Tudástár

A legfontosabb digitális marketing trendek 2024-ben - a Chat GPT szerint

Írta:
Selector
Olvasási idő:
11
perc

Ha lemaradsz, kimaradsz - de honnan tájékozódjunk a következő évben várható digitális marketing trendekről, és hogyan építsük be őket üzleti stratégiánkba?

Kíváncsiak voltunk, vajon a ChatGPT tud-e hasznos meglátásokkal szolgálni a jövő év tervezése során, ezért megkértük, hogy írjon nekünk egy listát 2024 digitális marketing trendjeiről - mi pedig utánajártunk a részleteknek! Ha érdekel, mire (nem) képes a mesterséges intelligencia digitális marketing stratégiád tervezése során, tarts velünk! 

Aki lemarad, az kimarad - ez a marketingben is igaz

Ha cégvezetőként nem tartasz lépést a legújabb marketing trendekkel, vállalatodnak komoly kihívásokkal kell szembenéznie a versenyképesség fenntartása során. A piac és a fogyasztói elvárások folyamatosan változnak, a technológia gyorsan fejlődik. A változások nem ismerete és az azokra való reagálás elmulasztása komoly hátrányba hozhatja cégedet a versenytársaiddal szemben.

Példaként vegyük a hagyományos kiskereskedelmi ágazatot. Ahogy az e-kereskedelem elkezdett virágozni, néhány cég nem vett tudomást az online kereskedelem növekvő jelentőségéről vagy nem reagált megfelelően erre a változásra. Az eredmény? Sok hagyományos kiskereskedelmi cég kényszerült bezárásra, mivel nem tudták kielégíteni a fogyasztók változó igényeit és elvárásait. 

Melyek 2024 online marketing trendjei a ChatGPT szerint?

A ChatGPT-ről sokan hiszik, hogy mindentudó orákulum. A valóság azonban ennél prózaibb: a ChatGPT, a Google Bard és a többi, ezekhez hasonló eszköz valójában egy úgynevezett nyelvi modell, amely csak a már meglévő ismereteiből tud kiindulni, és emberi gondolatok helyett nyelvi logikát valószínűségekre építi válaszát.  Bár rendkívül fejlettek és sokoldalúak lehetnek, nem rendelkeznek saját tapasztalatokkal vagy a legújabb információkkal. 

#m1-p#A ChatGPT-től hiába várnánk friss online marketing adatokat - a tudása sosem teljesen aktuális, több hónappal vagy akár évvel is le lehet maradva.##

Épp ezért amikor az elkövetkező néhány év trendjeire kérdeztünk rá, nem volt képes teljesen friss adatokra támaszkodó előrejelzést adni. Ugyanakkor valószínűsítette, hogy az alábbi területek fognak erősödni a következő években - szó szerint idézve:

1. Mesterséges intelligencia (MI) és gépi tanulás: A mesterséges intelligencia már jelenleg is nagy szerepet játszik a fogyasztói viselkedés elemzésében és a személyre szabott marketing stratégiákban. Az MI lehetőséget teremt arra, hogy az ügyfelekkel való kommunikáció automatizált, mégis személyre szabott legyen.

2. Kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR): Az AR és VR technológiák a marketingben egyre nagyobb teret hódítanak, lehetővé téve az interaktív és immerzív felhasználói élményeket.

3. Hangalapú keresés: Ahogy az okos hangasszisztensek, mint az Alexa vagy a Google Assistant elterjednek, a hangalapú keresések aránya is növekszik. Ennek megfelelően a hangalapú SEO is egyre fontosabbá válik.

4. Interaktivitás: Az interaktív tartalom, mint kvízek, szimulációk vagy interaktív videók, még mélyebb kapcsolatot teremtenek a márkák és a fogyasztók között.

5. Adatvédelem és adatbiztonság: A GDPR és más adatvédelmi törvények hatására a vállalatoknak még nagyobb hangsúlyt kell helyezniük az adatvédelemre és az átláthatóságra.

