Keresőoptimalizálás (SEO)

Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna

Írta:
Csenge
Olvasási idő:
8
perc

Sokat hallunk mostanában a Google SERP funkciókról. És nemcsak hallani róluk, hanem lépten-nyomon felbukkannak a keresésekben is, ráadásul olyan helyeken, ahova muszáj oda figyelni, vagy kattintani, megelőzve ezzel az organikus találatok linkjeit. 

Milyen funkciók ezek pontosan és pontosan mire is valók? Miért jó az, ha a mi oldalunk is megjelenik ott, és ami a legfontosabb, mire van szükségünk, hogy ott lehessünk az oldalunkkal? Olvass tovább és megmutatjuk!

Ezért kell odafigyelni a SERP-re

Az internetezők elsődleges kapuja a keresett információkhoz a Google keresési eredményoldalain át vezet, ezért akkora a küzdelem az első oldali helyezésekért. Az új funkciók, a SERP különböző típusú találatai egyre inkább háttérbe szorítják a “hagyományos”  organikus találatokat, ezért kell résen lenni és figyelni arra, hogy lehetőleg megjelenhessünk ezekben a kiemelt találatokban is. 

De melyek is ezek a “bűvös” SERP funkciók? A SERP funkció, vagyis a "Search Engine Results Page" funkció, a keresőmotorok eredményoldalainak megjelenítését jelenti. Ez a funkció az internetes keresések során jeleníti meg a felhasználó által beírt keresési kifejezésekkel kapcsolatos weboldalakat, információkat, hirdetéseket és egyéb tartalmakat. Tartalmazhatnak organikus találatokat, fizetett hirdetéseket, helyi üzleti listákat, képeket, videókat és egyéb speciális eredményeket is, attól függően, hogy milyen típusú információt keres a felhasználó, és ez utóbbi is a kulcsa annak, hogy tartalmainkkal meg tudjunk jelenni ezen találatok között. 

Az eredményoldalak struktúrája és tartalma keresőmotortól függően változhat, de alapvető céljuk, hogy a lehető legrelevánsabb és hasznosabb eredményeket nyújtsák a felhasználóknak. 

Az, hogy egy weboldal megjelenik a Google keresőmotorjának speciális funkciói között, mint például a kiemelt dobozokban (featured snippets), a helyi keresési eredményeknél (local search results), vagy a "People Also Ask" szekcióban, számos előnnyel jár az oldal tulajdonosai számára. Ezek a funkciók nem csak a láthatóságot és a forgalmat növelik, hanem a márka hitelességét és az ügyfélkapcsolatokat is javítják. 

#m1-y#Lássuk, miért előnyös, ha az oldalad része ezeknek a különleges SERP funkcióknak:##

Növekedett láthatóság: A Google SERP funkcióiban való megjelenés az oldaladat közvetlenül a keresési eredmények tetejére helyezi, így növelve annak esélyét, hogy a felhasználók észreveszik és rákattintanak. Ez különösen fontos a versenyképes kulcsszavak esetében, ahol a hagyományos listázások között nehéz kitűnni.

Magasabb kattintási arány (CTR): A kiemelt dobozok és egyéb speciális funkciók kihasználják a "nulladik hely" előnyeit, ami azt jelenti, hogy az oldalad információi közvetlenül a felhasználói keresési lekérdezések alapján jelennek meg, még a hagyományos keresési eredmények előtt. Ez jelentősen növelheti az oldaladra történő kattintások számát.

Márkaépítés és hitelesség: Amikor az oldalad megjelenik a Google SERP speciális szekcióiban, az a felhasználók szemében növeli a márkád hitelességét. A Google implicit módon "ajánlja" az oldaladat, mint megbízható forrást, ami erősíti a márka autoritását a felhasználók és potenciális ügyfelek körében.

Célzott forgalom: A SERP funkciókban való megjelenés lehetővé teszi, hogy pontosabban célozd meg a keresési lekérdezéseket, mivel az oldalad azokra a konkrét kérdésekre vagy témákra jelenik meg, amelyekre a legrelevánsabb. Ez azt jelenti, hogy az oldaladra érkező látogatók már eleve érdeklődnek az általad kínált tartalom vagy termékek iránt.

Versenyelőny: A Google SERP funkcióiban való megjelenés versenyelőnyt biztosít azokkal a versenytársakkal szemben, amelyek csak a hagyományos keresési eredmények között szerepelnek. Ez lehetővé teszi, hogy kiemelkedj a tömegből, és előnyt szerezz a piaci versenyben.

#promobox-newsletter###

Mik is a SERP funkciók a gyakorlatban?

Az évek során a Google folyamatosan fejlesztette keresési eredményeinek oldalát (SERP), hogy még inkább megkönnyítse a felhasználók számára a keresett információk megtalálását. Mára már szinte olyanná vált az első eredményoldal, mint egy kisgyermekek számára készített színes interaktív képeskönyv, ahova csak oda kell bökni és az egyből kinyílik. 

