Hatékonyság

Mire jó a link rövidítés? Melyik linkrövidítőt használd?

Írta:
Selector
Olvasási idő:
10
perc

Biztosan te is találkoztál már egy rövidke domain mögötti perjellel elválasztott random karakterekből álló linkkel, például http://bit.ly/3Rsndvx. Elsőre talán furcsának is tűnhet, de nincs benne semmi turpisság, ez az url rövidítővel készült link. Cikkünkben megmutatjuk, milyen esetekben jöhet jól és milyen előnyökhöz juthatsz, ha alkalmazod.

mi az a linkrövidítés?

Mi is az a linkrövidítő? 

A hosszú, bonyolult webcímek gyakran kényelmetlenséget okozhatnak a felhasználóknak, és nehézkessé tehetik a linkmegosztást. Ennek megoldására szolgálnak a linkrövidítő eszközök, amelyek lehetővé teszik a hosszú URL címek rövidítését egyetlen kattintással.  Az új, rövidebb URL általában magában foglalja a linkrövidítő webhely címét, valamint egy véletlenszerű betű- és számkombinációt.

Ezek a szolgáltatások nemcsak a link hosszát csökkentik, hanem segítenek a link teljesítményének követésében és elemzésében is. A következőkben megvizsgáljuk az URL rövidítők jelentőségét, működésüket, valamint az általuk nyújtott előnyöket és hátrányokat.

Hogyan működnek és mire használhatjuk az URL rövidítőket? 

A legtöbb URL önmagában hosszú és bonyolult – és amikor olyan paramétereket adsz hozzá, amelyek nyomon követik például, hogy az adott linkre kattintó személy melyik webhelyről érkezett, vagy milyen hirdetést látott, akkor egyszerűen nevetségesen hosszúak lehetnek. Egy megoldás a linkrövidítő, amely a hosszú linkedet sokkal kezelhetőbbé tudja alakítani. 

A linkrövidítők előnyei közé tartozik, hogy kevesebb helyet foglalnak el, mint a hosszú URL-címek, így vizuálisan kellemesebb megjelenést biztosítanak. Ezenkívül sok közösségi média platform karakter korlátozással rendelkezik, így a rövidítés használata itt különösen fontos lehet.

A rövidebb linkek jobbak azokban az esetekben is, amikor meg kell jegyezni a linket, vagy manuálisan ki kell írni. Minél kevesebb karakterrel kell foglalkozni, annál kisebb a bosszúság vagy a hibalehetőség.

A linkrövidítők általában nagyon egyszerűen működnek. 

#m1-y#A legtöbb esetben csak be kell másolnod a rövidítendő URL címet, és a program egy rövidített verziót ad vissza.##

Az ingyenes programok által generált linkek általában teljesen eltérnek az eredetitől. Azonban a legjobb URL rövidítő alkalmazások lehetővé teszik, hogy az eredetivel megegyező márkaidentitással rendelkező linket használj.

#m1-p#Arövidítő funkció mellett egyes alkalmazások extra funkcióval is rendelkeznek, mint például az analitikák és kattintások követése, vagy az URL-ek testreszabhatósága.##

Ha például megosztasz egy linket az oldaladon, viszont a céloldal nem a te tulajdonodban áll, akkor nem fogod tudni, hogy hányan és kik kattintottak rá, mivel minden adat a másik fél analitikai fiókjában lesz. Ha azonban beveted a linkrövidítést, akkor egyedi, rövid linket fogsz kapni, így láthatod, hogy hány kattintást generál a link, honnan származnak, és milyen eszközöket használnak az emberek. 

A legnépszerűbb linkrövidítő alkalmazások

Az alábbiakban 7 linkrövidítőt mutatunk be és hasonlítunk össze, hogy kiválaszthasd a céljaidnak, igényeidnek és pénztárcádnak leginkább megfelelőt. 

Bitly 

A Bitly az elsők között vágott bele a linkrövidítő bizniszbe. A legmegbízhatóbb URL rövidítő eszközök egyike, amely nem csupán rövid linkeket generál, hanem QR-kódokat is a linkekhez, így a különböző platformokhoz igazodó megoldásokat kínál. A szolgáltatás lehetővé teszi a linkek és QR-kódok teljesítményének nyomon követését, így megtudhatod, hogy hányan kattintottak rájuk. Ingyenes link rövidítésre is alkalmas a Bitly, de természetesen ennek funkciói korlátozottabbak a fizetős verzióhoz képest. 