6. E-kereskedelem és közösségi médiás vásárlás: A közösségi médiás platformok, mint az Instagram és a Pinterest, egyre inkább kereskedelmi funkciókat integrálnak, így a fogyasztók közvetlenül az alkalmazásokból vásárolhatnak.

7. Ügyfélorientált marketing: A márkák egyre inkább a fogyasztóikra összpontosítanak, és az ügyfél-utazás minden szakaszát figyelembe veszik stratégiáik kialakításánál.

8. Fenntarthatóság és társadalmi felelősség: A fogyasztók egyre inkább elvárják a márkáktól, hogy felelősséget vállaljanak a környezeti és társadalmi kérdésekben, és ezt a marketingben is hangsúlyozzák.

9. Hiper-személyre szabás: Az adatok és az MI segítségével a márkák még személyre szabottabb üzeneteket és ajánlatokat küldhetnek a fogyasztóiknak.

10. Videó tartalom: A videó tartalom, különösen az élő közvetítések és a rövid formátumú videók, mint a TikTok, továbbra is növekvő tendenciát mutatnak.

Az emberi kiegészítés: ezek az online marketing trendek nem is olyan újak…

ChatGPT megtette, amit tudott: felsorolt 10 olyan területet, ami szerinte egyre népszerűbb lesz 2024-ben. Bár a jövőbe mi sem látunk, ezt a feltételezést el tudjuk fogadni, hiszen olyan online marketing eszközöket említ, amelyet már most is használ több világszerte ismert cég. 

A kérdés már csak az, elérhetővé válnak-e ezek az eszközök a kisebb cégek számára is. Lássuk, kiktől milyen ötletet meríthetsz online marketing stratégiád tervezése során, és beépítheted-e őket akár már most!

Mesterséges intelligencia (MI) és automatizálás

Az MI egyre több cégnél válik a marketing stratégia alappillérévé. Lehetővé teszi a cégeknek, hogy jobban megértsék ügyfeleik viselkedését és preferenciáit, így személyre szabottabb kampányokat és online hirdetéseket alkothatnak. A chatbotok és az automatizált ügyfélszolgálati rendszerek, amelyek azonnal válaszolnak a vásárlók kérdéseire, szintén egyre elterjedtebbek a weboldalakon.

Személyre szabott tartalomfolyam

Az egyik kiemelkedő példa a személyre szabott marketing. Mára már nem ritka, hogy egy vásárló online böngészés közben olyan hirdetésekkel találkozik, amelyek közvetlenül az ő érdeklődési köréhez és korábbi vásárlási szokásaihoz igazodnak. Az MI képes azonosítani a fogyasztói mintákat, és ezek alapján kiválasztani a legrelevánsabb hirdetéseket egy adott felhasználó számára. 

Ismerős fogyasztói oldalról, igaz? Ha egyszer is rákeresünk a legjobb túrahátizsákokra, jó eséllyel pár órán belül megtalálnak minket a hirdetők, akik saját terméküket ajánlják nekünk hirdetésükben. Van, akit ez idegesít - de azt nem lehet kétségbe vonni, hogy működik. 

Olyan funkcióról van szó, amit egy okosan beállított célközönséggel és rájuk szabott hirdetésekkel te is könnyedén felhasználhatsz üzleti céljaid eléréséhez. 

A célközönségek beállításáról épp ezért több cikkünkben is írtunk már, hogy segítséget adjunk például az érdeklődés alapú célközönségek létrehozásához

És hogy egy híres példát is említsünk: a Netflix is MI alapú algoritmusokat alkalmaz a felhasználói viselkedés elemzéséhez és a személyre szabott film- és sorozatajánlásokhoz. 

Netflix “Because you watched…” szekció képernyőfotó
A Netflix is MI-t használ a személyre szabott ajánlásokhoz (Forrás: NBC News)
Azt azért fontos megjegyeznünk, hogy tapasztalataink alapján a mesterséges intelligenciát használó eszközök - legyen szó a Metáról, Google Ads-ről vagy bármely más platformról - nemcsak sok könnyebbséget, de sok veszélyt is jelenthetnek a hirdetők számára, és nem minden esetben teljesítenek jobban, mint a manuálisan optimalizált kampányok.