De mi mindent találunk az első oldalon? A “nagykönyv” szerint  azokat a weboldalakat listázzák, amelyek a legrelevánsabbak a felhasználó által beírt kulcsszavakra. Megtalálható itt minden, a hagyományos organikus találatoktól kezdve a fizetett hirdetésekig, a különféle kiegészítő funkciókkal együtt. Nézzük melyek a legfontosabbak számunkra:

Szövegrészletek

A legtöbbet, talán ezzel a típussal találkozhatunk. Ezek olyan weboldalakról származó szövegrészletek, amelyek közvetlenül a keresési eredmények között jelennek meg, gyakran egy képpel kiegészítve. Céljuk, hogy gyors és pontos választ adjanak a felhasználó kérdésére.

google-serp-szövegrészletek

Rich snippetek

Ezek a strukturált adatokkal ellátott különleges keresési eredmények, amelyek további információkat, például receptek esetén a sütési időt, kalóriatartalmat vagy a szerzőt jelenítik meg.

google-serp-rich snippetek

Tudás panel

A tudás panel egy információs doboz, amely a keresési eredmények jobb oldalán jelenik meg, és általában fontos információkat tartalmaz termékekről, márkákról, helyszínekről vagy személyekről.

google serp - tudás panel

Carousel

A carousel egy vízszintesen görgethető lista, amely elsősorban médiaelemeket, például filmeket, zenéket vagy termékeket jelenít meg. 

google serp - carousel

Részletes információk

A részletes információk olyan funkciók, amelyek azonnali információt nyújtanak egy adott kérdésre, anélkül, hogy a felhasználónak tovább kellene mennie egy másik oldalra. Ezek az adatok több forrásból származhatnak, és  nagyon hasznosak például utazással kapcsolatos keresések esetén.

google serp - részletes információk

Kiemelt cikkek

Ez a funkció a legfrissebb és legrelevánsabb cikkeket ajánlja, a felhasználó keresési kifejezésére. Az ajánlott cikkek sorrendjét és típusát, a Google algoritmusai határozzák meg.

google serp - kiemelt cikkek

Aloldalak linkjei

Ez egy olyan funkció, amely a weboldalak fő aloldalainak közvetlen linkjeit jeleníti meg a keresési eredményekben, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy gyorsan megtalálják a keresett információt.

google serp - aloldalak linkjei

Helyi találatok

A Google geolokációs adatokat használva helyi vállalkozásokat, például éttermeket vagy szolgáltatókat ajánl a felhasználó közelében.

google serp - helyi találatok

Fordító

A Google keresőbe beírt szövegeket azonnal lefordítja a kívánt nyelvre, megkönnyítve ezzel a többnyelvű információk elérését.

google serp - fordító

Hasonló keresések

A Google javaslatokat tesz a felhasználó által beírt keresési kifejezéshez hasonló vagy kapcsolódó kifejezésekre, segítve ezzel a pontosabb információ megtalálását.

hasonló keresések

A fentieken kívül léteznek egyéb funkciók is mint például a “további helyek felfedezése” a “hotelek” vagy a “podcastok” de ide tartoznak a  jól ismert “ppc ads” funkciók is, és a lista folyamatosan bővül.

Hogyan tudom jelenlétemet növelni a SERP funkciók találatai között?

Jó hír, hogy a SERP funkciókban való sikeres megjelenés stratégiája nem sokban tér el, attól, amit ahhoz kell tennünk, hogy oldalunk jól szerepeljen az organikus eredmények listáján. Nézzük mire kell figyelni!

A tartalom és a megfelelő kulcsszavak használata

Sokszor hallottuk már, hogy a  magas minőségű, kulcsszóban gazdag tartalom növeli a weboldal relevanciáját és autoritását, ami elősegíti a jobb rangsorolást, és a SERP funkciókban való megjelenést is egyúttal. Mit kell tehát tennünk?

  • Kulcsszókutatás: Az alapvető lépés a célzott kulcsszavak meghatározása. Használjunk kulcsszókutató eszközöket, hogy megtaláljuk azokat a kulcsszavakat, amelyekre a célközönségünk keres.
  • Tartalomkészítés: Készítsünk értékes, információs tartalmat, amely megoldást nyújt a felhasználók problémáira. A tartalomnak tartalmaznia kell a kiválasztott kulcsszavakat, de kerüljük a túlzott kulcsszóhasználatot.
  • Tartalom frissítése: Rendszeresen frissítsük a meglévő tartalmat, hogy naprakész és releváns maradjon.

A keresési szándéknak megfelelő tartalmak

A keresési szándék megértésének első lépése a releváns kulcsszavak és kifejezések azonosítása. A kulcsszavakhoz kapcsolódó  különböző típusú keresési szándékokat - információs, navigációs, tranzakciós és kutatói - is fel kell ismerni és a tartalom létrehozása során figyelembe kell venni ezeket a szándékokat. Mit is jelent ez pontosan? Ha egy adott kulcsszóra hosszú, leíró tartalmakat jelenít meg a kereső sok-sok információval, akkor nekünk is ilyet kell létrehozni, még akkor, is ha egyébként másmilyet terveznénk rá.