A Bitly platformja linkrövidítést, QR kódok használatát teszi lehetővé
Forrás: bitly.com

Ha előfizetsz, akkor a Bitly-t nemcsak linkrövidítésre használhatod, hanem számos egyéb funkciója is segítségedre lehet, amelyek megkönnyítik a digitális marketing és a webes forgalom nyomon követését. A linkrövidítésén túlmenően a Bitly lehetőséget kínál linkjeid testreszabására is, akár egyéni domainnevek használatával. Továbbá UTM paramétereket adhatsz a linkekhez, hogy pontosabb képet kapj a webes forgalom forrásairól és a felhasználói viselkedésről. 

Könnyedén létrehozhatsz és megoszthatsz kattintható URL-eket bármilyen közösségi média profilról, valamint használhatsz a személyre szabott Bitly link-in-bio és landing oldalakat, hogy a legfontosabb linkeket bárhol megoszthasd. A Bitly felhasználóbarát felülete lehetővé teszi, hogy kódolási ismeretek nélkül tervezz személyre szabott élményeket. Feltölthetsz képeket vagy logókat, választhatsz előre beállított betűtípusokat és színeket, vagy egyedi színeket a háttérhez. A Bitly Connections Platform segítségével pedig minden linket egy helyen kezelhetsz és nyomon követhetsz. 

Előnyök:

  • Minden olyan link rövidítéssel összefüggő szolgáltatást kínál, amire szükséged lehet.
  • Már több mint 15 éve megbízhatóan rövidít linkeket, így hosszútávon is biztonságos választásnak számít.
  • Lehetőséget nyújt QR-kódok létrehozására is, ami sok esetben még könnyebbé teheti a linkek használatát.
  • Az előfizetéses verzió a linkrövidítésen túl számos egyéb hasznos funkciót tartogat.

Hátrányok:

  • Az ingyenes verzióban nagyon korlátozottan érhetők el a szolgáltatások, és gyakran inkább csak próbaverzióként használható.
  • Bár a fizetős verzió használata kényelmesebb lehet, az árak magasak lehetnek, különösen, ha több funkciót szeretnél.
  • Más alkalmazásokkal összehasonlítva a Bitly néhány esetben drágább lehet, és a szolgáltatások nem mindig nyújtanak olyan szintű funkcionalitást, mint a versenytársak.

TinyURL

A TinyURL egy ingyenes és egyszerűen használható URL rövidítő eszköz, amely lehetővé teszi hosszú linkek rövidítését. 

Nem szükséges regisztrálnod a szolgáltatás igénybevételéhez. A platform lehetővé teszi a link testreszabását, így egyedi, könnyen megjegyezhető URL-eket hozhatsz létre. 

TinyURL az egyik legnépszerűbb ingyenes linkrövidítő
Forrás: TinyURL

A TinyURL alapvetően ingyenesen használható, de további funkciókhoz, például linkek testreszabásához (márkás domainek alkalmazásához, linkek szerkesztéséhez, törléséhez, egyedi lejárati dátum megadásához stb.) fizetős verzióra van szükség, csakúgy mint az analitikai adatokhoz való hozzáféréshez.

Előnyök:

  • Ingyenesen használható, regisztráció nélkül is.
  • Egyszerű és megbízható linkrövidítő szolgáltatás.
  • Lehetőség van az URL testreszabására, egyedi link létrehozására.

Hátrányok:

  • Korlátozottabb funkciók, mint a versenytársak esetén.
  • Az oldal dizájnja nem a legmodernebb.
  • Zavaró lehet a rengeteg reklám az oldalon.

Sniply

A Sniply az egyik legnépszerűbb linkrövidítő alkalmazás vállalkozások számára, amely nemcsak a hagyományos linkrövidítésre fókuszál, hanem lehetővé teszi egyedi CTA gombok (call-to-action) létrehozását a weboldaladhoz. Korábban ingyenesen elérhető volt, de jelenleg legolcsóbb opciója havi 9 dollár.