Érdemes tehát jól átgondoltan, óvatosan bevezetni őket digitális marketingstratégiádba. 

Az MI mint asszisztens és ügyfélkapcsolattartó

A chatbotok és virtuális asszisztensek bevezetése egy másik fontos területet forradalmasított: az ügyfélkommunikációt. Sok cég már ezeket az eszközöket alkalmazza weboldalain, hogy azonnali válaszokat és segítséget kínáljanak a látogatóknak. 

A híres francia márka, a Sephora például egy olyan chatbotot használ, amely segít a vásárlóknak a megfelelő sminktermékek kiválasztásában, az ügyfél preferenciái és korábbi vásárlásai alapján. 

mesterséges intelligencia Chatbot asszisztens
A Sephora asszisztense segít kiválasztani a megfelelő terméket (Forrás: Chatbot)

Könnyű belátni, hogy ez a cégnek is előnyös, hiszen sok új potenciális vásárlót vonzhat be anélkül, hogy új embereket venne fel - másrészt a vásárlóknak is hozzáférhetőbb és komfortosabb lehet így konzultálni egy “szépségtanácsadóval”, hiszen nincs időhöz vagy térhez kötve, ráadásul valódi emberekkel sem kell interakcióba kerülnünk. 

Egy chatbot fejlesztése természetesen nem kell, hogy az első dolog legyen a listádon - de ha sok időt vesz el a cégedtől az ügyfelekkel való kommunikáció, és ennek egy része könnyen automatizálható (például a nyitvatartással kapcsolatos vagy más, gyakori kérdések megválaszolása), akkor anyagilag is jó döntés lehet ezt a munkát inkább kiszervezned egy 0-24 működő chatbotnak. 

#promobox-newsletter### 

Vizuális keresés és hangalapú keresés

A vizuális keresés lehetővé teszi számunkra, hogy kép megadásával keressünk az interneten - például Pinteresten (kedvelt oldal például ruhák, kiegészítők böngészéhez, vásárlási célból), vagy a Google Lens segítségével. Ezzel párhuzamosan a hangalapú keresés (pl. Siri az Apple-termékeknél, vagy Alexa az Amazon esetében) is kezd bevetté válni. 

Miért jó, ha tudsz erről? Egyre fontosabb, hogy ha weboldaladat még nem optimalizáltad ezekre az új keresési módokra, ezt minél hamarabb pótold. A felhasználók immár egy fotó vagy kép segítségével képesek megtalálni egy kívánt terméket, anélkül, hogy pontosan tudnák annak nevét vagy specifikációját.  Például a Pinterest Visual Search Tool-ja lehetővé teszi, hogy egy képen szereplő, megjelölt tárgyat megtaláljanak és megvásároljanak.

A Pinterest így például teljesen új értékesítési csatornát teremtett sok e-commerce vállalkozás számára, a lakberendezéstől a divatig - amit Neked is érdemes lehet kihasználnod, ha célközönséged ezen a felületen aktív. 
Pinterest Visual Search Tool
A  Pinterest Visual Search Tool-ja (Forrás: Pinterest)

Ugyanakkor a hangalapú keresés, amely az intelligens hangasszisztensek, mint az Amazon Echo vagy a Google Assistant elterjedésével váltak egyre népszerűbbé, megváltoztatta azt, hogyan használják a fogyasztók a digitális eszközeiket. Az emberek egyre gyakrabban fordulnak hangvezérelt asszisztenseikhez kérdésekkel, vásárlási kérésekkel vagy információkkal. A Domino's Pizza például bevezette a hangvezérléses rendelési lehetőséget, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy egy pizzát rendeljenek az Amazon Echo készülékükön keresztül. Jól hangzik, nem? 

#m1-p#A vizuális és hangalapú keresés növekedése tehát nem csak a termékek vagy szolgáltatások közvetlen értékesítését érintette, hanem azt is, hogyan érdemes optimalizálnod a tartalmaidat egyes platformokra.##

Interaktív tartalmak

Ide tartoznak az AR (augmented reality, kiterjesztett valóság) vagy VR (virtual reality, virtuális valóság) megoldások, kvízek, interaktív videók, felmérések, 360 fokos videók, és még sorolhatnánk. 

