Keresőoptimalizálás (SEO)

Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?

Írta:
Csenge
Olvasási idő:
6
perc

Mindenki, aki bármilyen szinten foglalkozik weboldalakkal, tisztában van azzal, hogy a Google algoritmusainak folyamatos frissítése egyfajta stratégiai játékhoz hasonlítható. Minden egyes frissítés újabb és újabb rejtélyeket, kihívásokat hoz, melyek megoldása - az indulatok csillapítását követően - igazi kihívást jelent.

Ezen frissítések közé tartozik, hogy 2022 augusztusában a Google a "Helpful Content System" bevezetésével egy teljesen új szintre emelte a tartalomkészítés műfaját. Ez a frissítés, amely azóta is többször megújult, egyértelmű üzenetet hordoz: a jövő a felhasználókra összpontosító, értékes tartalmaké. 

Ez azt jelenti, hogy a weboldalaknak már nem elég a jól bevált régebbi gyakorlatok szerint csak a keresőmotorok kedvében járniuk. Olyan tartalmat kell létrehozniuk, amely valóban értéket ad a látogatóknak: vagyis valódi tudást és élményt nyújt.

Mi is pontosan az a Google Helpful Content System?

A Google "Helpful Content System" röviden egy új rangsorolási jelzés, amely arra törekszik, hogy csökkentse azoknak a tartalmaknak a láthatóságát, amelyek rossz felhasználói élményt nyújtanak. Ez a rendszer súlyozott jelzésként működik, mert a weboldal egészére vonatkozik - tehát minél több a haszontalan tartalom egy weboldalon, annál erősebb a hatása, ezért is kell mindig a weboldal egészét vizsgálni, nem csak az egyes oldalakat.

google helpful content system

A valódi tapasztalat és hozzáértés életre hívása, az  E-E-A-T

#m1-y#Az E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness – Tapasztalat, Szakértelem, Tekintély, Megbízhatóság) koncepciója a Google minőségi irányelveiben gyökerezik, amelyeket a keresőóriás már évek óta használ a weboldalak és tartalmak értékelésére.##

Vége a mellébeszélésnek, elő a valódi tudással és tapasztalatokkal! A Google ezzel alaposan feladja a leckét a tartalomkészítőknek: már nem csupán azt várja el, hogy a tartalom magas színvonalú legyen, hanem azt is, hogy az valódi tapasztalatokon és mélyreható szakértelmen alapuljon.

A tartalomnak hitelesen kell tükröznie a szerző valódi tudását és élményeit, olyan megbízhatósággal, amely az olvasóban bizalmat kelt. Ez a megközelítés nem csak információt ad, hanem értéket és biztonságot is nyújt a látogatónak.

#promobox-newsletter###

Google frissítések, ahol a felhasználói szándék diktál

A Google már akkor is tudja mit akarsz, ha te még nem. Ez talán egy kis túlzás még, de az biztos, hogy a Google frissítései egyre inkább a felhasználói szándékra összpontosítanak. Ez azt jelenti, hogy a tartalomnak nem csak informatívnak, hanem mélyen relevánsnak és értékesnek is kell lennie, mintha előre pontosan tudná, mit keres a látogató. 

Legyen szó információs keresésről, ahol a felhasználó tudást gyűjt, navigációs keresésről, ahol egy meghatározott célpontra irányul, vásárlási szándékról, ahol összehasonlításokat és döntéseket hoz, vagy tranzakciós keresésről, ahol végül majd vásárolni fog – a tartalomnak, mintha gondolatolvasó lenne, pontosan meg kell felelnie ezeknek a változatos és specifikus igényeknek.