A Sniply működése hasonló a URL rövidítőkhöz, de különbség, hogy lehetővé teszi saját tartalom beillesztését az céloldalakra. Segítségével egyszerűen oszthatsz meg tartalmakat harmadik fél weboldalairól, testreszabott üzenettel, amely cselekvésre ösztönzi a felhasználókat. A Sniply monitorozza a felhasználók interakcióját a megosztott linkekkel, és részletes analitikát is készít, amely segíti a kampányok optimalizálását és hatékonyságának mérését.

Sniply CTA gombokat is kínál a linkrövidítéshez
Forrás: Sniply

Az UpContent és a Sniply tavalyi egyesülése számos előnyt kínál a felhasználók számára. Először is, lehetővé teszi, hogy a külső tartalmak megosztása közben is növeljük márkánk ismertségét és konvertáljunk leadeket egyedi bannerek segítségével. Másodszor, az egyesített platform segítségével könnyedén megtalálhatjuk és megoszthatjuk azokat a cikkeket, amelyek legjobban rezonálnak a közönségünkkel. Harmadszor, az egyesítés eredményeként egyetlen támogatási struktúrán keresztül érhetők el az UpContent és a Sniply szolgáltatásai, így egyszerűbbé és hatékonyabbá válik az ügyfélszolgálat. Végül, az új, dinamikus CTA (Call to Action) funkcióval személyre szabott üzeneteket helyezhetünk el a megosztott tartalmakon, növelve a felhasználói elköteleződést.

Előnyök:

  • Lehetőség egyedi CTA-k létrehozására a weboldaladhoz.
  • Széleskörű analitika és teljesítményfigyelési lehetőség.
  • Segítségével könnyebben elkötelezheted a közönségedet és növelheted a konverziókat.
  • A platform intuitív felületet kínál és könnyen használható.
  • Képesség A/B tesztek végrehajtására az optimális stratégiák kiderítése érdekében.
  • Az UpContent és a Sniply egyesülésének köszönhetően számos további funkciót igénybe vehetünk.

Hátrányok:

  • Az ingyenes verzió lehetőségei korlátozottak.
  • Az alap funkciókhoz képest a havidíj viszonylag magas lehet.

Owly

Az Owly egy klasszikus linkrövidítő eszköz, amelyet a Hootsuite kínál. Bár technikailag ingyenes, csak azoknak elérhető, akik már rendelkeznek Hootsuite fiókkal - és a Hootsuite ára 99 dollárnál kezdődik havonta. Ha már használod vagy tervezed használni a Hootsuite-ot a közösségi média kezelésére, akkor az Owly gyakorlatilag ingyenes. Nemcsak rövidíti a hosszú linkeket, hanem automatikusan alkalmaz követési paramétereket is. Az Owly beállításai zökkenőmentesen integrálódnak minden más tevékenységedbe a Hootsuite-ben, így használata egyszerű és biztonságos. 

#promobox-newsletter###

Azok számára ideális, akik keresik az egybeépített URL rövidítőt és nyomkövetőt, amely integrálódik az analitikai platformjukkal. 

Előnyök:

  • Integrálódik a Hootsuite platformba, ami könnyű és kényelmes használatot biztosít.
  • Automatikusan alkalmazhatók követési paraméterek a linkekhez.
  • Zökkenőmentesen integrálódik az analitikai eszközökkel, lehetővé téve a teljesítmény mérését és nyomon követését.
  • Széleskörű csomagválaszték áll rendelkezésre, hogy megfeleljen az egyéni felhasználók és vállalatok igényeinek.

Hátrányok:

  • Magas havi díj, különösen azoknak, akik csak linkrövidítőt szeretnének használni.
  • Az ingyenes verzió csak a Hootsuite-fiókkal rendelkező felhasználók számára elérhető, és korlátozott funkciókkal rendelkezik.

Short.io

A Short.io egy teljes körű linkrövidítő szolgáltatás, amely lehetővé teszi az célközönség szegmentálást, így különböző célcsoportoknak különböző oldalakra irányíthatja a linkeket az eszközük vagy a tartózkodási helyük alapján. 