Ezek a tartalmak jellemzően nagyon sikeresen növelik a felhasználók részvételét és elkötelezettséget (engagement) a közösségi média felületeken - de akár egy Google My Business oldalon megadott 360 fokos kép is kiemelhet egy üzletet a versenytársak közül. Különösen igaz ez olyan vállalkozások esetén, ahol a hely megjelenése, elrendezése vagy akár hangulata fontos szempont az érdeklődőknek (rendezvényterem, esküvőhelyszín, múzeum, kiállítás, stb.)

Az interaktív tartalmak azonban nemcsak a felhasználói élmény fokozását célozzák, hanem mélyebb bepillantást is kínálnak a fogyasztói viselkedésbe és preferenciákba, ami lehetővé teszi a cégek számára, hogy finomítsák és testre szabják marketingstratégiájukat.

Az egyik leginkább elterjedt interaktív tartalom a kvíz, amely a felhasználók bevonásával információt gyűjt róluk. Az eredmények alapján a cégek képesek olyan személyre szabott ajánlatokat és hirdetéseket létrehozni, amelyek relevánsak az adott felhasználó számára. Egy jól ismert példa erre a BuzzFeed, mely kvízeivel szórakoztatja a közönségét, miközben értékes adatokat gyűjt, amelyeket aztán további tartalomstratégiai döntéseinél felhasznál.

tartalomstratégia kvízek segítségével‍
BuzzFeed kvízek (Forrás: Buzzfeed)

A virtuális és kiterjesztett valóságban készült tartalmak szintén hatalmas népszerűségnek örvendenek. A VR és az AR lehetővé teszi a márkáknak, hogy új, interaktív élményeket nyújtsanak a felhasználóknak, így mélyebb kapcsolatot teremthetnek velük. Tévedés lenne azt hinni, hogy ez elsősorban a vizuális termékeket kínáló vállalkozásoknak (pl. videójáték-stúdiók) szóló innováció: a VR-t és az AR-t már a Facebookon is használhatjuk, hogy dinamikus, interaktív hirdetési kreatívokat hozzunk létre. 

Példaként említhető akár az IKEA AR alkalmazása, amelynek segítségével a felhasználók kipróbálhatják, hogyan néznek ki a bútorok saját otthonukban, mielőtt megvásárolnánk azokat. Ez nemcsak a vásárlói élményt javítja, hanem a vásárlási döntések meghozatalát is segíti.

a kiterjesztett valóság használata
Az IKEA bútorok megtekintése a kiterjesztett valóságban (Forrás: Digiday)

Környezettudatosság és etikus marketing 

A fogyasztók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és az etikus üzleti gyakorlatokra. A vállalkozások sikerének immár része az, hogy előtérbe helyezzék a környezetbarát és etikus magatartást, illetve megfelelően kommunikáljanak is erről felületeiken.

Szintén saját kiegészítésünk az AI által nem említett greenwashing, azaz “zöldre mosás” módszere - amikor egy cég a kommunikációjában ugyan megpróbál környezetbarát és etikus imázst felépíteni, hogy a fogyasztók szemében jó színben tűnjön fel, azonban vállalati kultúrája, gyakorlatai valójában nem felelnek meg ezeknek az értékeknek.

Az ilyen cégek ellentéteként említhetjük az úgynevezett Benefit Corporation (röviden B Corp) hálózatát, amelyekbe csak olyan cégek kerülhetnek be, amelyek valóban elkötelezettek az etikus, alapvető emberi jogokat védő és környezetbarát működés mellett, legyen szó gyártásról, logisztikáról vagy bármely más üzleti területről. Számos cég arra ösztönzi a vásárlóit, hogy próbáljanak meg minél környezettudatosabban hozzáállni vásárlásaikhoz és kifejezetten olyan terméket vásároljanak, amelyekre szükségük van, mindezt olyan alapanyagokból, amelyek kevésbé károsítják környezetünket. 