Tartalomstratégia a felhasználó igényeire tervezve

Valószínűleg az átlagos  felhasználó egyáltalán nincsen tisztában azzal a rengeteg munkával és gondossággal, ami a tartalomstratégia mögött húzódik. Számukra a weboldalak látogatása gyakran csak egy egyszerű kattintás, de a színfalak mögött zajló folyamatok sokkal összetettebbek. 

felhasználói igények figyelése

#m1-y#A kulcsszavak beillesztése a tartalomba nem csupán egy száraz, számítógépes algoritmus eredménye; ez inkább olyan, mint egy művész munkája, aki ügyesen sző bele minden szót a szövegbe, hogy az természetesen illeszkedjen a kontextusba, és értéket adjon az olvasónak.##

Minden egyes látogató számára egyedi és emlékezetes élményt nyújtani nem kis feladat, de a tartalomkészítők számára ez a végső cél. A tartalomnak nem csak informálnia, hanem szórakoztatnia, inspirálnia és meggyőznie is kell, nem  kevés munkát jelentve a tartalomkészítőknek.

Örökzöld tartalmak a középpontban

Ráadásul nem elég csak egyszer jól megírni egy tartalmat. A régi, elavult tartalom frissítése és naprakésszé tétele szintén fontos eleme a Google frissítéseknek ellenálló tartalomstratégiának. A tartalomnak aktuálisnak és relevánsnak kell maradnia, és nem árt a sikerhez aktívan népszerűsíteni különböző marketing csatornákon keresztül.

Gyakorlati tippek a Google frissítéseknek ellenálló tartalomhoz

#m1-y#A Google algoritmusainak változásaihoz való alkalmazkodás egy sokrétű feladat. Nem elég csak a tartalom minőségét javítani; az egész tartalomstratégiádat át kell gondolnod. Ez olyan, mint amikor egy vállalkozásnak új piaci kihívásokkal kell szembenéznie: alkalmazkodni kell, új stratégiákat kell kidolgozni, és friss ötleteket bevetni.##

Hoztunk is néhány gyakorlati tippet, amelyek segítenek abban, hogy a tartalmad megállja a helyét a Google frissítéseivel szemben: legyél proaktív a trendek követésében, folyamatosan frissítsd és finomítsd a tartalmadat, és mindig tartsd szem előtt a felhasználói élményt. Nézzük ezeket sorban, részletesen!

Legyen a tartalom aktuális és releváns

Ahogy a világ változik, úgy kell a tartalomnak is lépést tartania az új trendekkel, piaci változásokkal és a felhasználói igényekkel. Ez nemcsak a tartalom relevanciájának fenntartásáról szól, hanem arról is, hogy a látogatók mindig valami újat és izgalmasat találjanak, ami miatt visszatérnek. A tartalom frissítése egy folyamatos felfedezési folyamat, ahol minden módosítás új lehetőséget teremt a kapcsolat erősítésére a közönséggel.

aktuális és releváns tartalmak létrehozása

A spanyol viasz újbóli felfedezése 

A Google szemében az egyedi és értékes tartalom olyan, mint egy ritka kincs. Nem elég csak újrahasznosítani a már létező információkat; a tartalomnak frissnek, innovatívnak és inspirálónak kell lennie. Minden egyes mondat egy lehetőség arra, hogy valami újat és izgalmasat hozz létre. 

Kerüld a sablonos megközelítéseket és az ismétlődő tartalmakat. Ehelyett törekedj arra, hogy a tartalmad olyan legyen, mint egy felfedezőút, ahol az olvasók új ötleteket, részletes útmutatókat és alapos elemzéseket találnak. 

Nem pusztán információt kínálni, hanem valódi élményt is

A felhasználói élmény javítása, bár pusztán technikai feladatnak tűnik, mégis kulcsfontosságú. Gondolj az oldaladra, mint egy olyan helyre, ahol a látogatóidnak kellemes és zökkenőmentes élményben kell részesülniük. Ez azt jelenti, hogy a weboldaladnak gyorsan kell betöltődnie, mert az emberek nem szeretnek sokáig várni. 