Ez azt jelenti, hogy például az Android felhasználókat más oldalra irányíthatja, mint az iPhone felhasználókat, vagy a magyaroknak más árakat mutathat, mint az országon kívül élőknek. A legjobb benne, hogy még a legalacsonyabb árú verzióban is elérhetők az előzetes célzás és az analitikák, és a legjobb ingyenes verziót kínálja. Hátránya viszont, hogy a saját egyedi domain használata kötelező, még az ingyenes verzióban is, és némi nehézséget okozhat azoknak, akik csak egyszerűen linket szeretnének rövidíteni.

Short.io analitika a linkekre való kattintásokról
Forrás: Short.io

Előnyök:

  • Elérhető az előzetes célzás és az analitikák a legalacsonyabb árú csomagban is.
  • Lehetőség van különböző célcsoportokat különböző oldalakra irányítani.
  • Alapos statisztikák és kattintások elemzése.

Hátrányok:

  • Kötelező az egyedi domain használata, még az ingyenes verzióban is.
  • Túl bonyolult lehet azoknak, akik csak egyszerűen linket szeretnének rövidíteni.

BL.INK

A BL.INK egy teljes körű kisvállalati fókuszú linkrövidítő szolgáltatás, amely lehetővé teszi a hosszú URL-ek rövidítését és a forgalom nyomon követését.

A legszéleskörűbb ingyenes link rövidítés funkciókat a BL.INK kínálja. A vezérlőpulton monitorozhatod a linkek teljesítményét, ideértve a trendi linkeket és az általános statisztikákat. A címkék lehetővé teszik a linkek különböző kampányokhoz történő hozzárendelését, míg a dinamikus linkek segítségével könnyen megoldható a linkek céljának testreszabása a célközönség alapján. 

BL.INK valós idejű analitikát biztosít a kattintásokról
Forrás: BL.INK

Előnyök:

  • Széleskörű funkcionalitás ingyenes verzióban is.
  • A Pro verzió más szolgáltatókhoz képest tizedáron kínál remek funkciókat.
  • Kiterjedt analitikai lehetőségek, amelyek segítségével részletesen elemezheted a linkforgalmat.
  • Címkék segítségével kampányokhoz lehet rendelni a linkeket.
  • Lehetőség van dinamikus linkek létrehozására a linkek céljának testreszabásával.

Hátrányok:

  • A webes alkalmazást nem a legegyszerűbb használni.
  • A havidíjas verzió ár-érték aránya nem mindig térül meg.
  • A funkciók korlátozottak lehetnek a díjmentes verzióban.

Rebrandly

A Rebrandly egy olyan linkrövidítő alkalmazás, amely nemcsak egyszerű linkrövidítést kínál, hanem egy teljeskörű linkkezelő platformot is biztosít. A Rebrandly segítségével a márkák egyszerűen hozhatnak létre és kezelhetnek linkeket nagy mennyiségben. Előnye, hogy vállalati szintű biztonságot nyújt, valamint fejlesztőbarát API-t és integrációkat kínál, amelyek a meglévő folyamatokkal is működnek. Emellett egyedülálló adatvédelmi és biztonsági funkciókkal rendelkezik, amelyek megfelelnek a SOC2, GDPR és CCPA előírásainak.

#m1-p#A platform több domain kezelését is lehetővé teszi, így segít fenntartani a márka egységességét különböző termékek és régiók között.##

A Rebrandly API-ja lehetővé teszi a méretezést és testreszabást, amelyre az ügyfeleknek szüksége van. Különösen hasznos az automatikus SMS értesítésekhez, mivel az infrastruktúra magas "sender score"-t és jó kézbesíthetőséget biztosít, elkerülve a spam szűrőket. Különleges funkciói közé tartozik a forgalomirányítás szabályalapú kezelése és a hibás linkek kezelése, amelyek rugalmasságot biztosítanak a linkek teljesítményének optimalizálásához, miközben védik a márkát. A Rebrandly az egyik legjobb választás lehet,  ha nagy volumenű és gyors linkkezelésre van szükség, valamint globális márkák vagy technológiai csapatok számára is ideális lehet. 