Mobilbarát weboldal és gyors betöltési idő

Talán mondani sem kell, hogy a mobilbarát design és a gyors betöltési idő alapvető a SERP funkciókban való megjelenéshez is. A Google mobil-először indexelési politikát követ, ami azt jelenti, hogy először a mobil verziót értékeli.

  • Mobil optimalizálás: Győződjünk meg róla, hogy weboldalunk tökéletesen működik mobil eszközökön, beleértve a gyors betöltési időt és a könnyű navigációt.
  • Oldal sebesség: Használjunk eszközöket, mint a Google PageSpeed Insights, hogy felmérjük és javítsuk weboldalunk betöltési sebességét.

Hitelesség növelés backlink-ekkel

A minőségi linkek itt is segítenek, mivel a  minőségi backlinkek, vagyis más weboldalakról érkező hivatkozások, növelik weboldalunk hitelességét és rangsorolását.

#promobox-szolg-seo#Úgy érzed, inkább szakértőkre bíznád weboldalad keresőoptimalizálását?##

Még 2 technikai dolog amiről ne feledkezzünk meg

Legyen biztonságos kapcsolatunk (HTTPS)

Az internetbiztonság napjainkban kulcsfontosságú téma, és a Google is prioritásként kezeli a felhasználók adatvédelmét. Az HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) egy biztonságos kommunikációs protokoll, amely titkosítja az adatokat a felhasználó böngészője és a weboldal szervere közötti átvitel során. Ennek köszönhetően nehezebbé válik az adatok lehallgatása vagy manipulálása

Azok a bűvös strukturált adatok (Schema Markup)

A strukturált adatok, vagy schema markup, egy olyan kód, amit a weboldal HTML-jébe illesztünk, hogy segítsük a keresőmotorokat a weboldal tartalmának jobb megértésében. Ez a kód információkat szolgáltat a keresőmotorok számára a weboldal tartalmáról, lehetővé téve számukra, hogy gazdagabb keresési eredményeket jelenítsenek meg. 

Szerencsére a legtöbb nagyobb CMS rendszer rendelkezik olyan kiterjesztéssel, mely automatikusan hozzárendeli a megfelelő schema markup kódot a szövegekhez, így nem nekünk kell manuálisan beilleszteni.

Egy kicsit más: A helyi SEO és Google My Business

A  Google My Business nem most bújt ki a tojásból, mégis külön meg kell említeni a SERP funkciók között. A helyi SEO egy ingyenes és csodás eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az értékes helyi keresési lekérdezésekre jobban rangsoroljunk. Nagy előnye, hogy kizárólag az adott földrajzi területen regisztrált  vállalkozási profilokat jeleníti meg, így nem kell az összes konkurenssel versenyezni, mint az organikus keresőtalálatok között. 

Bár a  Google My Business (GMB) profilnak nincs közvetlen befolyása oldalunk egyéb SERP funkciók megjelenésére, a profilunk pontos és naprakész tartása elengedhetetlen, ahhoz, hogy a helyi keresések között jól látható helyen megjelenhessünk.

Összegzés

A Google SERP funkcióinak ismerete és megértése kulcsfontosságú a hatékony információkereséshez. A funkcióiban való megjelenés jelentős előnyöket kínál a weboldalak számára. Nem csak a láthatóságot és a forgalmat növeli, hanem a márka hitelességét is javítja, miközben versenyelőnyt biztosít.  

SEO ügynökségként a SERP változásainak nyomon követése, és megértése révén biztosíjuk, hogy ügyfeleink mindig lépést tarthassanak a digitális marketing világának dinamikus fejlődésével, és oldalaik megjelenhessenek az eredményoldalak egyre bővülő funkcióiban is.

#promobox#Szakértői segítségre lenne szükséged SEO stratégiád kialakításához?##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Keresőoptimalizálás (SEO)
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média menedzsment
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média trendek 2024-ben
Közösségi média menedzsment
Közösségi média trendek 2024-ben
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
Keresőoptimalizálás (SEO)
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
A YouTube hirdetés készítés alapjai
PPC kampánykezelés
A YouTube hirdetés készítés alapjai
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
 A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Keresőoptimalizálás (SEO)
A visszamutató linkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mivel foglalkozik egy SEO ügynökség?
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Keresőoptimalizálás (SEO)
Sikeres SEO stratégiák – így növelheted weboldalad organikus láthatóságát és tekintélyét
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Keresőoptimalizálás (SEO)
Tippek a SEO versenytárs elemzéshez
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Hogyan írj Google frissítéseknek ellenálló tartalmat?
Facebook oldal kezelése - milyen feladatokkal jár a létrehozás és a folyamatos kezelés?
Közösségi média menedzsment
Facebook oldal kezelése - milyen feladatokkal jár a létrehozás és a folyamatos kezelés?