A mobilbarát dizájn biztosítása olyan, mint egy univerzális kulcs, amely minden ajtót kinyit a különböző eszközökön. És a felhasználói útvonalak egyszerűsítése olyan, mint egy jól kiírt útmutató egy komplex múzeumban, ahol a látogatók könnyen megtalálják a keresett tárgyakat. A cél az, hogy a látogatóid élménye a weboldaladon olyan sima és kellemes legyen, ahol mindenki pontosan tudja, hova menjen és mit tegyen.

Csak szakavatottak  írjanak

A Google E-E-A-T irányelvei szerint a tartalomnak valódi szakértői tudáson kell alapulnia. Ez azt jelenti, hogy a tartalomnak hitelesnek és megbízhatónak kell lennie, és tükröznie kell a szerző szakértelmét és tapasztalatait. 

szakavatott tartalomgyártás

Ha nem kimondott szakértőt akarunk kérdezni a témáról, akkor ott van nekünk a ChatGPT is, na de a Google tartalom, az legyen más, legyen megbízható! Ez különösen fontos az olyan témák esetében, mint az egészségügy, a pénzügyek vagy a jog, ahol a pontatlan információk komoly következményekkel járhatnak.

A tartalom optimalizálása a keresőmotorok számára

Bár a felhasználókra összpontosító tartalom a legfontosabb, az SEO alapelveinek követése továbbra is fontos. Ez magában foglalja a szokásos, nem túl izgalmas feladatokat, mint a  kulcsszavak megfelelő használatát, a meta címkék és leírások optimalizálását és a belső linképítést. Az SEO gyakorlatok segítenek a tartalomnak jobban teljesíteni a keresőmotorokban, miközben továbbra is értéket nyújtanak a felhasználóknak.

Never-ending story - mérni és fejleszteni

Hogy megtudjuk, mennyire jártunk sikerrel, a tartalomstratégia eredményeit rendszeresen mérni és értékelni kell. Használjunk olyan eszközöket, mint a Google Analytics és a Search Console, hogy nyomon kövessük a tartalom teljesítményét, és azonosítsuk a fejlesztésre szoruló területeket. A folyamatos elemzés és optimalizálás segít abban, hogy a tartalomstratégia alkalmazkodjon a változó piaci körülményekhez és a Google algoritmusainak frissítéseihez.

A Google frissítésekkel szembeni ellenálló tartalom készítésenél tehát a kreativitás és a technikai tudás kéz a kézben jár. Első lépésben a minőségi, felhasználóközpontú tartalom létrehozása áll, ahol minden szó gondosan megválasztott, hogy értéket és relevanciát nyújtson a látogatóknak. Ezt követi a felhasználói élmény javítása, ami minden részletet tökéletesre csiszol a webhelyen. 

Végül, de nem utolsósorban, a SEO alapelveinek követése biztosítja, hogy a tartalom ne csak a felhasználók, hanem a keresőmotorok számára is vonzó legyen.

A folyamatos fejlesztés és a tartalomstratégia rendszeres felülvizsgálata pedig biztosítja, hogy oldalunk biztosan a helyes úton haladjon. Ez a dinamikus folyamat a kulcsa annak, hogy tartalmaink mindig frissek, relevánsak és hatékonyak maradjanak,  mely képes ellenállni a Google algoritmusok viharos változásainak.

#promobox#Elakadtál a Google frissítéseinek útvesztőjében? Ügynökségünk szakértői segíthetnek neked olyan tartalmakat létrehozni, amelyek nemcsak egyszerűen megfelelnek a legfrissebb Google frissítéseknek, hanem kiemelkednek a tömegből.##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Ügynökség
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Keresőoptimalizálás (SEO)
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
Ügynökség
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Tudástár
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Keresőoptimalizálás (SEO)
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média menedzsment
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média trendek 2024-ben
Közösségi média menedzsment
Közösségi média trendek 2024-ben
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
Keresőoptimalizálás (SEO)
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
A YouTube hirdetés készítés alapjai
PPC kampánykezelés
A YouTube hirdetés készítés alapjai
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Keresőoptimalizálás (SEO)
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?