Előnyök:

  • Egyedi, márkázott linkek létrehozása és kezelése.
  • Fejlett biztonsági és adatvédelmi funkciók (SOC2, GDPR, CCPA).
  • Erős API a nagy mennyiségű és testreszabott linkek kezeléséhez.
  • Magas szintű SMS értesítési kézbesíthetőség.
  • Rugalmas forgalomirányítás és hibás linkek kezelése.

Hátrányok:

  • Összetettebb beállítás és használat kisebb vállalkozások számára.
  • Magasabb költségek a fejlett funkciókért és nagy mennyiségű linkkezelésért.
  • A teljes funkcionalitás kihasználásához technikai ismeretek szükségesek. 

Összefoglaló

Ha a linkrövidítésről van szó, fennáll a bőség zavara.  Az viszont vitathatatlan, hogy a  linkrövidítők nélkülözhetetlen eszközök az online tartalomterjesztésben és marketingben. Ezek az egyszerű, de hatékony eszközök lehetővé teszik a hosszú és bonyolult URL-címek rövidítését, ami megkönnyíti a linkmegosztást és növeli a felhasználók kényelmét. Emellett a legtöbb URL rövidítő szolgáltatás széleskörű elemző eszközökkel is rendelkezik, amelyek segítségével nyomon követhetjük a link teljesítményét és hatékonyságát. 

Linkrövidítő alkalmazások összehasonlítása
Linkrövidítő alkalmazások összehasonlítása

Hogy pontosan melyiket érdemes választanod, az a vállalkozásod méretétől és a felhasználás céljától függ. Ha egyszerű, ingyenes megoldásra van szükséged, a TinyURL ideális választás lehet, mivel regisztráció nélkül is könnyen használható. Azon a vállalkozások számára, amelyek extra funkciókat és CTA gombokat keresnek, a Sniply lehet a legjobb megoldás, köszönhetően a testreszabható üzeneteinek és részletes analitikájának. Ha már használod a Hootsuite-ot, akkor az Owly integrált megoldása megkönnyíti a közösségi média kezelését.

Ha fontos számodra a célközönség szegmentálása, a Short.io remek választás lehet, mivel lehetővé teszi, hogy különböző eszközökre és helyekre irányítsd a látogatókat. Kisvállalatok számára, amelyek átfogó ingyenes szolgáltatásokat keresnek, a BL.INK sokoldalúsága és kampánykezelési funkciói miatt ajánlott. Azoknak a nagyvállalatoknak pedig, amelyek fejlett biztonsági és integrációs lehetőségeket keresnek, a Rebrandly lehet az ideális választás.

A mi személyes kedvencünk a Bitly, mert hosszútávú megbízhatóságot kínál, és rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik, mint például a QR-kód generálás és a részletes analitikák. A Bitly könnyen használható, testreszabható, és segít abban, hogy átfogó képet kapjunk a webes forgalomról és a felhasználói viselkedésről.

Bízunk benne, hogy áttekintőnk segítségével közelebb jutottál a megfelelő linkrövidítő kiválasztásához!

#promobox-szolg-social#Éppen social média ügynökséget keresel?##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Legyél képben: A képek keresőoptimalizálásának lépései
Keresőoptimalizálás (SEO)
Legyél képben: A képek keresőoptimalizálásának lépései
A marketing ügynökség buyer personái
Ügynökség
A marketing ügynökség buyer personái
Így forradalmasítja a Google AI a hirdetéskezelést
PPC kampánykezelés
Így forradalmasítja a Google AI a hirdetéskezelést
Erre is használhatod a képalapú keresést
Keresőoptimalizálás (SEO)
Erre is használhatod a képalapú keresést
Miről szól a performance marketing?
Tudástár
Miről szól a performance marketing?
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Ügynökség
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Keresőoptimalizálás (SEO)
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
Ügynökség
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Tudástár
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Keresőoptimalizálás (SEO)
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média menedzsment
Videó és podcast készítés ötletek
Az „Elfogadom” gombra kattintva beleegyezik, hogy cookie-kat tároljunk az Ön eszközén a webhelyen való navigáció javítása, a webhelyhasználat elemzése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében. További információért tekintse meg:  Adatvédelmi szabályzatunkat.