal dolgozik, melynek tagjai különböző, keresőoptimalizáláshoz elengedhetetlen készségekkel rendelkeznek (úgymint szövegírás, linképítés, technikai beállítások stb.).
  • Ismereteik nem csupán egy adott cégtípusra szabottak, hiszen számos iparág jellemzőit átfogóan ismerik.
  • Gyakorlati tudásuk - melyet folyamatosan alkalmaznak és fejlesztenek – felülmúlhatatlan.
  • Rendelkeznek mindazokkal a keresőoptimalizálást támogató, fentiekben említett szoftverekkel, melyek beszerzése egy cég számára túl költséges lenne.
  • Amennyiben a keresőoptimalizálás kiszervezésre kerül egy ügynökséghez, a belső munkaerő a marketing egyéb területeivel tud foglalkozni.
  • Egy ügynökség alkalmazása bizonyítottan gyorsabb, eredményesebb és hatékonyabb is.

 Előfordulhat azonban, hogy a cégvezetők ódzkodnak attól, hogy kiszervezzék a keresőoptimalizálást. 

Ellenérvek

Keresőoptimalizálással foglalkozó ügynökséggel történő együttműködésnek is lehetnek hátrányai, melyekkel célszerű tisztában lenni:

  • A folyamatos kapcsolattartás és az egyeztetések lebonyolítása sok időt és energiát emészthet fel.
  •  Sőt, az elvégzett munka ellenőrzése is nehézkesebb a hozzá nem értők számára, ha nincs házon belül olyan szakember, aki ezt el tudja végezni.
  • Nem beszélve arról, hogy az ügynökségek legtöbbször úgynevezett brief-ek (a közös munka részletezésére szolgáló „vázlatok”) alapján dolgoznak. Ezek elkészítése pedig a cégek számára sokszor megterhelő és időigényes.
  • Az ügynökségek komplett csomagok alapján dolgoznak, amelynek költségei sokszor magasra rúghatnak. A havidíjak már egy lokális piac esetén is elérhetik a havi 100.000-150.000 Ft-ot, míg nemzetközi projektek esetén ennek többszörösei is lehetnek. Ezzel szemben azonban bérköltségekkel, eszközigénnyel és a képzés költségeivel nem szükséges számolni.

 Mindenkinek saját erőforrásaihoz, igényeihez és mérten kell eldönteni, hogy házon belül vagy marketingügynökség alkalmazásával oldaná-e meg a keresőoptimalizálást. Ugyanakkor talán a mérleg egyik serpenyője felé billentheti a döntést az, hogy egy marketingügynökség nem embert ad, hanem tudást. Olyan naprakész, a változásokhoz folyamatosan alkalmazkodó tudást, mely egészen új irányba helyezheti céged működését és megítélését. A legnagyobb konverziót a Google találatok eredményezik, így a SEO kiemelkedő szerepe vitathatatlan.

Zárszó, konklúzió, ajánlás, összegzés

Akár házon belüli, akár ügynökség segítségével történik a honlapunk keresőoptimalizálása, az biztos, hogy a SEO-val foglalkozni kell. A SEO a Google hirdetéseink sikerességében is segítségünkre van, így még inkább felértékelődik ez az online marketing ágazat. 

#promobox-szolg-seo#Gyakorlott szakértőink kezébe szeretnéd adni a honlapjaid keresőoptimalizálását?##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Legyél képben: A képek keresőoptimalizálásának lépései
Keresőoptimalizálás (SEO)
Legyél képben: A képek keresőoptimalizálásának lépései
A marketing ügynökség buyer personái
Ügynökség
A marketing ügynökség buyer personái
Így forradalmasítja a Google AI a hirdetéskezelést
PPC kampánykezelés
Így forradalmasítja a Google AI a hirdetéskezelést
Erre is használhatod a képalapú keresést
Keresőoptimalizálás (SEO)
Erre is használhatod a képalapú keresést
Mire jó a link rövidítés? Melyik linkrövidítőt használd?
Hatékonyság
Mire jó a link rövidítés? Melyik linkrövidítőt használd?
Miről szól a performance marketing?
Tudástár
Miről szól a performance marketing?
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Ügynökség
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Keresőoptimalizálás (SEO)
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
Ügynökség
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Tudástár
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Keresőoptimalizálás (SEO)
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Az „Elfogadom” gombra kattintva beleegyezik, hogy cookie-kat tároljunk az Ön eszközén a webhelyen való navigáció javítása, a webhelyhasználat elemzése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében. További információért tekintse meg:  Adatvédelmi szabályzatunkat.