Környezetvédelem és etikus marketing 
A Patagonia márka hirdetése, amely új termék vásárlása helyett a már meglévő megjavítására ösztönzi közönségét: “A legzöldebb termék az, amely már létezik” (Forrás: Wisepops)

Rövid ideig elérhető tartalmak  

A rövid élettartamú, angolul "ephemeral" (azaz tiszavirág-életű) tartalmak, mint például a 24 órán át elérhető Instagram Stories népszerűek a fiatalabb közönség körében. Ezek az tartalmak lehetőséget biztosítanak arra, hogy gyorsan és közvetlenül kommunikáljunk követőinkkel.

 Instagram story - rövid ideig elérhető tartalmak
Az Instagram story alkalmas olyan újdonságok, aktualitások megosztására, mint például egy friss blogcikk (Forrás: Wordstream)

Adatvédelem és adatbiztonság

A megjelenő hirdetések személyre szabását segítik a cookie-k és egyéb követési technológiák is. Nem új trendről van szó, ezeket a területeket mindig is szabályozták - Magyarországon az Infotörvényként ismert jogszabály-gyűjtemény, majd később már az egész EU-ra kiterjedő GDPR is. 

A ChatGPT azonban nem tért ki egy fontos változásra: 
#m1-p#Az Európai Unió idén új irányelvet adott ki a cookie-k használatára vonatkozóan, ami új, “egyszerűbb” (de a hirdetők számára kevésbé egyszerű) módot ír elő a cookie-k használatára.##

Erről bővebben az Európai Unió hivatalos honlapján olvashatsz.

Összefoglalás

A fenti trendek mellett érdemes figyelemmel követned a technológiai fejlődést és az innovációkat, mivel a digitális marketing területén a változások gyorsan követik egymást. 

Mint azt korábban is említettük, ezen cikkünk megírását a ChatGPT segítette, így készültünk egy rövid összefoglalóval ezzel kapcsolatban is. A ChatGPT kiváló partnered lehet az online marketingstratégia tervezéséhez ötleteivel és (korlátos) ismereteivel, hiszen akár olyan lehetőségekre is felhívhatja a figyelmed, amelyről még nem is hallottál. Viszont nem ismeri fel az aktuális piaci trendeket, vállalkozásod gazdasági környezetét, és jövőbeni előrejelzések esetén is csak a múltbeli, néha idejétmúlt információkra tud támaszkodni, így például a hirdetési büdzsé tervezéséhez, versenytárskutatáshoz és a stratégiád egyéb részleteinek meghatározásához egyáltalán nem javasoljuk, ezeket érdemes saját tudásodra támaszkodva vagy szakértő online marketing ügynökség segítségével megoldanod. 

Minden vállalkozás egyedi, így könnyen előfordulhat, hogy nem a ChatGPT által ajánlott legmenőbb technológiák teremtik majd cégednek a legnagyobb értéket. Ezzel szemben mi pusztán a trendek követése helyett teljes mértékben rád szabjuk az online marketing stratégiád, céljaidat és lehetőségeidet figyelembe véve. 

És hogy mik lesznek 2024 digitális marketing trendjei valójában? Ha szeretnéd megtudni a választ, akkor látogass vissza blogunkra egy hónap múlva, akkor már több cikket is megtalálsz majd a témával kapcsolatban!

#promobox#A mesterséges intelligencia helyett inkább egy tapasztalt és eredményes csapatra bíznád digitális marketingstratégiád kidolgozását?##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Keresőoptimalizálás (SEO)
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média menedzsment
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média trendek 2024-ben
Közösségi média menedzsment
Közösségi média trendek 2024-ben
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
Keresőoptimalizálás (SEO)
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
A YouTube hirdetés készítés alapjai
PPC kampánykezelés
A YouTube hirdetés készítés alapjai
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Keresőoptimalizálás (SEO)
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
 A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Keresőoptimalizálás (SEO)
A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Keresőoptimalizálás (SEO)
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Keresőoptimalizálás (SEO)
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?